Thursday 28 June 2012

Στα "αζήτητα" οι τρείς νέες ΕΠΑ - Μόνον οι Τούρκοι ενδιαφέρονται

Χωρίς σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικών εταίρων στις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Κεντρικής Μακεδονίας, και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στην πρόσκληση για προεπιλογή που απεύθυνε η ΔΕΠΑ, δεν έχει προσέλθει παρά μόνον η Τουρκική εταιρεία ENERGAZ, ενώ ενδιαφέρον έχει δείξει και μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία (προφανώς με ξένο εταίρο, άγνωστο εάν ο εταίρος αυτός είναι η ίδια η Τουρκική εταιρεία). Η ENERGAZ είναι θυγατρική της STFA, εταιρείας η οποία έχει στην Τουρκία τη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού.

Παράγοντες της αγοράς απέδιδαν την έλλειψη ενδιαφέροντος, αφενός μεν στο ότι η ΔΕΠΑ βρίσκεται υπό αποκρατικοποίηση και συνεπώς υπάρχει αβεβαιότητα, αφετέρου δε στο ότι η προβλεπόμενη απόδοση κεφαλαίων είναι πολύ μικρή, ενώ και οι καταναλωτικές αγορές στις οποίες θα απευθύνονται οι τρείς νέες ΕΠΑ είναι ολιγάριθμες και περιορισμένες.

Η ΔΕΠΑ η οποία στην περίπτωση αυτή λειτουργεί για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, έχει το δικαίωμα να περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 31 Ιουλίου ή να κηρύξει τη λήξη της διαδικασίας. Την απόφαση θα λάβει προφανώς η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν οριστούν οι αρμοδιότητες των μελών της.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, για να δημιουργηθούν οι τρείς νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για την ανάπτυξη του αστικού δικτύου και την εκμετάλλευσή τους στις τρείς περιοχές της χώρας, θα υπάρξει συνεργασία με εταιρείες – στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν τουλάχιστον 35% της αξίας της αντίστοιχης ΕΠΑ και θα έχουν το management. Το σύνολο των επενδύσεων που απαιτούνται φτάνει τα 156 εκατ. ευρώ.
Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση, στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (δηλαδή στην πρόσκληση για προεπιλογή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα) τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη είναι τα εξής:

·         Η δυνατότητα αυτών που διαγωνίζονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με την προσφορά τους, όπως η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την οικονομική και χρηματοδοτική τους ικανότητα
·         Η επιχειρηματική εμπειρία και τεχνική εξειδίκευση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης αερίου στην κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία, διαχείριση Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου και προμήθεια φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές
·         Η απαιτούμενη εμπειρία διαχείρισης και αποδοτικής και ασφαλούς λειτουργίας Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.

Για το δεύτερο στάδιο που είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών, (άγνωστο αν και πότε θα πραγματοποιηθεί με βάση τα τωρινά δεδομένα) η απόφαση προέβλεπε να διενεργηθεί σε τρείς φάσεις: α. Κατά την πρώτη φάση, οι προεπιλεγείσες επιχειρήσεις αερίου έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν παρατηρήσεις επί των σχεδίων των συμβατικών τευχών. β. Κατά τη δεύτερη φάση, στην οποία οριστικοποιούνται τα συμβατικά τεύχη, υποβάλλεται μαζί με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές δεσμευτικό πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο και αξιολογούνται οι δεσμευτικές προσφορές γ. Κατά την τρίτη φάση γίνεται η κατακύρωση του διαγωνισμού.

http://www.energypress.gr/news/Sta-azhthta-oi-treis-nees-EPA

No comments: