Thursday, 28 June 2012

Φουκουσίμα: Παρουσιάστηκε το πόρισμα της Γαλλικής αρχής για την πυρηνική ασφάλεια

Η γαλλική Αρχή για την πυρηνική Ασφάλεια (ASN), με βάση τα πορίσματα του ελέγχου της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομερείς προτάσεις της για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης κυρίως της δημιουργίας μιας "δύναμης ταχείας δράσης".
  
"Πολλοί πιστεύουν ότι η Φουκουσίμα είναι πίσω μας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μπροστά μας", υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της ASN Ζαν Κριστόφ Νιέλ, στο περιθώριο της παρουσίασης στο τύπο των συμπερασμάτων της Αρχή για τα Πυρηνικά.
  
Η ASN παρουσίασε μια σειρά από 32 αποφάσεις, που η κάθε μια περιλαμβάνει τριάντα συστάσεις για τις 19 πυρηνικές μονάδες που εκμεταλλεύεται η γιγαντιαία γαλλική επιχείρηση ηλεκτρισμού (EDF), αλλά και για τις 8 μονάδες της Areva, που αφορούν τα καύσιμα, και τις 5 μονάδες της Commissariat à l'Energie atomique (CEA), για το τμήμα της έρευνας.
  
Μετά από εκτενή έλεγχο μετά την Φουκουσίμα, η ASN κατέληξε στο συμπέρασμα τον Ιανουάριο, ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είχαν "επαρκές επίπεδο ασφάλειας" που δεν απαιτεί τη διακοπή της λειτουργία "καμίας από αυτές", μολονότι κρίθηκε αναγκαίο να αυξηθεί η "αντοχή" τους.
  
Η ASN ζήτησε κυρίως τη σταδιακή δημιουργία μιας "δύναμης ταχείας δράσης για τα πυρηνικά", ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης για την αποστολή ειδικών ομάδων και εξοπλισμού σε περιοχές πυρηνικών ατυχημάτων μέσα σε 24 ώρες.
  
Η δύναμη αυτή πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνει σε έναν αντιδραστήρα "από το τέλος του 2012", και θα πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει ταυτόχρονα σε όλους τους αντιδραστήρες της ίδιας μονάδας στο τέλος του 2014, υπογράμμισε σήμερα η ASN.
  
Άλλο μέτρο για την ενίσχυση της "αντοχής" των εγκαταστάσεων είναι η δημιουργία ενός "σκληρού πυρήνα" σε κάθε πυρηνική μονάδα, ένα είδος αίθουσας ελέγχου μέσα σε ένα "bunker" με μια σειρά διαδικασιών που θα εγγυάται τη λειτουργία της μονάδας σε περίπτωση ακραίου κινδύνου, όπως πλημμύρες ή σεισμική δραστηριότητα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59338

No comments: