Wednesday 27 June 2012

Energa - Hellas: Εισπράξτε τα 55 εκατ. που μας χρωστάνε οι καταναλωτές

Κάντε χρήση των διατάξεων του κώδικα και αναζητήστε από μόνοι σας τα χρήματα που μας χρωστάνε οι πρώην πελάτες, μας τονίζουν σε επιστολή τους προς το ΛΑΓΗΕ, οι δύο εταιρείες Energa και Hellas Power. Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που ξεπερνά τα 57 εκατ. ευρώ και το οποίο σήμερα δεν μπορεί να εισπραχθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι Energa και Hellas Power έχουν τεθεί εκτός αγοράς.

Πιο αναλυτικά, οι δύο εταιρείες επικαλούνται στην επιστολή τους το άρθρο 64 παράγραφος 7 του κώδικα διαχείρισης του συστήματος, που προβλέπει ότι «σε περίπτωση που ο Διαχειριστής του Συστήματος καταγγείλει τη σύμβαση με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο Διαχειριστής προκειμένου να ανακτήσει κάθε οφειλή και ζημία που αντιστοιχεί στη δήλωση φορτίου στρέφεται απευθείας, τόσο κατά του προμηθευτή, όσο και κατά των πελατών του προμηθευτή».
Στην επιστολή Energa και Hellas Power, επικαλούνται το γεγονός ότι ο διαχειριστής ισχυρίζεται ότι έχει βρεθεί σε δυσμενή οικονομική κατάσταση εξαιτίας των οφειλών των δύο εταιρειών. Αν και οι δυο εταιρείες απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, καθώς υποστηρίζουν ότι ο συμψηφισμός των οφειλών τους με εκείνες του διαχειριστή θα καταλήξει τελικά υπέρ τους, στην επιστολή, προτείνουν προς το ΛΑΓΗΕ να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 64 και να επιδιώξει την είσπραξη των οφειλών που θεωρεί ότι οφείλονται μέσω των πελατών.
 
Τα ποσά

Με βάση τους ισχυρισμούς των Energa και Hellas Power, από τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί υπάρχουν ανείσπρακτες τιμολογημένες απαιτήσεις έναντι πρώην πελατών για τη μεν Energa 32.661.215 ευρώ για τη δε Hellas Power 24.406.139 ευρώ. Η δημιουργία των μεγάλων αυτών ποσών οφείλεται, όπως αναφέρει η επιστολή στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες τέθηκαν εκτός αγοράς και έχουν ληφθεί δικαστικά μέτρα που παγώνουν τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα και οι πελάτες να μην εκπληρώνουν τις ήδη τιμολογηθείσες υποχρεώσεις τους.
 
Σας δίνουμε τις λίστες

Στην ίδια επιστολή οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι είναι στη διάθεση του διαχειριστή αλλά και της ΔΕΗ, τα στοιχεία των οφειλών πρώην πελατών , ώστε να καταστεί εφικτή η είσπραξη των χρημάτων. Οι Energa και Hellas Power δηλώνουν πάντως ότι η πρότασή τους για εφαρμογή του άρθρου 64 παράγραφος 7 του κώδικα δε συνιστά παραδοχή οφειλής αλλά προσωρινή λύση ενόψει των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

http://www.energypress.gr/news/Energa-Hellas:-Eispraxte-ta-55-ekat.-poy-mas-hrwstane-oi-katan alwtes

No comments: