Thursday 7 June 2012

Η Ουκρανία στρέφεται στο μη συμβατικό αέριο για να διατηρήσει την θέση της

Καθώς η Ρωσία προσανατολίζεται πλέον στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω διαφορετικών οδών πλην της Ουκρανίας, το Κίεβο αναγκάζεται να αλλάξει στρατηγική και να δώσει έμφαση και στη δική του παραγωγή. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει μη συμβατικά αποθέματα αερίου, στα πρότυπα της αμερικανικής αγοράς.

Όπως είναι φυσικό, οι ξένες εταιρείες είναι δύσπιστες απέναντι στο Κίεβο διότι η ιστορία δείχνει πως δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος στο παρελθόν. Για παράδειγμα, η Γιούλια Τιμοσένκο είχε υποσχεθεί διαφάνεια και συνεργασίες, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε ακριβά συμβόλαια με την Gazprom, κάτι που τις χρεώνουν αρκετοί στην Δύση.

Παρόλα αυτά, το δέλεαρ του φτηνού αερίου είναι ικανό να προσελκύσει ξένους ομίλους στο ουκρανικό έδαφος για να διεξάγουν έρευνες με αντικείμενο το shale gas. Μπορεί ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς να θεωρείται φιλορώσος, αλλά έχει προωθήσει μέχρι στιγμής αρκετές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν αυτού του είδους τα συμβόλαια στα επόμενα χρόνια. Επίσης, θετικό κρίνεται το γεγονός ότι τα αποθέματα shale gas δεν βρίσκονται στα χέρια των ολιγαρχών ή των κρατικών ομίλων, άρα η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να τα διαχειριστεί όπως επιθυμεί.

Μια πρώτη εξέλιξη σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Chevron και η Shell υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 370 εκατ. δολαρίων. Ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες στο άμεσο μέλλον…

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58572

No comments: