Wednesday 6 June 2012

ΕΣΑΗ : "Φουσκωμένες" οι οφειλές μας στη ΔΕΠΑ επειδή δεν επιμερίζεται σωστά το έλλειμμα της αγοράς

Στα 25 εκ. ευρώ θα ήταν η συνολική οφειλή των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ έναντι των 187 εκ. ευρώ που είναι σήμερα, αν ο ΛΑΓΗΕ επιμέριζε αντικειμενικά το έλλειμμά του, ανάλογα με το μερίδιο που έχει κάθε ένας από τους παίκτες στην παραγωγή ενέργειας.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει στην χθεσινή του επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά ο ΕΣΑΗ, για το έλλειμμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Στην επιστολή του υποστηρίζει ότι ο ΛΑΓΗΕ κάνει μεροληπτικό επιμερισμό του ελλείμματός του, ύψους 320 εκ. ευρώ (με στοιχεία Μαρτίου 2012), προς όφελος της ΔΕΗ. "Θα πρέπει να σημειωθεί", αναφέρει ο ΕΣΑΗ, "ότι η πρακτική που εφαρμόσθηκε μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει τον οικονομικό συμψηφισμό οφειλών και εισπράξεων μεταξύ της κλάδων της Προμήθειας και Παραγωγής της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να εξαιρείται η ΔΕΗ Παραγωγής από τον επιμερισμό του ελλείμματος. Η πρακτική αυτή αποτελεί μεροληπτικό επιμερισμό του ελλείμματος προς τους Ιδιώτες Παραγωγούς και εμμέσως προς στην ΔΕΠΑ".

Ποιός πληρώνει τι

Και παραθέτει ένα διάγραμμα πληρωμών, από το οποίο προκύπτει η πρακτική -όπως υποστηρίζει- που ακολουθείται μέχρι σήμερα, με το μηδενισμό του ελλείμματος της ΔΕΗ Παραγωγή (88 εκ. ευρώ), και τη μετακύλιση του ελλείμματος των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ κατά συντριπτικό ποσοστό στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς (220 εκ. ευρώ), και δευτερευόντως στους παραγωγούς ΑΠΕ (περίπου 100 εκ. ευρώ). Σύμφωνα μάλιστα με τον ΕΣΑΗ, η διαχρονική εξέλιξη των οφειλών του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΣΜΗΕ προς μια μόνο ιδιωτική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής τους τελευταίους μήνες, ανήλθε τον Μάιο 2012 στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ.

Κατά τον ΕΣΑΗ, με βάση τη δομή κόστους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών παραγώγων, ένα περίπου 85% του ελλείμματος των 220 εκ. ευρώ μετακυλίεται στη ΔΕΠΑ. Ετσι, σήμερα οι υποχρεώσεις των μελών του απέναντι στη ΔΕΠΑ ανέρχονται σε 187 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα της συμπαραγωγής

Αντίστοιχο- επισημαίνει πάντα ο σύνδεσμος των ανεξάρτητων παραγωγών- είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητος που χρησιμοποιούν καύσιμο φυσικό αέριο. Και φέρνει σαν παράδειγμα την μεγαλύτερη μονάδα της κατηγορίας αυτής, η οποία βρίσκεται επί 3ετία σε δοκιμαστική λειτουργιά, και ανήκει στην Αλουμίνιον, προς την οποία οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη αύξηση και των υποχρεώσεων της προς τη ΔΕΠΑ.

Στην επιστολή τους, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι αν ο ΛΑΓΗΕ κατένειμε τα ελλείμματα αντικειμενικά (pro rata), θα μειωνόταν σημαντικά η έκθεση της ΔΕΠΑ στα ελλείμματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφού μόνο το 31% του ηλεκτρισμού παράγεται από φυσικό αέριο.

"Ο αντικειμενικός επιμερισμός των ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των οφειλών των Ιδιωτών Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας προς την ΔΕΠΑ στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ έναντι των 187 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα", καταλήγει η επιστολή.

http://www.energypress.gr/news/ESAH-:-Foyskwmenes-oi-ofeiles-mas-sth-DEPA-epeidh-den-epimer izetai-swsta-to-elleimma-ths-agoras

No comments: