Wednesday 6 June 2012

Νέας τεχνολογίας πλοίο LNG από την Τsakos Energy Navigation

Τα ναυπηγικά συμβόλαια για την κατασκευή ενός νέας τεχνολογίας LNG τάνκερ, υπέγραψε χθες στην Αθήνα η εισηγμένη εταιρεία του ομίλου Τσάκου, Τsakos Energy Navigation, με τα ναυπηγεία της Hyundai. Παρόντες στην τελετή της υπογραφής ήταν τόσο ο πρόεδρος του ομίλου Παναγιώτης Τσάκος όσο και ο πρόεδρος της HHI και διευθύνων σύμβουλος Lee Jai-seong.

O πρόεδρος της ΤΕΝ, Νίκος Τσάκος, δήλωσε πως ελπίζει αργότερα μέσα στο 2012 ότι θα έχει ασκηθεί η option που προβλέπεται στην αρχική συμφωνία για την κατασκευή ενός ακόμα LNG, ενώ ο ίδιος έκανε γνωστό πως στόχος είναι μέσα στα επόμενα έξι χρόνια να έχει αποκτηθεί ένας στόλος από δέκα LNG. Μιλώντας σε δικτυακή σελίδα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Τσάκος είπε ότι αυτή τη στιγμή η πίεση που ασκείται στους πλοιοκτήτες είναι σε καθαρά ψυχολογικό επίπεδο, καθώς για τη ναυτιλία πιο σημαντικά είναι τα όσα διαδραματίζονται στη διεθνή οικονομία και όχι στην ελληνική.

Δραχμή - ευρώ

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ο Ν. Τσάκος ανέφερε ότι τότε θα είναι φθηνότερη η διαχείριση των πλοίων από την Ελλάδα, καθώς στην εταιρεία απασχολείται μεγάλος αριθμός Ελλήνων εργαζομένων και ναυτικών. Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα είναι το σπίτι μας και ένα από τα μεγαλύ-τερα κέντρα της ναυτιλίας παγκοσμίως, γι' αυτό ο ίδιος τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρω-ζώνη.

Η αγορά του μέλλοντος

O πλοιοκτήτης Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος, που επενδύει τελευταία στα LNG, τόνισε ότι πρόκειται για την αγορά του μέλλοντος. Κατά την άποψή του είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να ποντάρουν οι παραδοσιακοί Ελληνες πλοιοκτήτες. Εξήγησε ότι ένας πρόσθετος λόγος είναι πως οι Κινέζοι ανταγωνιστές δείχνουν μεγάλη διάθεση να επενδύσουν στα Vlcc, γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει τους κανόνες του παιχνιδιού.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58556

No comments: