Wednesday 6 June 2012

Ιταλοί, Αλβανοί και Βρετανοί ετοιμάζονται για τον TAP

Η Ιταλία σπεύδει να κλειδώσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ. Ενδεικτικές ήταν πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Corrado Passera, ο οποίος τόνισε την ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων που δε θα βασίζονται σε δημόσια δαπάνη. Ιταλία, Αλβανία αλλά και Βρετανικοί όμιλοι, ετοιμάζονται για την μεγάλη επένδυση, την ώρα που η Ελλάδα είναι σε συνεχή προεκλογική περίοδο.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΤΑΡ Kjetil Tungland, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Ανάπτυξης σημείωσε:

«Ο ΤΑΡ καλωσορίζει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Ανάπτυξης για την ανάγκη στήριξης νέων επενδύσεων σε υποδομές στην Ιταλία.

Έχοντας 100% χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους ο ΤΑΡ καλύπτει τι απαιτήσεις τις προϋποθέσεις που θέτει η Ιταλία για επενδύσεις που δεν απαιτούν δημόσια χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα ο ΤΑΡ θα διασφαλίσει νέα απευθείας ροή φυσικού αερίου από την Κασπία, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της στρατηγικής της χώρας για διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δέσμευση της Ιταλίας να απλοποιήσει τη διαδικασία αδειοδότησης για επενδυτικά σχέδια, όπως ο ΤΑΡ, θα φέρει μεγάλα οφέλη στην ιταλική οικονομία και θα ενθαρρύνει την προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης να δράσει γρήγορα ώστε να διασφαλίσει τα οφέλη αυτά».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο Φόρουμ των Βρετανικών Πετρελαίων στο Βερολίνο, ο Lain Conn, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας να συνεργαστεί με τον TAP και τις κυβερνήσεις των χωρών διέλευσης για να λάβει τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις για το έργο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της BP, οι εταίροι επέλεξαν πρόσφατα ο Trans Adriatic Pipeline να διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία με τέρμα τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

«Αποκλειστικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με την TAP και δεν υπάρχει πιθανότητα ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με το έργο διασύνδεσης της Τουρκίας- Ελλάδας-Ιταλίας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου.

http://www.energypress.gr/news/Etoimazontai-gia-th-megalh-ependysh-toy-TAP

No comments: