Friday 31 August 2012

Μικροάλγη: Τα βιοκαύσιμα του μέλλοντος;

Είναι αξιοθαύμαστα, εξαιρετικά μικρά και καθόλου εξωτικά! Κι όμως τα μικροάλγη, που βρίσκονται σχεδόν παντού – από τους ωκεανούς και τις λίμνες μέχρι τους βάλτους και τις παγωμένες βουνοκορυφές – είναι οι καθαρές μικρομηχανές της Γης.
Ικανοποιώντας την «πείνα» τους για διοξείδιο του άνθρακα, αυτοί οι μικροοργανισμοί καθαρίζουν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα από το επικίνδυνο αέριο του θερμοκηπίου.
Τα πλεονεκτήματά τους όμως δεν σταματούν εκεί. Σήμερα τα μικροάλγη χρησιμοποιούνται στην παραγωγή βιοκαυσίμων για αυτοκίνητα και αεροπλάνα, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τα μικροάλγη είναι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί παγκοσμίως.
Το 80% του βάρους τους αποτελείται από έλαια γεγονός που τους δίνει απεριόριστες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την παραγωγή βιοκαυσίμων.
Καλλιεργώντας συγκεκριμένες «ποικιλίες» άλγης οι επιστήμονες μπορούν να παράγουν έλαια για διάφορες χρήσεις.

Η βιομάζα της διπλασιάζεται κάθε οκτώ με 12 ώρες και, σε αντίθεση με τις εποχικές καλλιέργειες, παράγει έλαια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εκτός αυτού, η άλγη θεωρείται πιο αποδοτική συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η άλγη έχει δεκαπλάσια παραγωγή σε σχέση με το φοινικέλαιο, ενώ η έκταση που χρειάζεται είναι 10 φορές μικρότερη.
Μάλιστα για την παραγωγή της δεν χρειάζονται αγροτικές εκτάσεις ή φρέσκο νερό, καθώς επιβιώνει ακόμα και σε άγονη γη ή βούρκους.
Εκτός αυτού, παράγει μια ευρεία γκάμα υποπροϊόντων που είναι χρήσιμα για τον άνθρωπο, όπως αιθανόλη, υδρογόνο ή ζωοτροφή.

http://www.econews.gr/2012/03/14/algi-viokafsima/

No comments: