Tuesday 28 August 2012

Βουλγαρία-Ρωσία: Συμφωνία για τα νέα συμβόλαια φυσικού αερίου και προθεσμία για τον South Stream

Συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα υπογραφής των νέων συμβολαίων για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου επετεύχθη έπειτα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της βουλγαρικής πλευράς με εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας Gazprom, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ.

Ο υπουργός τόνισε πως τα νέα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα υπογραφούν στις 15 Νοεμβρίου 2012 και πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υπέγραψαν τρεις συμφωνίες. Η πρώτη αφορά στην υπογραφή των νέων συμβολαίων και η δεύτερη στη μείωση της τιμής κατά 11% για τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Η μείωση της τιμής ισχύει από την 1η Απριλίου και θα παραμείνει σε ισχύ και το επόμενο έτος.

Η τρίτη συμφωνία είναι το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου η Βουλγαρία έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2012 να υπογράψει τη συμφωνία επένδυσης για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ. Συμπλήρωσε δε πως σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντόμπρεφ διευκρίνισε πως η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του αγωγού θα είναι μικρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου λέβα. Ο κ. Μεντβέντεφ υπενθύμισε ότι οι εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream στο ρωσικό έδαφος έχουν ήδη ξεκινήσει. Η εταιρεία South Stream-Bulgaria που συστάθηκε από τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding και τη Gazprom θα είναι ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του αγωγού South Stream στη βουλγαρική επικράτεια.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61180

No comments: