Friday 31 August 2012

Το Γερμανικό χωριό που κερδίζει 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τις ΑΠΕ

Ξεχωριστή περίπτωση στην ιστορία των ΑΠΕ αποτελεί το μικρό βαυαρικό χωριό Βιλντπολντσράιντ, με πληθυσμό 2.600 κατοίκων, το οποίο χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές ενέργειας καταφέρνει να παράγει 321% περισσότερο ηλεκτρισμό από όσο χρειάζεται και αποκομίζει έσοδα 4,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την πώλησή του.
Το χωριό έχει εγκαταστήσει μονάδες φωτοβολταϊκών, βιομάζας, αιολικών, υδροηλεκτρικών, αλλά και συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ίσως το πιο «πράσινο» χωριό παγκοσμίως και να αποτελεί παράδειγμα για άλλες τις μικρές κοινότητες στη Γερμανία και σε κάθε χώρα.

Η αρχή έγινε το 1997, όταν το δημοτικό συμβούλιο αναζητούσε τρόπους να ενισχύσει τα έσοδα του δήμου. Οι ιθύνοντες είχαν την τόλμη να επιλέξουν την πράσινη ενέργεια, σε μια εποχή που ελάχιστοι την εμπιστεύονταν και στη συνέχεια το χωριό επιβραβεύτηκε για την απόφασή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα το Βιλντπολντσράιντ διαθέτει εννέα δημόσια κτίρια με φωτοβολταικές στέγες, τρία μικρά υδροηλεκτρικά, τέσσερις μονάδες βιομάζας και επτά ανεμογεννήτριες. Επίσης, υπάρχουν 190 σπίτια με οικιακά φωτοβολταϊκά.
Όπως είναι φυσικό, οι επενδύσεις αυτές αποφέρουν πλέον τεράστια έσοδα στον δήμο, της τάξης των 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το χωριό έχει γίνει ατραξιόν και για τα δημοτικά συμβούλια άλλων δήμων της χώρας, τα οποία πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις για να αντλήσουν συμπεράσματα από την επιτυχία του.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61224

No comments: