Tuesday 28 August 2012

Κι άλλο χαράτσι από την ΑΗΚ στην τιμή του ηλεκτρικού

Επιπλέον χαράτσι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές της ΑΗΚ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η ΑΗΚ θα επιβάλει τις νέες αυξήσεις που υπολογίζονται σε 4,74% από το 2013 με σταδιακή αύξηση στο 8,4% μέχρι το 2020, στα πλαίσια εφαρμογής νέου κοινοτικού σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι αυξήσεις αυτές είναι με τα σημερινά δεδομένα, ενώ στο ποσοστό του πρόσθετου κόστους που θα επιβαρυνθούν τα τιμολόγια λόγω των ρύπων θα παίξουν σημαντικό ρόλο τρεις παράγοντες, που έχουν να κάνουν με:
α) την τιμή του δικαιώματος εκπομπής στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο των Ρύπων,
β) τη ζήτηση του ηλεκτρισμού,
γ) τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφέρεται ότι το κόστος στα νοικοκυριά θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν η Κυβέρνηση δεν ζητούσε παρέκκλιση από την Κομισιόν (αίτημα της ΑΗΚ) για μεταβατική δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο αξίας €194 εκατ.

Η απόφαση της Κομισιόν κρίνεται θετική για την οικονομία του τόπου. Από την απόφαση αυτή το Κράτος θα χάσει έσοδα €100 εκατ. για την προσεχή οκταετία, όμως θα περιοριστεί η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας για τη βιομηχανία και τους οικιακούς καταναλωτές και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.Ο πλειστηριασμός των ρύπων στην Κύπρο θα γίνεται μέσω του ΧΑΚ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61114

No comments: