Monday 27 August 2012

Δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για το αφορολόγητο

Τον απλό αλλά αποδοτικό στις χώρες όπου εφαρμόζεται, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, κανόνα «έσοδα μείον έξοδα» σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το σύστημα φορολόγησής τους θα αλλάξει ριζικά.
Από την επόμενη χρήση, από τα συνολικά εισοδήματα κάθε πολίτη θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση αυτές που αφορούν απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας - εισιτήρια.
Το ποσό που θα προκύπτει από την αφαίρεση θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%.
Οι δαπάνες θα εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια κλπ.
Για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος θα δοθούν κίνητρα (επιστροφή ποσών) για τη χρησιμοποίηση της κάρτας αποδείξεων, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Παράλληλα, θα γίνει διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με το νέο σύστημα θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα δηλώνουν πλέον κατά πολύ υψηλότερα εισοδήματα, καθώς οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν εκ νέου τη συλλογή αποδείξεων προκειμένου να αυξήσουν τις δαπάνες τους και να γλιτώσουν φόρους.
Επειδή το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο που είχε δηλωθεί σε προηγούμενες χρήσεις, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης.
Το... κυνήγι των αποδείξεων θα αρχίσουν εκ νέου οι φορολογούμενοι προκειμένου να μειώσουν τον φόρο εισοδήματος που πληρώνουν στην Εφορία.
Με το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα του 2013, όσο περισσότερες δαπάνες δηλώνονται τόσο θα μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα και συνεπακόλουθα ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί.
Ουσιαστικά ως αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα αναγνωρίζεται το συνολικό ύψος των δαπανών του κάθε φορολογούμενου εκτός όσων αφορούν σε αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Οι δαπάνες θα... εκπίπτουν 100% από τα συνολικά εισοδήματα, μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.ά.

Στο νέο σύστημα υπόψη θα λαμβάνονται όλες οι δαπάνες που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ.
Δηλαδή δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και παροχή υπηρεσιών, δαπάνες για διόδια, ασφάλιστρα αυτοκινήτων κ.λπ., αλλά και όσες παρέχουν φέτος μειώσεις φόρου σε ποσοστό 10% όπως ενοίκια, νοσήλια, έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, δαπάνες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.λπ.
Πέρα από τα όσα ξοδεύει κανείς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνίας και εισιτηρίων.
Το «καθαρό» ποσό που θα μένει μετά την αφαίρεση όλων των παραπάνω δαπανών από τα δηλούμενα εισοδήματα θα υπόκειται σε φόρο με νέα κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου θα ανέρχεται σε 25% και ο ανώτατος πιθανότατα θα φθάνει στο 45%.
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η νέα κλίμακα θα έχει μικρό αριθμό συντελεστών καθώς το ζητούμενο είναι η απλοποίηση του συστήματος.
Προσθέτουν πως θα καταστεί δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν φόρους που αναλογούν στα πραγματικά καθαρά τους εισοδήματα.
Επειδή το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο από αυτό το αντίστοιχο που είχε δηλωθεί σε προηγούμενες χρήσεις, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σύστημα αυτό φορολόγησης των εισοδημάτων έχουν προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών τόσο το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) όσο και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Στοπ στη φοροδιαφυγή με το νέο σύστημα.

Πλέον θα συμφέρει τους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις, αντί των «εκπτώσεων»
Αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ αναμένει το οικονομικό επιτελείο, με το σκεπτικό πως οι καταναλωτές θα απαιτούν πλέον την έκδοση αποδείξεων για αγαθά και υπηρεσίες.
Ετσι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος ΦΠΑ.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως με το νέο σύστημα θα ενισχυθούν και τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, καθώς υπολογίζεται ότι θα είναι μεγάλη η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οπως εξηγούν, προκειμένου το κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων να είναι ισχυρό, οι πολίτες να τις ζητούν και οι επιτηδευματίες να υποχρεωθούν να τις κόβουν, η πρόταση για την καθιέρωση του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης προβλέπει ότι ο ελάχιστος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα ανέρχεται στο 25%.

Δηλαδή θα είναι υψηλότερο από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%.
Ετσι ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό δέλεαρ να ζητά αποδείξεις, με δεδομένο ότι με την έκδοσή τους ναι μεν θα πληρώνει ΦΠΑ από 13% έως 23%, αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος 25% τουλάχιστον.
Ακόμη και επαγγελματίες που συνηθίζουν να έρχονται σε συμφωνία με πελάτες, προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και, σε αντάλλαγμα, να μειώνουν τις τιμές αφαιρώντας τον ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν πλέον με το νέο σύστημα να κόβουν αποδείξεις
Κι αυτό επειδή οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον συμφέρον να ζητούν τις αποδείξεις, αντί των «εκπτώσεων», επειδή με αυτές θα μπορούν να γλιτώνουν την πληρωμή ποσών φόρου πολύ υψηλότερων.

Πηγή: "Έθνος", 27.08.2012

http://www.energypress.gr/news/Oi-apodeixeis-tha-kathorizoyn-to-aforologhto-Ohi-gia

No comments: