Tuesday 28 August 2012

Κυματική ενέργεια: η πρώτη εμπορική εγκατάσταση στις ΗΠΑ αλλάζει το τοπίο στις ΑΠΕ

Η κυματική ενέργεια είναι μια πολλά υποσχόμενη πηγή καθαρής ενέργειας που παραμένει ωστόσο παραγνωρισμένη εξαιτίας της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών.
Παρόλα αυτά, η κίνηση μιας αμερικανικής εταιρείας να εγκαταστήσει ένα “κυματικό πάρκο” στη δυτική ακτή των ΗΠΑ ενδέχεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη στις ΑΠΕ.
Ο λόγος για την εταιρεία Ocean Power Technologies η οποία έλαβε άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας εκμετάλλευσης κυματικής ενέργειας ισχύος 1,5 Μεγαβάτ, τέσσερα χιλιόμετρα από τις ακτές του Ρήντσπορτ, του Όρεγκον, στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ.
Η μονάδα αποτελείται από δέκα συστήματα PowerBuoy τα οποία είναι “αγκιστρωμένα” στο βυθό και εκμεταλλεύονται την παλλιροϊκή κίνηση των υδάτων στις εκβολές του ποταμού Ούμπκουα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η κυματική ενέργεια από τη μονάδα θα μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 1000 νοικοκυριά όπως υποστηρίζει η εταιρεία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η κυματική ενέργεια μπορεί να ανταγωνιστεί την αιολική -και ειδικά τα υπεράκτια πάρκα- σε όρους κόστους μεγαβατώρας ή αν μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Προς το παρόν η εν λόγω τεχνολογία βρίσκεται στα σπάργανα και δεν είναι εύκολη η αποτίμηση/σύγκριση στοιχείων κόστους με τις ανεμογεννήτριες.
Μπορεί ωστόσο να γίνει η υπόθεση ότι είναι ευκολότερη η εγκατάσταση μονάδων κυματικής ενέργειας κοντά σε κατοικημένες περιοχές, λόγω της αλλοίωσης του φυσικού τοπίου σε μικρότερη έκταση συγκριτικά με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

http://www.econews.gr/2012/08/28/kymatiki-energeia-usa/

No comments: