Thursday 30 August 2012

«Διαβολοτρίμηνο» για τη ζήτηση ενέργειας, λόγω κρίσης

Η παρουσία των Ελληνικών Πετρελαίων και στις τρεις μεγάλες ενεργειακές αγορές, του πετρελαίου, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, μετατρέπει τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου σε ένα είδος βαρόμετρο για τις εξελίξεις στα τεκταινόμενα εντός των ενεργειακών «τειχών» της χώρας. Έχοντας μερίδιο αγοράς πάνω από 60% στην εγχώρια διύλιση, πάνω από 25% στην εμπορία καυσίμων, κάτι λιγότερο από 10% στην αγορά ηλεκτρισμού και πάνω από 90% (μέσω της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ) στην αγορά αερίου, η εξέλιξη των μεγεθών των Ελληνικών Πετρελαίων αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση στην αγορά. Και όπως φάνηκε από τις χθεσινές ανακοινώσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο ζήτησης (οι επιδόσεις σε λειτουργικό επίπεδο του ομίλου ήταν θετικές) καταγράφουν ανάγλυφα τις επιπτώσεις της κρίσης.

Διύλιση

Στην αγορά διύλισης καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων σε όγκο της τάξης του 7%. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο με τις μονάδες του ομίλου πλήρως διαθέσιμες τη στιγμή που πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα η πτώση ήταν 20% και περιλάμβανε τις επιπτώσεις από την περίφημη απεργία των εργαζομένων. Στα θετικά των επιδόσεων των ΕΛΠΕ καταγράφεται το γεγονός ότι οι εξαγωγές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση κατά 25%, υποκαθιστώντας την στασιμότητα σε πραγματικούς όρους της εγχώριας αγοράς.

Εμπορία καυσίμων

Νέα υποχώρηση κατά 13% σε επίπεδο τριμήνου και 14% σε επίπεδο εξαμήνου, δείχνουν οι πωλήσεις των δύο εταιρειών εμπορίας του ομίλου (ΕΚΟ και BP). Μόνο στον τομέα των λιανικών πωλήσεων στις βενζίνες η πτώση είναι 13%, στο diesel η πτώση 8%και στο μαζούτ 36%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίση έχει χτυπήσει τις πωλήσεις ναυτιλιακών καυσίμων ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση στα αεροπορικά καύσιμα. Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο τομέας εμπορίας για τον όμιλο κατέγραφε μείωση πωλήσεων της τάξης του 11% (πάντα σε όγκους).
Αντίθετα ο τομέας της διεθνούς εμπορίας συνεχίζει τη θετική του πορεία και καταγράφει αύξηση πωλήσεων 4% στο τρίμηνο και 1% στο εξάμηνο, κυρίως εξαιτίας της καλής πορείας της Βουλγαρίας.

Ηλεκτρισμός

Σημαντική υποχώρηση της τάξης του 26% σε επίπεδο τριμήνου και 9% σε επίπεδο εξαμήνου καταγράφουν οι επιδόσεις της Elpedison στον ηλεκτρισμό. Η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι πέρυσι στο ίδιο τρίμηνο συνέπεσε η απεργία της ΓΕΝΟΠ που έδωσε «έξτρα» τζίρο στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Ωστόσο και σε συγκρίσιμους όρους, υπάρχει μείωση 3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η χαμηλότερη παραγωγή των μονάδων της Elpedison αποδίδεται τόσο στην ασθενή ζήτηση όσο και στην προγραμματισμένη συντήρηση που κράτησε εκτός λειτουργίας τη μονάδα της Θίσβης.

Φυσικό αέριο

Ενδιαφέρον εμφανίζουν τα στοιχεία των Ελληνικών Πετρελαίων και για τη ΔΕΠΑ, όπου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση των πωλήσεων σε όγκο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους της τάξης του 12%. Αντίθετα στο εξάμηνο υπάρχει αύξηση κατά 12%.
Η μείωση στη ζήτηση αερίου αποδίδεται κυρίως στις μειωμένες καταναλώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και στη μειωμένη ζήτηση των τριών ΕΠΑ συγκριτικά με πέρυσι, λόγω ηπιότερου χειμώνα.

http://www.energypress.gr/news/To-energeiako-diabolotrimhno-ths-krishs

No comments: