Thursday 30 August 2012

Σχετικά με τις περικοπές δώρων - 13ης/14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους

Σήμερα είχαμε την ανακοίνωση των περικοπών στην 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων τόσο του ιδιοτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Είδα στα τηλεοπτικά κανάλια που συγκεντρώθηκαν συνταξιούχοι έξω από το υπουργείο οικονομικών και φώναζαν συνθήματα.

Τα μέτρα είναι πράγματι ΣΟΚ για αρκετούς, αλλά κατά την γνώμη μου όπως και την γνώμη αρκετών ακόμα τα μέτρα ήταν ΣΩΣΤΑ και ΔΙΚΑΙΑ. Το "γιατί" νομίζω το έχετε καταλάβει.

Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που σε συντριπτική πλειοψηφία στήριξαν τον κύριο Σαμαρά και την Νέα Δημοκρατία στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου. Αντί να κοιτάξουν το μέλλον των παιδιών τους των εγγονιών τους και γενικά το μέλλον της Ελλάδας, κοίταξαν ποιό κόμμα θα τους εξασφάλιζε τις συντάξεις τους. Εννοείται πως το αντάλλαγμα για τις συντάξεις θα ήταν η τυφλή υποταγή σε ΔΝΤ - ΕΕ - Μέρκελ και η συνέχιση των σκληρών μέτρων και της φορομπιχτικής πολιτικής για όλους τους Έλληνες.

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων, αντί να καταλάβει οτι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και σε συνεργασία φυσικά με όλους αυτούς που ψήφιζαν τα δύο κόμματα, λειτούργησαν με την παλαιά καλή παλαιοκομματική λογική. "Εμάς η οικογένειά μας ήταν δεξιά διότι πολεμίσαμε τα κουμούνια στον εμφύλιο, εμείς είμαστε αριστεροί γιατί οι δεξιοί μας έσφαξαν στον εμφύλιο, εμείς πρέπει να είμαστε δεξιοί διότι οι κουμουνιστές θα μας κλέψουν τα χρήματα και τα ακίνητα για να τα δώσουν στους φτωχούς", ας κοιτάξουμε λοιπόν την βόλη μας και ας αφήσουμε τους άλλους.
Πέραν των παραπάνω, αρκετοί λειτούργησαν με το επίσης παλαιό καλό σκεπτικό. "Ε αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα ας ψηφίσουμε ΝΔ για να το τιμωρήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να ρίξουμε ΚΚΕ και να γίνουμε εδώ Σοβιετική Ένωση". Όλοι αυτοί βέβαια πίστεψαν τα φούμαρα του Σαμαρά οτι θα πηγαίναμε ντε και καλά σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Η κοινή λογική λέει το εξής: Ο Σαμαράς όντως υποσχέθηκε αναδιαπραγμάτευση όπως και ο Γιωργάκης υποσχόταν οτι "λέφτά υπάρχουν". Όμως σε μια τέτοια υπόσχεση δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε οτι μπορεί να γίνει 100%. Υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να γίνει και κάποιες πιθανότητες να μην γίνει. Εκτός από αυτό, τα πάντα στην Ελλάδα για τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα αποφασίζονται από την τροϊκα. Αλήθεια υπάρχει κανείς που πίστεψε οτι η τροϊκα θα δεχθεί χωρίς καμία αντίδραση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Όταν την ίδια στιγμή τον χειμώνα όλη η κυβέρνηση είχε πέσει στα πόδια της τροϊκας και παρακαλούσαν να μην περικοπεί ο βασικός μισθός μισθός για νέους κάτω των 25;
Ας μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν. Και ο ποιό χαζός Έλληνας λοιπόν ήξερε οτι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί ο Σαμαράς και η ΝΔ οτι θα γίνει η αναπραγμάτευση και θα αποφύγουμε τα βαριά μέτρα.

Φαίνεται όμως οτι μεγάλη μερίδα των ηλικιωμένων δεν το σκέφτηκε καν. Αυτοί λοιπόν ας υποστούν τις συνέπιες των πράξεών τους και να μην διαμαρτύρονται τώρα. Τα μέτρα για τους συγκεκριμένους είναι ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ και ΔΙΚΑΙΟΤΑΤΑ. Αναγνωρίζω οτι υπάρχουν και ορισμένοι ηλικιωμένοι που δεν φταίνε σε τίποτα, αλλά δυστηχώς μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Τέλος να πώ οτι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αφήσω να φανεί οτι επειδή κατηγορώ την ΝΔ είμαι ΣΥΡΙΖΑ ή οτι αυτό ήταν το σωστό, πιθανόν και το ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορούσε να προσφέρει κάποια λύση στο πρόβλημα, όμως αυτό που θέλω να καταδείξω με το κείμενο, είναι πως πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που ψηφίζουμε, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες και να μην γκρινιάζουμε μετά σαν κοτούλες.

Επίσης αυτό το κείμενο δεν αποτελεί ένα προϊόν πανηγυρισμών για την σφαγή των συνταξιούχων, αλλά αποτελεί ένα προίόν δικαίωσης για όλους όσους έχουν υποστεί τα βαριά οικονομικά μέτρα της κρίσης και του ΔΝΤ ενώ την ίδια στιγμή κάπιοι άλλοι το μόνο που σκέφτονται είναι ο μισθουλάκος τους και το βόλι τους.

Πλερώ τώρα.

No comments: