Thursday 30 August 2012

Συμβόλαιο για έρευνες υδρογονανθράκων υπέγραψε η Βουλγαρία με Total, OMV και Repsol

Στην υπογραφή του συμβολαίου για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησαν ο εκπρόσωπος της εταιρείας Total E&P Bulgaria B.V. Πάτρικ Πλουέν και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ, παρουσία του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Η γαλλική εταιρεία Total κέρδισε το διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «1-21 Khan Asparouh» και θα εργαστεί γι’ αυτό το σκοπό μαζί με τις εταιρείες OMV και Repsol, που αποτελούν τους άλλους δύο εταίρους της κοινοπραξίας. Το συμβόλαιο καλύπτει συνολικά έκταση 14.000 τετραγωνικών μέτρων και θα έχει πενταετή διάρκεια, ενώ το ύψος της επένδυσης για το έργο αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές γεωλογικές μελέτες, το οικόπεδο «1-21» έχει έκταση 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμάται ότι περιέχει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπορίσοφ χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας «τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών προμήθειας» της Βουλγαρίας.

Αναφερόμενος δε στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, υπενθύμισε πως αυτή την εβδομάδα υπεγράφη το συμβόλαιο για την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του αντιδραστήρα «7» στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, καθώς και οι συμφωνίες με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου με μειωμένη τιμή κατά 11% και για το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.

Αυτές οι θετικές εξελίξεις προηγούνται της επικείμενης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις 31 Αυγούστου, στη Σόφια, πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61256

No comments: