Monday 27 August 2012

Μεγάλες απώλειες για την κινεζική βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται στην κινέζικη βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ στο Πεκίνο, λόγω του ανταγωνισμού της αγοράς.

Παράλληλα, τα οικονομικά προβλήματα είναι πιθανό να αναγκάσουν σε μεγάλες αλλαγές την κινεζική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συγχωνεύσεων, πτωχεύσεις, το κλείσιμο των εργοστασίων και τις απολύσεις, σύμφωνα με αναλυτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Τα επόμενα 1,5 χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα”, προειδοποιεί ο σύμβουλος ανανεώσιμης ενέργειας στο Πεκίνο, Φρανκ Χάουγκγιτζ.

Αναλυτικά, πέντε μεγάλοι Κινέζοι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών της Suntech Power Holdings Ltd και Yingli Green Energy Ltd, έκαναν λόγο για συνολικές απώλειες σχεδόν 250 εκατ. δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Ένας από αυτούς, LDK Solar Co, ανέφερε τεράστια απώλεια 588,7 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο.
Πρωτοπόροι όπως οι Suntech, Yingli και Trina Solar Ltd που ιδρύθηκαν πριν από το 2005, προώθησαν την ηλιακή ενέργεια με επιδοτήσεις και δάνεια χαμηλού κόστους.
Η ηλιακή ενέργεια, μαζί με τομείς όπως η βιοτεχνολογία και η αεροναυπηγική, ανακηρύχθηκε “αναδυόμενη στρατηγική βιομηχανία”, με στόχο την μετατροπή της Κίνας σε μία αυτοδύναμη χώρα παραγωγής τεχνολογίας.

Πάντως, παρά την κρίση, νέες εταιρείες ξεφύτρωναν το 2011, ενώ από το 2010, η τιμή των πλακιδίων πολυπυριτίου χρησιμοποιείται για να μειωθούν τα ηλιακά κύτταρα κατά 73%, ενώ η τιμή των κυττάρων έχει μειωθεί κατά 68% και αυτή των μονάδων κατά 57%, σύμφωνα με τον Άαρον Τσου και τον Φραντσέσκο Κίτρο, αναλυτές του Maxim Group.
Με ισολογισμούς σε οριακό σημείο, οι μεγαλύτεροι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν συσσωρεύσει χρέος ύψους 17,5 δισεκατ. δολάρια.

“Το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει τη χρεοκοπία μεγάλων παραγωγών, αλλά τα μέτρα διάσωσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εισφορές κεφαλαίου που θα άμβλυναν ή και θα εξάλειφαν την αξία των μετοχών ξένων επενδυτών”, δήλωσαν χαρακτηριστικά ο Τσου και ο Κίτρο.

http://www.greenbusiness.gr/21245/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8E%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%BF/

No comments: