Tuesday 28 August 2012

Νέα σχήματα για πιο "αποτελεσματικές" ανεμογεννήτριες

Ερευνητές από το Cambridge University προτείνουν νέα σχέδια ανεμογεννητριών.
Στόχος είναι η αύξηση της απόδοσης αλλά και η μείωση του κόστους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Μελέτη του Πανεπιστημίου δείχνει ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούσε να είναι 100% πιο “αποτελεσματικά” από την άποψη της ενεργειακής απόσβεσης, εάν οι κατασκευαστές αγκάλιαζαν νέες μεθόδους για την κατασκευή των υποδομών που υποστηρίζουν τις τουρμπίνες.
Στο μεταξύ φαίνεται πως προτιμώνται οι ανεμογεννήτριες σε σχήμα πύργου έναντι των “κλασσικών” ανεμογεννητριών, που συναντώνται στα παράκτια πάρκα στην Βρετανία.

"Η ανάπτυξη της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο λειτουργεί, με την εγκατάσταση “βαρέων” μηχανισμών στήριξης των ανεμογγενητριών μέσα στην θάλασσα, οι οποίοι δεν είναι ορατοί μόλις εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, σημαίνει ότι έχουμε αγνοήσει κάτι σημαντικό, στην προσπάθεια μας να πετύχουμε τους στόχους μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πρέπει επειγόντως να μειωθούν οι απώλειες στο κόστος στην περίπτωση των υπεράκτιων ανεμογγενητριών που καθιστούν αναποτελεσματική εντέλει την ηλεκτροπαραγωγή. Μπορούμε να επενδύσουμε σε πιο καινοτόμες μεθόδους για την κατασκευή και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών-πύργων” υποστηρίζει ο Jim Platts από το Institute for Manufacturing του Πανεπιστημίου του Cambridge.

“Ένα είναι το κριτήριο για την αποτελεσματικότητα μιας ανεμογεννήτριας, η απόδοση της”, συμπληρώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως η νέα εποχή στην αιολική ενέργεια θα ξεκινήσει δίνοντας νέο σχήμα στις ανεμογεννήτριες.

http://www.energypress.gr/news/Nea-shhmata-gia-pio-apotelesmatikes-anemogennhtries

No comments: