Monday 20 August 2012

Greenpeace: Τα ορυκτά καύσιμα υπεύθυνα για την ενεργειακή κρίση

Τα ορυκτά καύσιμα είναι ο βασικός υπαίτιος της κρίσης της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με την Greenpeace, η οποία τονίζει ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Την ώρα που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μπαίνουν για άλλη μία φορά άδικα στο στόχαστρο, τα ορυκτά καύσιμα -πραγματικός υπεύθυνος της κρίσης της αγοράς ενέργειας- παραμένουν βολικά στο απυρόβλητο», τονίζει η Greenpeace. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση η πραγματικότητα είναι διαφορετική: το 2011, τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) επιδοτήθηκαν με σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αν σε αυτό το κόστος προστεθούν οι επιδοτήσεις (άμεσες και κρυφές) στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και το εξωτερικό της κόστος (που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως), τότε το συνολικό κόστος από τα ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνει την οικονομία, εκτοξεύεται σε πολλά δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Ωστόσο, μέσα από μία συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια, οι ΑΠΕ και κυρίως η ηλιακή ενέργεια στοχοποιούνται και στιγματίζονται στην κοινή γνώμη ως η αιτία για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, σημειώνει η Greenpeace. Στον αντίποδα, οι πρωτοβουλίες για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα κρίνονται από αναιμικές έως ανύπαρκτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Greenpeace ζητά απ' την κυβέρνηση:
-Να στηρίξει τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, ως τις μόνες λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα, την προστασία των καταναλωτών και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

-Να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα και να αναδιαρθρώσει την αγορά ενέργειας ώστε να αποτυπώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των ΑΠΕ απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.
-Να καταργήσει το ΕΤΜΕΑΡ και να ενσωματώσει το κόστος ενίσχυσης των ΑΠΕ στο κόστος εμπορίας των προμηθευτών.
-Να εκπληρώσει τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ (2020) ως ελάχιστη βάση.
-Να θέσει στόχο 100% ΑΠΕ και απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050.

http://www.energypress.gr/news/Greenpeace:-Ta-orykta-kaysima-ypeythyna-gia-thn-energeiakh-krish

No comments: