Friday, 26 October 2012

Υπέρυθρη θέρμανση [μέρος 3ο] – Τοποθέτηση σωμάτων στον χώρο και ποιότητα θέρμανσης

Εν συνεχεία του 2ου μέρους http://energy-engineer.blogspot.gr/2012/10/2-panel_1436.html


Τοποθέτηση σωμάτων.

Όπως γνωρίζουμε η θερμότητα των σωμάτων υπερύθρων είναι με ακτινοβολία στο 90-95% του ισολογισμού θερμότητας και όχι με συναγωγή, παρεμπιπτόντως πρέπει να προσέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τοποθέτηση των σωμάτων στον χώρο διότι η μεταφορά της θερμότητας από την πηγή προς στον χώρο δεν είναι η ίδια με αυτή στα καλοριφέρ νερού στα αερόθερμα ή στα κλιματιστικά.

Είναι λάθος να ακολουθήσουμε την λογική ότι το σώμα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος στο οποίο υπάρχουν σημεία με αυξημένες απώλειες θερμότητας ώστε να περιοριστούν οι απώλειες θερμότητας στον χώρο. Οι κλασσικές θέσεις που τοποθετούνται τα καλοριφέρ ζεστού νερού κοντά στα παράθυρα ή σε γωνιακούς τοίχους και εξωτερικούς τοίχους εδώ δεν ισχύουν.

Το σώμα υπερύθρων εκπέμπει την ακτινοβολία του όπως σχεδόν ένας λαμπτήρας προς όλο τον χώρο δηλαδή, η ακτινοβολία όμως έχει μια συγκεκριμένη φορά, η φορά είναι από την πηγή προς όλο τον χώρο και τα αντικείμενα του χώρου που είναι μπροστά στην πηγή. Η διεύθυνση δε των ακτινών είναι ακαθόριστη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά η μεγαλύτερη δέσμη με ακτίνες είναι μπροστά από το σώμα, όσο στρεφόμαστε προς τα αριστερά ή δεξιά μειώνεται η ένταση της ακτινοβολίας ενώ πίσω από το σώμα δεν υπάρχει καθόλου ακτινοβολία.

Επιβάλλεται τα σώματα αυτά να τοποθετούνται απέναντι ακριβώς από τις επιφάνειες με μεγάλες θερμικές απώλειες ώστε οι απώλειες να περιοριστούν. Με τα σώματα αυτά προσπαθούμε λοιπόν να αυξήσουμε την θερμοκρασία των τοίχων/μερών του σπιτιού που χάνουν θερμότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον.

 Μειονεκτήματα σωμάτων υπερύθρων στην τοποθέτηση.

1.   Υπάρχει πρόβλημα όταν μεταξύ του εξωτερικού τοίχου και του μέρους τοποθέτησης του σώματος, υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που εμποδίζουν την πρόσπτωση της ακτινοβολίας στον τοίχο.

Εδώ θα πρέπει είτε να μετακινηθούν τα εμπόδια όποια και αν είναι αυτά είτε να αλλάξει η θέση τοποθέτησης του σώματος διαφορετικά θα δέχονται τα αντικείμενα την ακτινοβολία και όχι ο τοίχος.
Αν τα αντικείμενα αυτά είναι ηλεκτρονικές συσκευές τότε επιπροσθέτως υπάρχει και η πιθανότητα βλάβης λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τους.

2.   Δεν υπάρχει λύση για ακίνητα τελευταίων ορόφων τα οποία έχουνε ταβάνια με αυξημένες θερμικές απώλειες. Το ίδιο ισχύει και για διαμερίσματα που από κάτω υπάρχει πυλωτή και έχουν αυξημένες απώλειες από το δάπεδο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο απ΄ όλα είναι η συμπληρωματική θέρμανση με άλλο θερμαντικό σύστημα π.χ ηλεκτρικό καλοριφέρ ή κλιματιστικό.

3.   Η τοποθέτηση πρέπει να είναι κοντά σε σούκο ηλεκτρικού ρεύματος. Η εγκατάσταση προεκτάσεων και γενικά καλωδίων με μήκος μειώνει την αποδοτικότητα τέτοιων συστημάτων.

Πλεονεκτήματα σωμάτων υπερύθρων στην τοποθέτηση.

1.   Υπάρχουν ειδικά σώματα που τοποθετούνται στα ταβάνια όπως οι λαμπτήρες. Αυτά ζεσταίνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται από κάτω αλλά δεν συμμετέχουν κατά τον βέλτιστο τρόπο στον περιορισμό απωλειών του χώρου.

2.   Τα σώματα που τοποθετούνται στο ταβάνι είναι κατάλληλα για εξωτερικούς χώρους πχ εστιατόριο, καφετέρια.
Για την τοποθέτηση των σωμάτων αυτών σε ακίνητο κρίνεται κατάλληλη η συμβουλή ενός μηχανικού που να γνωρίζει τα στοιχειώδη πάνω στην θέρμανση με ακτινοβολία.
Σε ορισμένους βιομηχανικούς χώρους και γενικά όταν σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε στην οροφή τα σώματα αυτά απαιτείται μελέτη σαν τις μελέτες φωτοτεχνίας.

Ποιότητα θέρμανσης σωμάτων.

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η θέρμανση που προσφέρουν τα σώματα σαν την θέρμανση του ήλιου και της φύσης ότι κάνει καλό στην υγεία και ότι δεν μαζεύονται μικρόβια στους χώρους άρα ο χώρος είναι καθαρότερος.

Ελάχιστα από τα παραπάνω ισχύουν. Η ποιότητα θέρμανσης τόσο του καλοριφέρ όσο και του σώματος υπερύθρων είναι η ίδια. Ο ήλιος μας ζεσταίνει με ακτινοβολία με την διαφορά ότι η ακτινοβολία αυτή περιλαμβάνει και υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και ακτινοβολία στο φάσμα που είναι ορατή οπτικά.
Η ύπαρξη μικροβίων στον χώρο σχετίζεται με άλλους παράγοντες και δεν κερδίζουμε κάτι επειδή έχουμε θέρμανση με ακτινοβολία και όχι με συναγωγή. Σε σχέση με τα κλιματιστικά όντως εκεί μπορούμε να πούμε η θέρμανση με ακτινοβολία είναι υγιεινότερη.

Γενικά αν το θερμαντικό μας σύστημα έχει ανεμιστήρα για την διάδοση του θερμού αέρα στον χώρο τότε αυξάνεται το ρεύμα αέρος μέσα στον χώρο άρα και τα μικρόβια και η σκόνη περιφέρονται στον αέρα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό όμως δεν ισχύει τόσο με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ ή τα κλασσικά σώματα καλοριφέρ νερού που έχουμε.

No comments: