Friday, 26 October 2012

Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του διαγωνισμού Open Door για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα

Θύμα της γενικότερης παράλυσης και αποσυντονισμού του κρατικού μηχανισμού, συνέπεια της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης αλλά και αβεβαιότητας που επικρατεί στην χώρα φαίνεται ότι έχει πέσει ο εν εξελίξει διαγωνισμός Open Door για τον εντοπισμό και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα. Έντονη ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στις εταιρείες για τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους τρέχει η αξιολόγηση των προσφορών ιδίως μετά την αποσφράγιση τους από το ΥΠΕΚΑ, ενώπιον εκπροσώπων των εταιρειών, στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του τομέα upstream τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι εταιρείες των οποίων συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό.
Ως γνωστό η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται από 17μελή επιτροπή, βάσει κριτηρίων που αναφέρονται στην πρόσκληση της 27/01/2012. Μόνο και το γεγονός ότι υφίσταται μια τόσο πολυπληθής ομάδα για την αξιολόγηση ενός διαγωνισμού περιορισμένου αντικειμένου, τόσο από πλευράς μεγέθους και αριθμού κοιτασμάτων (τρείς μόνο περιοχές: Κατάκολο, Πατραϊκός και Ήπειρος), όσο και από την άποψη συμμετοχής εταιρειών (οκτώ συνολικά ομάδες εταιρειών), δημιουργεί σχόλια και προβληματισμό. Επιπλέον το ΥΠΕΚΑ δεν έχει, ως όφειλε, ανακοινώσει τα επιμέρους στάδια αξιολόγησης των προσφορών και το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου οι εταιρείες θα κληθούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους στις τρεις περιοχές παραχωρήσεων.
Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Energia. gr προσπαθώντας να διερευνήσει τις αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην διαδικασία αξιολόγησης, υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία που έχει ο εν λόγω διαγωνισμός για την περαιτέρω πορεία των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες από την επιτυχία ή μη του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί για το εάν η Ελλάδα μπορέσει τελικά να επανέλθει στο διεθνή στίβο ερευνών και καταφέρει να προσελκύσει αξιόπιστες και δοκιμασμένες εταιρείες που θ’ ανταποκριθούν σε μελλοντικούς διαγωνισμούς και θ’ αναλάβουν τις έρευνες επενδύοντας τα όχι ευκαταφρόνητα κεφάλαια που απαιτούνται.

«Εάν εξαιρέσουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και την Energean Oil & Gas και τις συνεργαζόμενες με αυτές ξένες εταιρείες, οι άλλες μικρές και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό όπως λ.χ. η Arctic- Hunter και Chariot δρουν μάλλον ως βαρίδια στην πρόοδο της αξιολόγησης. Μπορεί οι εταιρείες αυτές να έχουν κάποια τυπικά προσόντα αλλά απέχουν πολύ από τις απαιτούμενες δυνατότητες για έρευνα και ανάπτυξη των σύνθετων και δύσκολων κοιτασμάτων που απαντώνται στην Δυτική Ελλάδα. Για αυτό η επιτροπή και το ΥΠΕΚΑ, εάν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα, οφείλουν να κινηθούν με ρεαλισμό και ταχύτητα επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στις εταιρείες που έχουν παραγωγική και ερευνητική πείρα και παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις», παρατηρεί ένας από τους πλέον γνωστούς παράγοντες του χώρου που θέλησε εν τούτοις να κρατήσει των ανωνυμία του.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής και γρήγορη ολοκλήρωση του διαγωνισμού Open Door στην Δ. Ελλάδα θεωρείται από τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς ως συνθήκη sina non quo για την συνολική πρόοδο των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Σύντομα εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσουν τα non exclusive seismic surveys από την Νορβηγική PGS στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης βάσει σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ που αναμένεται να υπογραφεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Το επόμενο στάδιο μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σεισμικών προβλέπει διεθνή διαγωνισμό ο οποίος εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί πριν τα τέλη του 2013. Για να έχει ο διαγωνισμός αυτός, ο οποίος θα κρίνει ουσιαστικά τις εξελίξεις για την επόμενη 10ετία , ένα ποσοστό επιτυχίας θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν εγκατασταθεί και να εργάζονται οι εταιρείες που θ’ αναλάβουν τις έρευνες στην Δ. Ελλάδα. Όμως με την σημερινή παρατηρούμενη ακινησία είναι δύσκολο να εκφραστεί και η παραμικρή αισιοδοξία για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63177

No comments: