Friday 26 October 2012

ΣΠΕΦ: Η εισφορά στα εν λειτουργία έργα δεν θα θεραπεύσει τον λογαριασμό ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ κος Στέλιος Λουμάκης στην παρουσίαση του στα πλαίσια του Συνεδρίου του ΣΕΗΕ με θέμα «Επανεκκινώντας την Ανάπτυξη», υπεραμύνθηκε των θέσεων του Συνδέσμου για την μη επιβολή οριζόντιας εισφοράς επί του τζίρου στα εν λειτουργία μέχρι σήμερα έργα.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ευθύνη του κόστους των ΑΠΕ για την ασφυξία στον κλάδο, η απάντηση του κ. Λουμάκη αφορούσε τον δομικά προβληματικό ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ ο οποίος και συγκρίνει την πλήρη αποζημίωση των ΑΠΕ με ένα μέρος μόνο του κόστους της συμβατικής παραγωγής που είναι η νοθευμένη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) «στριμώχνοντας» έτσι συνεχώς τα ελλείμματα στις ΑΠΕ.
Επιπλέον ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να σταματήσει η σύγκριση των Φ/Β με την μέση ΟΤΣ που περιλαμβάνει και τις χαμηλές νυχτερινές τιμές της, αφού τα Φ/Β εξορισμού εγχέουν ενέργεια μόνο την ημέρα και συνεπώς υποκαθιστούν ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερης ΟΤΣ από αυτή της 24ωρης μέσης τιμής της.

Τέλος επειδή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ, η Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να άρει τις στρεβλώσεις που γεννούν και αδίκως «στριμώχνουν» τα ελλείμματα στις ΑΠΕ, ζήτησε μεταβατικά να εφαρμοστεί άμεσα η διαχειριστική ενοποίηση των λογαριασμών αποπληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ (συμβατικών και ΑΠΕ) όπως πρακτικά ίσχυε επί ημερών ΔΕΣΜΗΕ, ώστε όλοι συμμέτρως να υφίστανται την μέση υπερημερία των 45-65 ημερών της αγοράς που όλοι ευθύνονται γι’ αυτήν και που οι αριθμοί αμείλικτα δυστυχώς για κάποιους «ομολογούν».  Έτσι θα πάψουν να υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι αλλά πολύ περισσότερο εύκολοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι».
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ανάπτυξης των Φ/Β τον οποίο το ΥΠΕΚΑ προβάλλει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΕΦ, αυτός πρέπει να γίνει με διοικητικά μέτρα στα πλαίσια των εθνικών στόχων αλλά και της ευρύτερης νομιμότητας και των ουσιαστικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί προς την κατεύθυνση αυτή.

http://www.energypress.gr/news/SPEF:-H-eisfora-sta-en-leitoyrgia-erga-den-tha-therapeysei-ton-lo gariasmo-APE

No comments: