Thursday 25 October 2012

Ενέργεια: Πως δημιουργήθηκαν τα προβλήματα ρευστότητας

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας, ενώ τα συσσωρευμένα χρέη και οι αλλαγές των κανόνων στην αγορά δημιουργούν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια.
Εξαιτίας της κατάστασης, 12 χρόνια μετά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο Έλληνας καταναλωτής δεν απολαμβάνει χαμηλά τιμολόγια, ενώ δεν έχει επιλογές σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αγορά ενέργειας έφθασε φέτος στα όρια κατάρρευσης, με αποτέλεσμα να κλείσουν τρεις εταιρείες εμπορίας και όλες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Πώς όμως προέκυψε το χρηματοδοτικό κενό;

Εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών 1 δισ. ευρώ από καταναλωτές οι προμηθευτές ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι) δεν καταβάλλουν στο Σύστημα (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) τις ανάλογες οφειλές.
Με τη σειρά τους οι λειτουργοί της αγοράς δεν αποδίδουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Elpedison κ.ά.) το αντίτιμο για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.

Έτσι οι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν τη ΔΕΠΑ που τους τροφοδοτεί με πρώτη ύλη (φυσικό αέριο) για την παραγωγή ενέργειας και η ΔΕΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους διεθνείς προμηθευτές της (τη ρωσική Gazprom ή την τουρκική Botas).
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έφτανε το καλοκαίρι τα 400 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπου 180 εκατ. ευρώ από τα 400 οφείλονται σε παραγωγούς ΑΠΕ.
Όταν με νόμο οι παραγωγοί ΑΠΕ παίρνουν εγγυημένη εξαπλάσια τιμή από τη μέση τιμή συστήματος χωρίς ωστόσο να προηγηθεί χρηματοδοτική μελέτη, δεν είναι δυνατόν το «πράσινο τέλος» να φθάνει για να πληρωθούν οι παραγωγοί, όσο βαθιά και αν βάλουν το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτές.

http://www.econews.gr/2012/10/25/energeia-elleipsi-refstotitas-agora/

No comments: