Wednesday, 3 October 2012

Αγώνα επιβίωσης δίνουν οι εταιρείες φωτοβολταϊκών για μια "πίτα" 500 MW

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η αγορά βλέπει ότι ο «πυρετός» αυτός έχει ημερομηνία λήξεως και φοβάται για το αύριο.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, υπάρχουν όροι σύνδεσης για έργα 1700 Μεγαβάτ με κλειδωμένες υψηλές τιμές και με λήξη του 18μηνου στο διάστημα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2013. Από τα έργα αυτά εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν τελικά γύρω στα 500 Μεγαβάτ και τα υπόλοιπα θα καταπέσουν στις τρέχουσες ταρίφες με πιθανότερο ενδεχόμενο να μην κατασκευαστούν ποτέ. Για αυτά όμως τα 500 Μεγαβάτ που θα υλοποιηθούν, δίνουν σήμερα έναν τιτάνιο αγώνα, τόσο οι υπάρχουσες κατασκευαστικές εταιρείες, όσο και οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας εξοπλισμού, με στόχο να πάρει κάθε μία για λογαριασμό της όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.
Η αγωνία των εταιρειών του κλάδου για όσο το δυνατόν υψηλότερους τζίρους είναι μεγάλη καθώς οι πάντες εκτιμούν ότι μετά τον Ιούλιο του 2013 η αγορά «θα κάτσει». Όπως αναφέρει ο ΣΕΦ «τα "ώριμα" έργα επαρκούν για να κινηθεί η αγορά ως τα μέσα του 2013, ενώ μετά οδηγείται αναπόφευκτα σε δραματική συρρίκνωση και απολύσεις» ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβε ο κ. Παπαγεωργίου για μείωση στις ταρίφες και παράλληλη αναστολή νέων έργων. «Η αγορά τους επόμενους μήνες θα πρέπει να κινηθεί με λίγα, ακριβά έργα, καθώς η πλειοψηφία τους εμπλέκεται στο παρεμπόριο αδειών, ενώ η φημολογία περί της επιβολής έκτακτης φορολογίας δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον αποτρέποντας και τους λίγους τολμηρούς επενδυτές στη χώρα» υποστηρίζει ο Σύνδεσμος.
Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν μετά τα μέσα του 2013 οι εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν επενδύσει σε προσωπικό και εν γένει σε μια εταιρική παρουσία που αντιστοιχούσε σε φάση ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης των φωτοβολταϊκών επενδύσεων. Πρακτικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κλείσουν πολλές εταιρείες και να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.
 
Προτάσεις του ΣΕΦ

Λύση για τη δύσκολη αυτή εξίσωση επιχειρεί να δώσει ο ΣΕΦ με τις προτάσεις που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για την αναμόρφωση της ηλεκτρικής αγοράς, κεντρική ιδέα των οποίων είναι η αύξηση των Μεγαβάτ που θα κληθούν να καλύψουν τα φωτοβολταϊκά στο στόχο της χώρας στο πλαίσιο το 20-20-20. Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών προτείνει:

- Αναθεώρηση του ενδεικτικού εθνικού στόχου για το 2020 σε ότι αφορά στα φωτοβολταϊκά, που αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που φάνηκε συνεπής στις υποχρεώσεις επίτευξης των στόχων. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, ο στόχος για τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε τουλάχιστον 6 GWp ως το 2020 για να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η βιωσιμότητα του κλάδου και το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων σ’ αυτόν.
- Η άμεση αναθεώρηση του στόχου, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη νομοθεσία, θα επιτρέψει την άρση της καταστροφικής για τον κλάδο αναστολής της αδειοδοτικής διαδικασίας για χιλιάδες έργα φωτοβολταϊκών.
- Η επιβολή εγγυοδοσίας για όλες τις ΑΠΕ (εκτός των εφαρμογών σε κτιριακές εγκαταστάσεις) θα επιτρέψει το ξεκαθάρισμα στην αγορά ΑΠΕ και θα καταδείξει τον εικονικό χαρακτήρα του δήθεν κορεσμού των δικτύων.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος: «Η μεγάλη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, αλλά θα αποφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, πολλαπλάσια της παρεχόμενης ενίσχυσης. Παράλληλα, θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία από την αποφυγή ανάπτυξης νέων υποδομών συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και από το μικρότερο κόστος για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, αλλά και από τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας».
Όσον αφορά στη δυνατότητα των δικτύων να εξυπηρετήσουν την επιδιωκόμενη αυξημένη ισχύ, ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις της ΔΕΗ, τα σημερινά δίκτυα μπορούν να απορροφήσουν άμεσα ισχύ τουλάχιστον 5 GWp φωτοβολταϊκών, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αναβαθμίσεις και επεκτάσεις που ήδη δρομολογούνται με δαπάνες των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

http://www.energypress.gr/news/Agwna-epibiwshs-dinoyn-oi-etaireies-fwtoboltaikwn-gia-mia-pita-500-MW

No comments: