Thursday 11 October 2012

Αναδρομική επιβολή δασμών στα κινεζικά φ/β αποφάσισαν οι ΗΠΑ

Ικανοποίηση προκαλεί στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ η απόφαση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας για επιβολή επιπλέον αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ηλιακής ενέργειας, αφού έκρινε, μετά από πληθώρα καταγγελιών, ότι πράγματι η Κίνα ακολουθεί πρακτικές ντάμπινγκ στα φωτοβολταϊκά στην αγορά των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου, έκρινε ότι οι τιμές πώλησης των κινεζικών φωτοβολταϊκών κυμαίνονται σε επιπεδα έως και 250% χαμηλότερα από τα επίπεδα που ορίζει ο «δίκαιος» ανταγωνισμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση προβλέπει δασμούς από  14,78% έως 15.97%, οι οποίοι θα αντισταθμίσουν τις κρατικές κινεζικές επιδοτήσεις και θα δώσουν «ανάσα» στην εγχώρια βιομηχανία προκειμένου να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η επιβολή των δασμών, στις περισσότερες περιπτώσεις θα ισχύσει αναδρομικά, ξεκινώντας από το Δεκέμβριο του 2011.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, έκανε λόγο για προστατευτισμό εκ μέρους των ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η επιβολή των δασμών εν τέλει θα είναι ζημιογόνα για τους αμερικανούς εξαγωγείς αλλά και για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

http://www.energypress.gr/news/Anadromikh-epibolh-dasmwn-sta-kinezika-f-b-apofasisan-oi-HPA

No comments: