Thursday 8 November 2012

Πήρε αμέσως 10 λεπτά η τιμή στο υγραέριο κίνησης

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη βάζουν ήδη από χθες όσοι οδηγοί έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητά τους σε υγραεριοκίνητα, πληρώνουν επιπλέον 10 λεπτά για το σχετικό καύσιμο.
Κατά 8-9 λεπτά το λίτρο ακριβότερα πληρώνουν από χθες και οι αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν στη γεωργία και κτηνοτροφία.
Αιτία, η αύξηση των φόρων στα προϊόντα αυτά που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, και η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την κατάθεσή του στη Βουλή, (όπως συμβαίνει πάντοτε με τις τελωνειακές διατάξεις), δηλαδή από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου.
Αυτό αναφέρει και η εγκύκλιος που έστειλε τη Τρίτη προς τα τελωνεία, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα (από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων μέχρι τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων) το υπουργείο Οικονομικών.
 
Τους περίμενε έκπληξη

Ήδη χθες, όσοι οδηγοί έχουν μετατρέψει τον βενζινοκίνητο κινητήρα τους σε υγραερίου, επισκέφτηκαν κάποιο από τα σημεία πώλησης του συγκεκριμένου καυσίμου, το αγόρασαν κατά 10 περίπου λεπτά ακριβότερα. Σε τιμή μεταξύ 0,98 με 1 ευρώ από τα 0,90 ευρώ το λίτρο που κόστιζε ως και τη Τρίτη (συνέπεια της αύξησης του ειδικού φόρου από τα 200 στα 330 ευρώ/ χιλιόλιτρο).
Παρ’ όλα αυτά το υγραέριο κίνησης παραμένει πιο συμφέρουσα επιλογή από τη βενζίνη, που σήμερα κοστίζει κατά μέσον όρο 1,68 ευρώ το λίτρο. Επισημαίνεται ότι σήμερα, οι οδηγοί που έχουν μετατρέψει το όχημά τους σε υγραέριο ανέρχονται σε 200.000, στο χώρο απασχολούνται γύρω στα 600 συνεργεία, τα σημεία πώλησης πανελλαδικά ανέρχονται σε 280 πανελλαδικά (ενώ υπό κατασκευή είναι άλλα 170).

Συν 8-9 λεπτά το λίτρο για τους αγρότες

Τέλος, κατά 8- 9 λεπτά το λίτρο ακριβότερα αγοράζουν από χθες το πετρέλαιο και οι αγρότες. Από τα 92 λεπτά το λίτρο που κόστιζε πριν την αύξηση του ειδικού φόρου, πλέον πωλείται γύρω στο 1 ευρώ το λίτρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, αυξήθηκε από τα 21 λεπτά στα 66 λεπτά το λίτρο.

http://www.energypress.gr/news/Syn-10-lepta-apo-hthes-gia-to-ygraerio-kinhshs

No comments: