Tuesday 13 November 2012

Ελληνική αγορά ενέργειας: Πρώτα ο ανταγωνισμός και μετά το Τarget Μodel

Εάν δεν αποκατασταθούν συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική ενεργειακή αγορά είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για τα σενάρια προσαρμογής της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ενόψει της υιοθέτησης του target model. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση της σχετικής μελέτης της εταιρίας Puyry Management που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι από τεχνοκρατικής απόψεως καλώς η ΡΑΕ βάζει από τώρα στο τραπέζι των συζητήσεων και τις εναλλακτικές δυνατότητες της μελέτης, στο πλαίσιο της σύγκλισης των απόψεων της αγοράς για το ενδιάμεσο μοντέλο που έχει προτείνει ο Ρυθμιστής. Ακόμη κι αν δεν ληφθούν ακόμη αποφάσεις για τις προτάσεις της μελέτης της Puyry, επισημαίνεται, θα πρέπει να μπουν σε ένα συνολικό πακέτο ενεργειών, ώστε να μην είναι αντίθετες με τα μέτρα που θα προωθηθούν για το ενδιάμεσο μοντέλο. Από αυτήν την άποψη χαρακτηρίζεται χρήσιμο το brain storming που θα γίνει για τη μελέτη της εταιρίας.

Καθώς υπάρχουν διισταμένες απόψεις στην αγορά για το προτεινόμενο NOME, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς ΡΑΕ να υιοθετηθεί ένα υβριδικό σχήμα που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις όλων των συμμετεχόντων στην αγορά. Το σχήμα που θα προταθεί, πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δημοπρασίες για τα χονδρεμπορικά προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα, με ελεγχόμενο εύρος τιμών, ώστε να καταλήγουν ανταγωνιστικά για τον τελικό καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει και μελέτη για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.
Η αγορά επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού, με τη δυνατότητα να έχουν χαρτοφυλάκιο μονάδων και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, εκτός από τη ΔΕΗ. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη να διασφαλισθεί και το κόστος του CO2, σε σχέση με τα ισχύοντα στις γειτονικές χώρες. Εάν δεν υπάρξουν στην εσωτερική αγορά ανταγωνιστικοί παίκτες που θα μπορούν να σταθούν και στο εξωτερικό δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για ευθυγράμμιση του κόστους παραγωγής σε επίπεδα Κεντρικής Ευρώπης, ούτε για price coupling, επισήμαναν οι παράγοντες που μίλησαν στο energia. ΚΙ αυτό γιατί στο πλαίσιο της ενοποίησης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τη μετάβαση στο target model έχουν σχεδιασθεί επτά περιοχές στον ηλεκτρισμό και προβλέπεται να δημιουργηθούν και 3-4 για το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα, στον ηλεκτρισμό, συγκαταλέγεται στην περιοχή Central South, με κέντρο την Ιταλία. Ανήκει όμως και στην περιοχή της Southeast Europe (αν και επίσημα δεν ορίσθηκε ακόμη ως περιοχή), καθώς οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία) ακόμη βρίσκονται στη φάση υιοθέτησης του δεύτερου ενεργειακού πακέτου.
Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές που μίλησαν στο energia τόνισαν ότι μια εσωτερική αγορά, στην οποία θα διασφαλισθεί ριζική αναδιάρθρωση της δομής του ανταγωνισμού, το price coupling θα συνιστά πράγματι ευκαιρία. Αντίθετα, εάν διατηρηθεί η κυριαρχία της ΔΕΗ τότε το target model θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της αγοράς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63700

No comments: