Monday 12 November 2012

Βουλγαρία: Προς έγκριση οι τροποποιήσεις του φόρου στις ΑΠΕ

Τις τροποποιήσεις στο φόρο φόρο επί των εσόδων που προέρχονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενέκρινε η Βουλγαρική Εθνική Επιτροπή Συνέλευσης Οικονομικής Πολιτικής, Ενέργειας και Τουρισμο.
 Οι τροποποιήσεις  αναμένεται να εγκριθούν από το βουλγαρικό κοινοβούλιο μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Το περιεχόμενο των τροπολογιών δεν είναι τόσο σημαντική όσο το γεγονός ότι η ενσωμάτωση των τροποποιήσεων στη νομοθεσία θα ενισχύσει τη νομιμότητα του νέου φόρου.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ένωση Φωτοβολταϊκών (BPVA), ο φόρος επιβλήθηκε παράνομα και οι τροπολογίες προωθήθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών», χωρίς τη γνώμη των επενδυτών.

Μαλιστά υπήρχαν και ορισμένοι επενδυτέςπου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του φόρου και ζήτησαν την ακύρωσή του από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Το ειδικό «τέλος» ισχύει  από τα μέσα Σεπτεμβρίου, για κάθε εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία, η οποία δέχεται feed-in tariff (FIT). Ο φόρος επί των φωτοβολταϊκών κυμαίνεται από 1% για κάθε σύστημα που έχει καταχωρηθεί από 1 Σεπτεμβρίου έως 39% για τα φ/β από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο.
Για τα φ/β που λειτούργησαν πριν το 2012 ισχύει φορολογικός συντελεστής 20%.
Στο α’ εξάμηνο του 2012 η Βουλγαρία προσέθεσε μεταξύ 600 και 700 MW από φωτοβολταϊκά 
Πριν από αυτό, η χώρα είχε μόλις 130 MW εγκατεστημένης ισχύος.

http://www.energypress.gr/news/Boylgaria:-Pros-egkrish-oi-tropopoihseis-toy-foroy-stis-APE

No comments: