Thursday 1 November 2012

Υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας και λύσεις αυτονομίας για μια βιώσιμη ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, προκαλώντας δυσμενείς οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, το οποίο έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε. Σήμερα, η ενεργειακή αυτάρκεια και η προστασία του περιβάλλοντος ξεχωρίζουν ως μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία σχετικά με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών και της Επιτροπής. Η έγκριση στις αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγει το δρόμο για τη θέση της οδηγίας σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου και θα ξεκινήσει τον αγώνα για να επιτευχθεί ο στόχος του 20% στην εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη. Η οδηγία απαιτεί υποχρεωτικά μέτρα στηνεξοικονόμηση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης μέσω της ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και ενεργειακών ελέγχων για όλες τις μεγάλες εταιρείες.

Εκτιμάται, ότι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 20% θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξοικονομήσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Επίσης είναι γεγονός ότι τα κτίρια είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες της ενέργειας κατά την τελική χρήση και καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται,  ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί  κατά 45% μεταξύ του 2002 και του 2025 και προσφέρουν το μεγαλύτερο ενιαίο τομέα με δυνατότητες στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανανεώσουν το 3% της συνολικής έκτασης των "κτιρίων με θέρμανση ή / και ψύξη τα οποία ανήκουν και απασχολούνται από την κεντρική διοίκηση" (διοικητικές υπηρεσίες των οποίων οι αρμοδιότητες καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας ενός κράτους μέλους). Αυτό ισχύει για κτίρια με «συνολική ωφέλιμη επιφάνεια" άνω των 500 τ.μ., και από τον Ιούλιο του 2015, πάνω από 250 τ.μ.. Ωστόσο, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα για την επίτευξη ισοδύναμης ενεργειακής εξοικονόμησης. Οι  εταιρείες ενέργειας που καλύπτονται από την οδηγία θα πρέπει να επιτύχουν  ένα «σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας κατά την τελική χρήση» το 2020. Αυτός ο στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμος με την επίτευξη περαιτέρω εξοικονόμησης κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2020, με το 1,5% των ετήσιων πωλήσεων σε τελικούς πελάτες, κατ ΄όγκο, με μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια πριν από την εφαρμογή της οδηγίας. Επίσης, όλες οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο (energyaudit) ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται  από αυτή την απαίτηση. Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να αρχίσουν εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας και θα πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια από ειδικευμένους και διαπιστευμένους εμπειρογνώμονες.

Στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα απαραίτητο βήμα για οποιαδήποτε εταιρεία ή άτομο αλλά αυτό που χρειάζεται όμως κατά τη γνώμη μου εκτός από την γνωριμία του πολίτη με τις μοναδικές καθημερινές  χρήσεις και εφαρμογές στην εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ άλλων, είναι η εφαρμογή μιας αξιόπιστης τεχνολογίας και η δυναμική θεσμική υποστήριξη για την επίλυση λειτουργικών προβλημάτων των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs- Energy Savings Company) είναι η εταιρεία που ειδικεύεται στο σύνολο των υπηρεσιών ενέργειας προς τους πελάτες-χρήστες που κατέχουν ή λειτουργούν εγκαταστάσεις, όπως τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και συστήματα μαζικού φωτισμού. Οι ΕΕΥ διαφέρουν από τις απλές συμβουλευτικές εταιρείες που ενδεχομένως να δραστηριοποιούνται στο χώρο της αποδοτικότερης διαχείρισης της ενέργειας, οι οποίες χρεώνουν τις συμβουλευτικές τους υπηρεσίες άπαξ και από εκεί κι έπειτα δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για αποτυχία των μέτρων που προτείνουν. Αντίθετα για τη δημιουργία μίας ESCO απαιτείται συνεργασία με χρηματοδοτικούς οργανισμούς (τράπεζες, το κράτος, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις), έτσι ώστε να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου, την αποπληρωμή του οποίου εγγυάται η ESCO μέσω των χαμηλότερων δαπανών για την ενέργεια. Έτσι, οι ΕΕΥ έχουν ως στόχο τη βελτίωση του τρόπου ενέργειας που χρησιμοποιείται και παρέχουν την εφαρμογή λύσεων ενεργειακής απόδοσης σε όλο το φάσμα των έργων καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για την εκτέλεση.

Ως συνέπεια του μηχανισμού αυτού, η αμοιβή της ΕΕΥ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα της μείωσης της ενέργειας που  επιτυγχάνεται και λειτουργεί υπό καθεστώς ενός συμβολαίου ενεργειακής απόδοσης (Energy Performance Contract - EPC), το οποίο μπορεί να οριστεί ως μία μορφή δημιουργικής αυτό-χρηματοδότησης το οποίο δίνει περιθώριο για αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης μέσα από τη μείωση του κόστους.

Επιπλέον, τα εχέγγυα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων παρέχονται από την ΕΕΥ ως ποσοστό επί των αρχικών εξόδων για την αγορά ενέργειας και στη συνέχεια τα κέρδη μοιράζονται μεταξύ Εταιρείας και πελάτη για όσο καιρό διαρκεί το συμβόλαιο. Η ΕΕΥ και μετά την υλοποίηση του έργου, εξακολουθεί να έχει ρόλο στο χειρισμό της καταμέτρησης, στον έλεγχο της εξοικονόμησης και στην λειτουργία και συντήρηση του εξοπλισμού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας της  σύμβασης το έργο παραδίδεται στον πελάτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΕΕΥ πέρα από το γεγονός ότι προσφέρουν τεχνολογικά ενεργειακές υπηρεσίες και εξοπλισμό υψηλού επιπέδου α) για τις εφαρμογές των ενεργειακών ελέγχων, β) για τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες στην διαχείριση της ενέργειας, γ)στον  σχεδιασμό και στη υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας  καθώς και γ) στη συντήρηση και τη λειτουργία αυτών , αποτελούν και  ένα σημαντικό μοχλό για την διαμόρφωση των ενεργειακών πολιτικών μέσα από την διαδικασία μείωσης  της κατανάλωσης και αύξησης της αυτονομίας για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών,συμβάλλοντας έτσι και στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην δυνατότητα δημιουργίας ενός δευτερεύοντος εισοδήματος για το έργο μέσω της πώλησης των CertifiedCarbonReduction (CERs) creditsστις διεθνείς αγορές.

* Ο κος Θάνος Νιφόρος είναι  Διευθυντής Διεθνών Επενδύσεων & Χρηματοδοτήσεων της Pacific Renew Energy SA

(από www.capital.gr, 01/11/2012)


http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63291

No comments: