Monday 12 November 2012

Στην αναστολή του φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις αερομεταφορές προσανατολίζεται η Ε.Ε.

Την αναστολή της επιβολής φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των αεροσκαφών πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις πολλών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, και η Ινδία, Η Κομισιόν θέλει να περιμένει έως το φθινόπωρο του 2013, οπότε ίσως επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία στη Διεθνή Ένωσης Πολιτικής Αεροπορία.

«Πρότεινα τη διακοπή επειδή έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να συναφθεί μια συμφωνία σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος για την Κλιματική Αλλαγή, Κόνι Χέντεγκαρτ.

«Για να είμαστε όμως σαφείς, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία έως αυτή την ημερομηνία, θα ξαναρχίσουμε από το σημείο στο οποίο βρισκόμασταν. Δεν θα υπάρξει νέα πρόταση» προειδοποίησε.

Ανέφερε ακόμα ότι ενημέρωσε τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ για την πρόταση και περιμένει τώρα την έγκρισή τους.

Ο ευρωπαϊκός φόρος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2012, υποχρεώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες που πετούν από και προς την ΕΕ να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν τα αεροπλάνα τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα ενημερωθούν για τις οφειλές τους το 2013, όταν θα έχουν υπολογιστεί οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για το 2012.

Μέχρι στιγμής, πάντως, μόνο οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έχουν συμμορφωθεί με τον κανονισμό αυτόν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63692

No comments: