Thursday 8 November 2012

Μειώνεται η εισφορά στα φωτοβολταικά, επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες !

Ένα βήμα πίσω στο θέμα της εισφοράς επί του τζίρου των φωτοβολταικών αναγκάστηκε να κάνει τελικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από βουλευτές όλων των κομμάτων -κυρίως από την περιφέρεια- να αποσυρθεί η ρύθμιση ή να γίνει πιο «light».
Έτσι προχώρησε σε μείωση των ποσοστών της εισφοράς για τα φωτοβολταικά, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, (αιολικά, βιοκαύσιμα, υδροηλεκτρικά κ.ά.)  με την επιβολή ενός οριζόντιου ποσοστού 10%.

Ειδικότερα, τα ποσοστά εισφοράς στα φωτοβολταικά πέφτουν :
-         Από το 35% στο 30% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012, με ταρίφα που υπολογίζεται βάσει της τιμής αναφοράς, που αντιστοιχεί σε μήνα προγενέστερο του Φεβρουαρίου 2012.
-         Από το 29% στο 27% για τα φωτοβολταικά που τέθηκαν σε λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1.1.2012 με ταρίφα που αντιστοιχεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου 2012 και 9 Αυγούστου 2012.

Διατηρείται ωστόσο το ποσοστό στο 25% για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιήθηκε η σύνδεση τους έως και τις 31.12.2011, που αφορούν και την πλειοψηφία.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο, επισημαίνει, παράλληλα, ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τράπεζες προσδοκώντας στη θετική ανταπόκρισή τους.
 
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΗΛΗ
Νωρίτερα το πρωί το energypress έγραφε:

Έντονες αντιδράσεις συναντά στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους σταθμούς φωτοβολταϊκών και τη μείωση του χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές για να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.
Δεκάδες βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, εκλεγόμενοι κατά κανόνα στην επαρχία, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και ζητούν την αλλαγή των προβλεπόμενων διατάξεων. Αποδεικνύεται, ως εκ τούτου, ότι είχε δίκιο ο κ. Παπαγεωργίου που δίσταζε να φέρει αυτόνομα στη Βουλή τις σχετικές ρυθμίσεις, καθώς κινδύνευαν να καταψηφιστούν. Αντίθετα, ενταγμένες στο πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα», οι ρυθμίσεις θα περάσουν πιο εύκολα, καθώς όπως λεγόταν χθες στο περιστύλιο της Βουλής «δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση για την εισφορά των φωτοβολταϊκών».
Πάντως, οι πιέσεις από διάφορες πλευρές συνεχίζουν καθ’όλη τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχέδιου και είναι άγνωστο αν ο κ. Στουρνάρας θα αποδεχτεί τις αλλαγές που προτείνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλοί της νέας Δημοκρατίας.
Παρόλα αυτά, το θέμα της εισφοράς βρίσκεται στον κατάλογο των έξι σημείων για τα οποία έχει ζητήσει αλλαγές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ζητάει να επανέλθει το προηγούμενο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπαίνει (μικρότερη αναλογικά) εισφορά και στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ και έτσι ελαφρύνεται το «χαράτσι» επί των φωτοβολταϊκών.
Θέτει επίσης θέμα διαφοροποίησης της επιβάρυνσης για τα μικρά έργα κάτω των 100 Κιλοβάτ.
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αποτελούσε αίτημα της τρόικας, αλλά αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί απολύτως. Συγκεκριμένα, την αντίθεσή του στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά επαναβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Oettinger. Σε απαντητική επιστολή του προς τον ΣΕΦ μόλις προ ολίγων ημερών αναφέρει τα εξής:

«Κατανοούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν απορρίπτει την ιδέα για φορολόγηση λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών, παρά τις επανειλημμένες και σαφείς αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τέτοια μέτρα αποτελούν αναδρομικές μεταβολές των συστημάτων ενίσχυσης υπαρχουσών επενδύσεων. Τέτοια μέτρα αναδρομικού χαρακτήρα πρέπει, κατά την άποψη μας, να αποφεύγονται πάση θυσία, καθώς υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

http://www.energypress.gr/news/Meiwnetai-h-eisfora-sta-fwtoboltaika-epekteinetai-se-oles-tis-tehnologies

No comments: