Wednesday 14 November 2012

Λιγότερα πράσινα "βάρη", ζητούν οι βιομήχανοι

Η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, ιδιαίτερα σήμερα που εξαιτίας της κρίσης η παραγωγή της χώρας στρέφεται προς τις διεθνείς αγορές και έρχεται αντιμέτωπη με τον ξένο ανταγωνισμό. Πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε διαβούλευση την πρότασή της για τις αλλαγές στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν σε σχέση με τις επιδοτήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ). Η πρόταση της ΡΑΕ είναι να υιοθετηθεί το λεγόμενο Αυστριακό μοντέλο σύμφωνα με το οποίο αλλάζει ο καταμερισμός του κόστους ανά κατηγορία καταναλωτή και οι δαπάνες για τις ΑΠΕ ανακτώνται μέσω δύο χρεώσεων: μία πάγια χρέωση και μία ενεργειακή χρέωση. Για τον υπολογισμό των χρεώσεων λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως οι χρεώσεις συστήματος και δικτύου ενώ καταργείται και το πλαφόν. Επί της ουσίας το Αυστριακό μοντέλο συνίσταται σε ενιαίο συντελεστή για όλους τους καταναλωτές ως ποσοστό του κόστους δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη σήμερα το πλαφόν ενεργοποιείται στις 780 χιλιάδες ευρώ, ενώ μια μέση βιομηχανία στην υψηλή τάση καλείται να πληρώσει ετησίως ποσά που μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ως τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Υπό συνθήκες κρίσης και την ώρα που σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας καταγράφει ζημιές, τα ποσά αυτά θεωρούνται κρίσιμα ακόμη και για την επιβίωση ορισμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή και πλήττονται περισσότερο από την ύφεση (τσιμέντα, χαλυβουργίες).
Η διαβούλευση της ΡΑΕ ολοκληρώνεται την επόμενη Τρίτη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν αποστείλει τις απόψεις τους, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόταση της ανεξάρτητης αρχής. Η υιοθέτηση του Αυστριακού μοντέλου, μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως ένα «μεγάλο και σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα» με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία και με γνώμονα την αποφυγή υπέρμετρων επιβαρύνσεων στους καταναλωτές.
Πάντως στις παρατηρήσεις τους οι βιομηχανίες, σημειώνουν ότι η επιβολή πάγιας χρέωσης δεν είναι αποδεκτή για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθώς η χρέωση πρέπει να αντανακλά το επίπεδο κατανάλωσης. Επίσης λόγω της κρίσης είναι δύσκολο να υπολογιστούν ιστορικά επίπεδα κατανάλωσης που θα καθόριζαν το ύψος του παγίου. Κυρίως όμως η επιβολή παγίου θα επιβάρυνε δυσανάλογα εταιρείες που λόγω της κρίσης δουλεύουν εκ περιτροπής ή περιστασιακά.

Χάρης Φλουδόπουλος
(capital.gr, 14/11/2012)

http://www.energypress.gr/news/Ligotera-prasina...-barh-zhtoyn-oi-biomhhanoi

No comments: