Friday 11 October 2013

Ρωσία προς Ουκρανία: Η επανεξέταση της σύμβασης αερίου θα έχει συνέπειες

Σκληρή απάντηση επιφύλαξε η Ρωσία στην Ουκρανία, μετά την απειλή του πρωθυπουργού ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου τα ερχόμενα χρόνια, αν δεν επανεξεταστούν οι όροι της τρέχουσας σύμβασης.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ δήλωσε στο RIA Novosti και στο Rossiya 24 ότι «ίσως η Ουκρανία να σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο στην τρέχουσα τιμή», προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι δεν πρόκειται για «κενή απειλή». Την απάντηση έδωσε αργότερα η Ναταλία Τιμάκοβα, εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας το Κίεβο ότι οι προσπάθειές του για επανεξέταση της σύμβασης για το φυσικό αέριο θα έχουν συνέπειες.
Ο Αζάροφ είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να σταματήσει την εξάρτηση της χώρας του από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας και αυξάνοντας τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου. «Πριν προβούν σε τέτοιες δηλώσεις οι Ουκρανοί εταίροι μας θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους τις κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν σε οποιουδήποτε είδους μονομερή αναθεώρηση των όρων της σύμβασης», τόνισε από την πλευρά της η Τιμάκοβα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίεβο και η Μόσχα έχουν προϊστορία οικονομικών διαφορών στο φυσικό αέριο, διαφωνώντας συστηματικά στο θέμα των όρων της σύμβασης που υπογράφηκε το 2009.
(Η φωνή της Ρωσίας)
 
http://www.energypress.gr/news/Rwsia-pros-Oykrania:-H-epanexetash-ths-symbashs-aerioy-tha-ehei-synepeies

No comments: