Monday 14 October 2013

Η ΕΕ “πάσχει” στην εξοικονόμηση ενέργειας – “Χωρίς τον άνθρακα δεν έχουμε μέλλον”

Τέσσερα μόλις κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των στόχων ενεργειακής αποδοτικότητας για το 2020, την ώρα που η Ένωση δείχνει να μπορεί να επιτύχει τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ και μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Οι παραπάνω στόχοι, επονομαζόμενοι και στόχοι 20/20/20 προβλέπουν ως το 2020 τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης κατά 20% και ισόποση αύξηση στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο πρώτος στόχος θα επιτευχθεί καθώς η ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 20% από το 1990 ως το 2012. Μάλιστα, τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν το 2004 (οι επονομαζόμενοι EU15) έχουν υπερκαλύψει τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κυότο κατά 5,5%. Ο δεύτερος στόχος βρίσκεται επίσης σε τροχιά επίτευξης καθώς οι ΑΠΕ συνεισέφεραν στο 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη το 2011 με το ποσοστό διείεδυσής τους να αναμένεται στο 20% ως το 2020.
Ωστόσο, μεγάλη πρόκληση παραμένει ο στόχος της ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως αναφέρεται και στη σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA). Σύμφωνα με τον EEA καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης και των τριών στόχων ή αντίθετα, συνολικής αποτυχίας.
Μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης δείχνει ότι το Βέλγιο, η Εσθονία, η Μάλτα και η Ισπανία έχουν κάνει τα λιγότερα βήματα. Όσον αφορά στις ΑΠΕ έξι μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία και Βρετανία) απέτειχαν στους στόχους της διετίας 2011-12. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως άλλωστε επεσήμανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο τομέας της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης με τη δημιουργία δύο εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπερδιπλασιαστεί η χρηματοδότηση για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης σε κτήρια στα 23 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

—Για όλα φταίνε οι ΑΠΕ

Βέβαια δεν γίνεται να συμφωνούν όλοι με τους “πράσινους” ενεργειακούς στόχους που θέτει η ΕΕ.
Οι επικεφαλής των δέκα μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφέλειας της Ένωσης κάλεσαν τις Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν την πολιτική τους για την ενέργεια και το Κλίμα,, συγκρατώντας κυρίως τις επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ.
«Στην ΕΕ, οι εταιρείες πληρώνουν τρεις φορές πάνω την τιμή του φυσικού αερίου έναντι του αμερικάνικου. Πώς μπορούμε να ονειρευόμαστε μια βιομηχανική αναγέννηση με τέτοια τιμολογιακή διαφορά;», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eni, Πάολο Σκαρόνι, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.
Να σταματήσουν οι ενισχύσεις -μέσω επιδοτήσεων και φορολογίας- τύπου «Ρομπέν των Δασών», ζήτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, Φούλβιο Κόντι, και συνέχισε, θα προτιμούσα να εξαλειφτεί η κρατική παρέμβαση από τον κλάδο (σ.σ. επιδοτήσεις). Πέραν των μεσοπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, το σύστημα εμπορίας ρύπων χρειάζεται μια βραχυπρόθεσμη λύση, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της GDF Suez, Ζεράρ Μεστραλέ. «Χωρίς τον άνθρακα, δεν έχουμε μέλλον και δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις» συμπλήρωσε.

http://www.econews.gr/2013/10/14/exoikonomisi-energeia-eu-106602/

No comments: