Monday 28 October 2013

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη

Με το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, στην Αθήνα θα συγκεντρωθεί το τριήμερο 5-7 Νοεμβρίου η αφρόκρεμα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης Γεωλόγων 
Πετρελαίου (ΑΑPG).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή επιστημονική ένωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία, με ιστορία 100 και πλέον ετών. Αριθμεί περίπου 38.000 εξειδικευμένα μέλη, γεωλόγους και γεωεπιστήμονες από 120 χώρες, που ασχολούνται αποκλειστικά στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Οπως η ίδια η AAPG επεσήμανε ανακοινώνοντας το συνέδριο, ο λόγος που επελέγη η Αθήνα για τη διεξαγωγή του είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 300 μέλη της παγκόσμιας πετρελαϊκής κοινότητας, εξέχοντα στελέχη των μεγάλων εταιρειών, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ενώ ως είθισται θα υπάρχουν μεταξύ των συμμετεχόντων παρουσιάσεις και συζητήσεις σχετικά με την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Αρμόδια στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών θα παρουσιάσουν και θα αναλύσουν το πετρελαϊκό δυναμικό στις περιοχές της Μεσογείου, της Κασπίας και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
 
Η PGS στο επίκεντρο

Με ενδιαφέρον αναμένει η πετρελαϊκή βιομηχανία την παρουσίαση περαιτέρω στοιχείων από τη νορβηγική PGS για τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών στις περιοχές Ιονίου και Κρήτης. Μια πρώτη εικόνα της αξιολόγησής τους έδωσε η PGS στο προηγούμενο συνέδριο της ΑΑPG που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο στη Βαρκελώνη, με στόχο να πείσει την πετρελαϊκή βιομηχανία να αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα των δύο ελληνικών περιοχών. Ηδη πακέτο δεδομένων έχει εξαγοράσει η γαλλική Total καθώς και ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Η αγορά σεισμικών δεδομένων πριν από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους και της αξιολόγησής τους δίνει τη δυνατότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες να συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας και να ζητούν μεγαλύτερη ανίχνευση σημείων που οι ίδιες θεωρούν ότι εμφανίζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκτός αυτού, βασικό κίνητρο είναι και το οικονομικό, αφού σε αυτή τη φάση το «πακέτο» πωλείται πολύ φθηνότερα.
Παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι η PGS θα παρουσιάσει πρόσθετα στοιχεία για το Ιόνιο και την Κρήτη, με στόχο την πώληση των σεισμικών δεδομένων σε εταιρείες που θα παρευρεθούν στο συνέδριο. Εκτιμούν ωστόσο ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να δώσει μια αρκετά καλή εικόνα για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα τον Μάρτιο του 2014 και ότι οριστική εικόνα θα υπάρξει το καλοκαίρι της ίδια χρονιάς, οπότε τότε θα φανεί και το πραγματικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Εξηγούν ότι δεν πρόκειται για καθυστέρηση και πως αυτός είναι ο χρόνος που απαιτεί η συγκεκριμένη διαδικασία επεξεργασίας με τη δεδομένη τεχνολογία σήμερα. Από τις εκτιμήσεις των αρμοδίων της πετρελαϊκής αγοράς προκύπτει ότι δύσκολα θα επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης για παραχώρηση οικοπέδων μέσα στο 2014.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει το Ιόνιο και ειδικά η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας έως και τα σύνορα των χωρικών υδάτων με την Ιταλία, η αντίστοιχη περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς και ο κόλπος της Κυπαρισσίας. Στην Κρήτη ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει η νότια πλευρά, από τον Νομό Χανίων έως και τον Νομό Λασιθίου. Στις περιοχές αυτές το νορβηγικό σκάφος της PGS τράβηξε τις πιο πυκνές γραμμές σεισμικών δεδομένων, έπειτα από σχετική παρότρυνση πετρελαϊκών εταιρειών.

(της Χρύσας Λιάγγου, Καθημερινή, 26/10/2013)

http://www.energypress.gr/news/Megalo-endiaferon-gia-ta-koitasmata-se-Ionio-kai-Krhth

No comments: