Monday 12 November 2012

Κινεζικό ενδιαφέρον για πετρελαϊκές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η έναρξη αυτήν την εβδομάδα των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Ιονίου από το ερευνητικό σκάφος « Nordic Explorer» της Νορβηγικής εταιρείας PGS, συμπίπτει με το 18ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα στο Πεκίνο. Δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, η χρονική σύμπτωση των οποίων όμως αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβει κάποιος υπ’ όψη του μια σειρά από γεγονότα και ταυτόχρονα μελετήσει τις διαφαινόμενες τάσεις.
Οι σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδος που τώρα ξεκινούν με την ταυτόχρονη ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ για την διενέργεια του Β’ διεθνούς γύρου παραχωρήσεων στις αρχές του 2014, σηματοδοτούν την επιστροφή της χώρας στο διεθνές ερευνητικό περιβάλλον υδρογονανθράκων με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ενδιαφέροντος διεθνών εταιρειών για τις δυνατότητες ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια από αυτές τις ενδιαφερόμενες εταιρείες μα έντονη διεθνή παρουσία είναι η Κινεζική κρατικά ελεγχόμενη CNOOC.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της CNOOC κος Wang Yilin αναφέρθηκε στους νέους στόχους της εταιρείας για έρευνες στην περιοχή της θάλασσας της Νότιας Κίνας ( South China Sea) η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις περιέχει 17.0 εκατ. τόνους πετρελαίου και 498 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ένα από κάθε άποψη τεράστιο μέγεθος αποθεμάτων. Αν και ανεπιβεβαίωτα ( not proven) τα αποθέματα αυτά το εκτιμώμενο μέγεθος τους δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας. Για λόγους σύγκρισης να σημειώσουμε ότι τα επιβεβαιωμένα αποθέματα στον άξονα Ισραήλ – Κύπρου πλησιάζουν τα 30.0 τρις κυβικά πόδια και θεωρούνται υψηλά σε διεθνές επίπεδο. Αν και μόνο ένα μικρό μέρος των ανωτέρω αποθεμάτων στην θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας θα μπορέσουν τελικά ν’ αξιοποιηθούν, Κινέζοι γεωλόγοι πετρελαίου εκτιμούν ότι η επιβεβαίωση τους θα συμβάλει στον διπλασιασμό των αποθεμάτων της Κίνας τα οποία σήμερα φθάνουν τα 2.0 δις τόνους ή 14.7 δις βαρέλια για πετρέλαιο και 107.7 tct ή 3.1 tcm για φυσικό αέριο.

Το δηλωθέν ενδιαφέρον της CNOOC να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες ανοικτά των ακτών της Κίνας συμπίπτει όχι τυχαία με την νέα ναυτική πολιτική του πολυπληθέστερου κράτους του πλανήτη. Όπως επιβεβαιώθηκε στο εν εξελίξει συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας η στρατηγική της νέας ηγεσίας, η σύνθεση της οποίας θα ανακοινωθεί επίσημα με την λήξη του Συνεδρίου την προσεχή Τετάρτη, δίδει έμφαση στην ανάδειξη της Κίνας ως ναυτικής δύναμης με πρωταρχικό στόχο των διαφύλαξη των θαλασσίων της συνόρων αλλά και την εξασφάλιση της ΑΟΖ της. Ένα δύσκολο εγχείρημα καθ’ ότι υπάρχει ήδη μια σειρά διεκδικήσεων τόσο από την Ιαπωνία στο νησιωτικό σύμπλεγμα Senkaku και Diaoyn στην East China Sea, όσο και από το Βιετνάμ στην θαλάσσια περιοχή του που συνορεύει με την Κίνα και όπου υπάρχουν τα νησιά Paracel, ενώ στα ανοικτά υπάρχουν και τα νησιά Spratly την κυριότητα των οποίων διεκδικούν οι Φιλιππίνες.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην θαλάσσια περιοχή της Νοτίου Κίνας από Κινεζικές εταιρείες υπήρξε περιορισμένη λόγω των διενέξεων της Κίνας με γειτονικά κράτη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων και της ΑΟΖ. Με την νέα όμως στρατηγική της ανανεωμένης Κινεζικής ηγεσίας και την διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της χώρας ως περιφερειακής δύναμης, κάτι που ενισχύεται από την ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό του πολεμικού ναυτικού της, η προώθηση των θαλάσσιων ερευνών στην θάλασσα της Νοτίου Κίνας αποκτά νέα διάσταση. Η νέα κινεζική ηγεσία φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει με πλέον δυναμικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται και η CNOOC η οποία λίγους μήνες πριν, εγκαινίασε το πρώτο της πλοίο γεωτρύπανο ( drilling ship), γνωστό ως CNOOC 981 CK το οποίο και κατασκευάσθηκε σε Κινεζικά ναυπηγεία.

Η έμφαση που πρόκειται να δώσει η CNOOC στην εξερεύνηση των κοιτασμάτων ανοικτά των Κινεζικών ακτών κατά τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να την αποτρέψει από συμμετοχή της στον διεθνή χώρο όπου είναι ήδη αρκετά δραστήρια, μας εδήλωσε ο κος Wang Yilin. Ως γνωστό ο CNOOC έχει σημαντική παρουσία στην Αφρική όπου κάνει έρευνες και έχει παραγωγή σε χώρες όπως η Αλγερία, η Νιγηρία, το Σουδάν και η Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, ανώτερα στελέχη της CNOOC μας ενημέρωσαν ότι η εταιρεία παρακολουθεί πού προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τα βλέμματα στραμμένα στο 2014 και την προοπτική συμμετοχής της στον Β’ Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων που όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Παναγιώτης Λιβιεράτος ήδη προετοιμάζεται

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63672

No comments: