Wednesday 31 October 2012

Ιδού τα χρονοδιαγράμματα πώλησης για ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, αποθήκες Ν. Καβάλας, ΔΕΗ

Τις ημερομηνίες –κλειδιά για τις αποκρατικοποιήσεις της προσεχούς 2ετίας μεταξύ των οποίων και στην ενέργεια, δηλαδή ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Αποθήκες Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, και ΔΕΗ, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης του ΤΑΙΠΕΔ που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του Τ. Αθανασόπουλος.
Καταρχήν, στην περίπτωση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με το αναλυτικό πλάνο που παρουσίασε ο κ. Αθανασόπουλος, παραμένει όπως φαίνεται η αρχική προθεσμία της προσεχούς Δευτέρας 5 Νοεμβρίου για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών. Εντός του α’ 3μήνου 2013 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, και εντός του β’ 3μήνου 2013 θα πρέπει να έχει υπογραφεί σύμβαση με τον ανάδοχο.

Στις επόμενες τρεις αποκρατικοποιήσεις, οι προκηρύξεις των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνουν μέσα στο α’ 3μηνο του 2013 για το 35,5% των ΕΛΠΕ, το Μάιο 2013 για την παραχώρηση της χρήσης εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων αποθηκών της Ν. Καβάλας, και στο δ’ 3μηνο του 2013 για τη ΔΕΗ, για την οποία -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του ΤΑΙΠΕΔ- δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης.
«Το Ελληνικό Δημόσιο προχωράει σε μελέτη αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν τούτου θα προσδιοριστεί από κοινού με το Δημόσιο και μετά από εισήγηση των συμβούλων, η στρατηγική αξιοποίησης της εταιρείας», επισημαίνεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου) και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι το πρώτο «πάνω στο τραπέζι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει και το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας.
Συνολικά, στο κεφάλαιο των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασαν χθες στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής οι κ.κ. Τ. Αθανασόπουλος, Ι. Εμίρης, και Α. 
Ταπραντζής, περιλαμβάνονται 16 περιπτώσεις, με αναλυτικά χρονοδιαγράμματα, όρους και υποχρεώσεις. Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, σημειώνεται :
1. ΕΛΠΕ (πώληση του 35,5%)
- Α’ 3μηνο 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή.
-Γ’ 3μηνο 2013, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Δ’ 3μηνο 2013, Ελεγκτικό συνέδριο
-Δ’ 3μηνο 2013, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο

    2. ΑΠΟΘΗΚΕΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ (παραχωρείται χρήση δικαιωμάτων, ακριβής στρατηγική θα καθοριστεί με εισήγηση του συμβούλου).
-Μάιος 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή.
-Δ’ 3μηνο 2013, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Α’ 3μηνο 2014, Ελεγκτικό συνέδριο
-Α’ 3μηνο 2014, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο
 
3. ΔΕΗ (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το μοντέλο).
-Δ’ 3μηνο 2013, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και μετά προεπιλογή
-Γ’ 3μηνο 2014, υποβολή δεσμευτικών προσφορών, και μετά προεπιλογή
-Δ’ 3μηνο 2014, Ελεγκτικό συνέδριο
-Δ’ 3μηνο 2014, υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο

Στουρνάρας: Αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής ο έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων
Στο μεταξύ, η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να κυρώνει τις συμβάσεις αποκρατικοποίησης, ιδιαίτερα σε εταιρείες κοινής ωφέλειας, (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ), ώστε να θωρακισθεί η διαφάνεια και να παρασχεθεί η αναγκαία ασφάλεια δικαίου, κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε χθες ο υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών προσέθεταν πως με τη δήλωση αυτή ο κ. Στουρναρας είχε σαν στόχο να διευκρινίσει πως όλες οι αποκρατικοποιήσεις θα έρχονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, εκτός από τις ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας όπου η κύρωση -εφόσον ζητηθεί- θα γίνεται από την Βουλή, όπως είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

http://www.energypress.gr/news/Idoy-ta-hronodiagrammata-pwlhshs-gia-DEPA-ELPE-apothhkes-N.-Kabalas-DEH...

Περιστέρης: Στο 1 δισ. θα φτάσουν οι οφειλές ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ

Εφιαλτικό έχει γίνει για την αγορά το θέμα της ρευστότητας, τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης. Σε συνδυασμό με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ο ίδιος επισήμανε ότι «βαδίζουμε σε άγνωστα νερά», καθώς είναι άγνωστο αν ο ιδιώτης που θα αγοράσει την εταιρία θα εξακολουθήσει την ίδια πολιτική ανοχής στις οφειλές των πελατών της. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Περιστέρης, οι οφειλές ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ στο σύνολο της αγοράς υπολογίζονταν στα 800 εκατ. Ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτιμάται ότι θα φθάσουν στο 1 δισ. Ευρώ στα τέλη του έτους.

Οι παραγωγοί ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Περιστέρης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και καθώς τα τοκοχρεωλύσια λήγουν στο τέλος του έτους αναμένεται να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα. Ακόμη, ο κ. Περιστέρης αναφερόμενος στην κριτική που διατυπώνεται για τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στο κόστος κάθε τεχνολογίας «και να μην μιλάμε γενικά για τη διείσδυση των ΑΠΕ». Σημασία, κατά τον ίδιο, έχει η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η κάθε τεχνολογία, η οποία είναι μεγαλύτερη στις μικρού κόστους.

http://www.energypress.gr/news/Peristerhs:-Sto-1-dis.-tha-ftasoyn-oi-ofeiles-LAGHE-kai-ADMHE

Tuesday 30 October 2012

Δελτίο τύπου της Watt+Volt: Συμβουλές εξοικονόμησης για επιχειρήσεις



Συμβουλές εξοικονόμησης για επιχειρήσεις από την WATT+VOLT

Τώρα που ήρθε το φθινόπωρο και ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για τον Έλληνα επιχειρηματία είναι τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησής του, η WATT+VOLT προτείνει λύσεις ικανές να σας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση:
  • Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, συντηρήστε τον λέβητα, ρυθμίστε τους θερμοστάτες (κατά έναν 1 βαθμό Κελσίου χαμηλότερα και εξοικονομείτε 8%) ή επενδύστε ένα μικρό ποσό σε θερμοστατικές κεφαλές για τα καλοριφέρ ή σύστημα αντιστάθμισης στον λέβητα ώστε να ρυθμίζεται αυτόματα η θερμοκρασία.
  • Αντικαταστήστε τις απλές λάμπες με άλλες εξοικονόμησης και φροντίζετε να κλείνει ο φωτισμός όταν δεν είναι αναγκαίος.
  • Αν χρησιμοποιήσετε για τη θέρμανση κλιματιστικά, φροντίστε να είναι ενεργειακής κλάσης Α’. Μπορεί να κοστίζουν παραπάνω αλλά καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε μία περίοδο που οι περισσότεροι επιλέγουν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση των χώρων τους, εσείς εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα στο λογαριασμό του ρεύματος επιλέγοντας την WATT+VOLT – τον αξιόπιστο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.
Καλέστε το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 801 700 7080 (αστική χρέωση) και ενημερωθείτε για το πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ο πρώτος ηλιακός ανελκυστήρας είναι ελληνικής κατασκευής (video)

Ένας Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Γιάννης Σαχσαμάνογλου και η ομάδα του ανέπτυξαν τον πρώτο ανελκυστήρα (κατά το κοινότερο ασανσέρ) που λειτουργεί με τη δύναμη του ήλιου.
Το τεχνολογικό προϊόν του κ. Σαχσαμάνογλου επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Καμπάνια για την Κλιματική Αλλαγή του 2012.
Ο κ. Σαχσαμάνογλου που πήρε την ιδέα κατασκευής ενός ηλιακού ανελκυστήρα από τη νεαρή κόρη του, δηλώνει πως η κατασκευή καθ’ εαυτή ενός κατάλληλου φωτοβολταϊκού συστήματος δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Η πρόκληση είναι η συγκράτηση του κόστους παραγωγής σε ανεκτά για την αγορά επίπεδα.
Η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει τον ηλιακό ανελκυστήρα μετά από τέσσερα χρόνια εκτεταμένης έρευνας και ελπίζει ότι το κόστος παραγωγής θα μειωθεί περαιτέρω εάν επιτευχθούν οικονομίες κλίμακες με μαζική παραγωγή του προϊόντος.
Ο ηλιακός ανελκυστήρας καταναλώνει 80% λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους συμβατικούς και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες αυτονομίας τριών ημερών. Σε περίπτωση συννεφιάς το σύστημα συνδέεται με μονοφασικό ρεύμα προκειμένου οι χρήστες να μην κινδυνεύουν με εγκλωβισμό.

Το κόστος του ηλιακού ανελκυστήρα είναι παρόμοιο με αυτό του συμβατικού και κατά 1.000-1.500 Ευρώ υψηλότερο από του υδραυλικού. Το φωτοβολταϊκό σύστημα που τροφοδοτεί τον ηλιακό ανελκυστήρα με ενέργεια έχει κόστος γύρω στα 3.500 Ευρώ με προοπτικές σημαντικής μείωσης σε συνθήκες μαζικής παραγωγής.
Το νέο μοντέλο που διαθέτει η εταιρεία Mezolift του Γιάννη Σαχσαμάνογλου προβλέπει τη σύνδεση του κοινόχρηστου φωτισμού της πολυκατοικίας και των θυροτηλεφώνων με το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Έτσι, ο ηλιακός ανελκυστήρας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκκένωσης κτηρίων, τροφοδοτούμενο από καθαρή ενέργεια.
Παραδείγματος χάρη, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, τα φώτα της σκάλας θα λειτουργούν χάρη στο φωτοβολταϊκό, όπως και ο ηλιακός ανελκυστήρας, ενώ τα σωστικά συνεργεία θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους ενοίκους μέσω των θυροτηλεφώνων.



http://www.econews.gr/2012/10/29/iliakos-anelkystiras-saxsamanoglou/

H Advartia με το σύστημα ACTIS στην 7η Διεθνή Έκθεση Energy Photovoltaic 2012

Με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ACTIS και νέες συνεργασίες διανομής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού συμμετέχει δυναμικά η ADVARTIA στην 7η Διεθνή Έκθεση Energy Photovoltaic 2012.
Στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Έκθεσης «Energy-Photovoltaic 2012» που θα πραγματοποιηθεί 1-4 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, η ADVARTIA θα παρουσιάσει το κεντρικό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Φ/Β μονάδων ACTIS, καθώς και τις νέες συνεργασίες της στην εμπορία και διανομή Φ/Β εξοπλισμού.
Η ADVARTIA διασφαλίζει την άρτια παρακολούθηση, λειτουργία και συντήρηση (Operation and Maintenance, O&M) των εγκατεστημένων Φ/Β σταθμών, παρέχοντας μια καινοτόμο τεχνολογικά λύση με το Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης ACTIS. Μέσω του ACTIS, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να έχουν απομακρυσμένη και συνεχή πρόσβαση μέσω διαδικτύου, σε πολλαπλούς και γεωγραφικά κατανεμημένους Φ/Β σταθμούς.
Δεν πρόκειται για ένα απλό λογισμικό παρακολούθησης και τηλεπιτήρησης, αλλά για μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα συνολικής διαχείρισης Φ/Β επενδύσεων (Asset Management).
Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει εκτεταμένο δίκτυο Ο&Μ και διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή Φ/Β πάρκα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ειδικότερα, η εταιρεία εγγυάται την ομαλή λειτουργία, μεγιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, προγραμματισμένη συντήρηση και άμεση διορθωτική επέμβαση σε περίπτωση σφαλμάτων σε Φ/Β μονάδες σε Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και ΗΠΑ.
Πρωταρχικός στόχος της ADVARTIA είναι η εξασφάλιση και βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας (Maximum Availability Guarantee, MAG) και της απόδοσης (Performance Ratio, PR) των Φ/Β σταθμών, μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη της επένδυσης. Μέσω εξειδικευμένων Ο&Μ προγραμμάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις όλων των επενδυτών (Basic, Standard, Premium), η ADVARTIA προσφέρει με την υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας ISS Facility Services την ασφάλιση της επένδυσης, ασφάλεια και βιντεο-επιτήρηση του σταθμού, 24/7 τηλεμετρία και παρακολούθηση, καθώς και υπηρεσίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης με εγγυημένο χρόνο απόκρισης εντός 4 ωρών από την εμφάνιση οποιασδήποτε βλάβης ή δυσλειτουργίας.

Παράλληλα, στον τομέα της κατασκευής Φ/Β σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η ADVARTIA συνεχίζει τη δυναμική της παρουσία, έχοντας αναλάβει την υλοποίηση νέων Φ/Β μονάδων συνολικής ισχύος 4,5MWp μέσα στο 3ο τρίμηνο 2012.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή έργων συνολικής ισχύος 3ΜW σε Λάρισα, Χαλκιδική, Σέρρες, Λαμία και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει υπογράψει για την κατασκευή Φ/Β σταθμών συνολικής ισχύος 1,5MWp σε Αχαΐα, Λακωνία, Καρδίτσα, Σέρρες και Κιλκίς, η οποία πρόκειται να αρχίσει από τα τέλη Οκτωβρίου βάσει χρονοδιαγράμματος. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ • ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 • ΤΕΥΧΟΣ 12 • ΣΕΛ. 2
Τέλος, η ADVARTIA, με 30 χρόνια βιομηχανική τεχνογνωσία και σε βάθος γνώση της αγοράς ηλιακής ενέργειας, δραστηριοποιείται δυναμικά στην εμπορία και διανομή (distribution) μιας πλήρους γκάμας βασικού Φ/Β εξοπλισμού μέσω της ανάπτυξης σταθερών και μακροπρόθεσμων συνεργασιών με κορυφαίους και διεθνώς πιστοποιημένους κατασκευαστικούς οίκους, έχοντας ως στόχο να παρέχει στους πελάτες της προϊόντα άριστης ποιότητας και υψηλής απόδοσης στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα άμεση παράδοση και μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα.

http://www.econews.gr/2012/10/30/advartia-actis-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-energy-photovoltaic-2012/

«Η Κύπρος προχωρά πιο γρήγορα στο LNG», προειδοποιούν οι Ισραηλινές εταιρείες την κυβέρνηση

Τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των εξαγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ διατύπωσαν το σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου επιφανή στελέχη της αγοράς ενέργειας της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, έγινε λόγος και για το σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου, αλλά και για το κοίτασμα Λεβιάθαν.
«Η ανάπτυξη του Λεβιάθαν θα απαιτήσει επενδύσεις άνω των 15 δις. δολαρίων. Δίχως ρυθμιστική βεβαιότητα, θα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε με το σχέδιο και να προσελκύσουμε στρατηγικό επενδυτή», προειδοποίησε η Ratio Oil Exploration, μια εκ των βασικών εταίρων στο γνωστό κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνοντας της Anver, Γιδεών Ταντμόρ, τόνισε πως «είναι αδύνατο να μιλάμε για ένα σταθμό φυσικού αερίου αν δεν προηγηθεί το σχέδιο παραγωγής, δηλαδή το Λεβιάθαν. Είναι αδύνατο να μιλάμε για ανάπτυξη του Λεβιάθαν δίχως έναν ορίζοντα για τις εξαγωγές. Το σημείο-κλειδί είναι οι προτάσεις της επιτροπής Τζέμαχ. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα τις εγκρίνουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση».
Αναφορικά με το επίμαχο θέμα της κατασκευής σταθμού υγροποίησης, ο Ταντμόρ τόνισε: «Το χρονικό περιθώριο για τις εξαγωγές αερίου δεν θα παραμείνει ανοικτό επ’ αόριστον. Πρόκειται για μια δυναμική αγορά. Η Κύπρος ανακάλυψε αέριο μόλις πέρυσι και ήδη έχει υπάρχει μια πιθανή περιοχή για την φιλοξενία του σταθμού, καθώς και ένα όραμα. Το ερώτημα είναι πως θα αποφύγει το Ισραήλ να μείνει πίσω, αν και ήταν η πρώτη χώρα που ανακάλυψε αέριο».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63207

Εγκρίθηκε το ενεργειακό ισοζύγιο της Βοσνιακής Δημοκρατίας

Η κυβέρνηση της Βοσνιακής Δημοκρατίας ενέκρινε το ενεργειακό ισοζύγιο για την περίοδο 2013-2015.

Η προβλεπόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2013 στη χώρα είναι 5442,68 GWh, το 2014 θα είναι λίγο παραπάνω στις 5488,35 GWh και το 2015 5733,49 GWh.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63218

Εκτός λειτουργίας πυρηνικός αντιδραστήρας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν το πρόβλημα έχει σχέση με τον κυκλώνα Σάντι.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63230

Γεωπολιτική, ανάπτυξη και θεσμικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας δεσπόζουν στην ατζέντα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ

Σημαντικοί παράγοντες του ελληνικού ενεργειακού τομέα, έγκυροι αναλυτές από την χώρα μας και το εξωτερικό, αλλά και κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου περιλαμβάνονται στους ομιλητές του 17ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, σήμερα 30 και αύριο 31 Οκτωβρίου. Προσκεκλημένος ομιλητής στο επίσημο γεύμα της πρώτης ημέρας είναι ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσίαση της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ . Χρυσούλας Αργυρίου, σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ρυθμιστικές και νομικές μεταβολές στον ενεργειακό τομέα της χώρας.
Το «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» του ΙΕΝΕ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είναι αφιερωμένο στην «Γεωπολιτική και Αναπτυξιακή Διάσταση του Ελληνικού Ενεργειακού Συστήματος».
Μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, ο Όμιλος Μυτιληναίος, η Energean Oil & Gas, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. κ. ά., θεσμικοί φορείς της εγχώριας αγοράς ενέργειας, όπως ο ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κ.λ.π., ενώσεις ενεργειακών κλάδων, όπως η ΕΒΙΚΕΝ, ο ΕΣΗΑΠΕ, ο ΕΣΑΗ, η ΕΛΕΤΑΕΝ κ. ά., θα συμμετέχουν με κορυφαίους εκπροσώπους τους, οι οποίοι θα καταθέσουν απόψεις και προτάσεις για το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα.
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία συγκυρία αλλαγών και μεταβολών που συντελούνται ραγδαία στον γεωπολιτικό μας περίγυρο και που δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστες και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων στην Κύπρο και την Ελλάδα και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, η κρίση στην ευρωζώνη σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές αργού, αλλά και οι ραγδαίες και έντονες πολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, συμπίπτουν χρονικά, αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας.
Αναλυτικότερα, οι θεματικές στις οποίες είναι αφιερωμένες οι συνεδρίες του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012» είναι οι ακόλουθες:
1η Συνεδρία: Η Οικονομική Κρίση και η Ενεργειακή Αγορά στην Ελλάδα

2η Συνεδρία: Ηλεκτροπαραγωγή και Επενδύσεις για τις Επόμενες Δεκαετίες

3η Συνεδρία: Μετασχηματισμός Ηλεκτρικού Τομέα και A γορά

4η Συνεδρία: Φυσικό Αέριο - Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων

5η Συνεδρία: Ελληνική και Διεθνής Αγορά Πετρελαίου, Τελευταίες Εξελίξεις και Τάσεις

6η Συνεδρία:
H Αναπτυξιακή και Γεωπολιτική Διάσταση της Ενέργειας

7η Συνεδρία: Η Πορεία προς τους Στόχους του 2020/2030 και ο Ρόλος των ΑΠΕ

Στους χορηγούς του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012» περιλαμβάνονται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), τα ΕΛΠΕ, η εταιρεία Protergia του Ομίλου Μυτιληναίος, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η EnSCo, ενώ βασικοί υποστηρικτές είναι η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η Siemens και οι δικηγορικές εταιρείες KGDI και Norton Rose.
Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal energia.gr, η εφημερίδα «Καθημερινή» και τα περιοδικά «Energy World» και «Περιβάλλον 21».
Το πρόγραμμα του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012», οι όροι συμμετοχής, καθώς και η σχετική ανακοίνωση είναι διαθέσιμα μέσω ειδικού banner στο site του ΙΕΝΕ.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63205

Τα υδροηλεκτρικά στο επίκεντρο της αλβανικής ενεργειακής πολιτικής

Περισσότερα από 2 δισεκ. ευρώ έχει επενδύσει η Αλβανία σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, ενώ συνεχίζεται να δίνει έμφαση από την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο κλάδο της ενέργειας.
Ο Μπερίσα δήλωσε ότι η Αλβανία έχει τη δυνατότητα να χτίσει περίπου 443 υδροηλεκτρικούς σταθμούς και ήδη έχουν υπογραφεί περισσότερες από 330 συμβάσεις παραχώρησης με εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, ο αλβανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει κάθε κανόνα προκειμένου να υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός στην αγορά ενέργειας της χώρας.

http://www.energypress.gr/news/Ta-ydrohlektrika-sto-epikentro-ths-albanikhs-energeiakhs-politikhs

Λέιζερ κατά πυρηνικών αποβλήτων

Ένα φιλόδοξο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων ραδιενεργής μόλυνσης χρηματοδοτεί η ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των ισχυρότερων λέιζερ του κόσμου, τα οποία θα μπορούσαν να εξουδετερώνουν σε δευτερόλεπτα πυρηνικά απόβλητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο ELI έχει ήδη εξασφαλίσει κονδύλια για την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων λέιζερ στη Ρουμανία και την Τσεχία ενώ ένα τρίτο ερευνητικό κέντρο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Ουγγαρία.
Το ρουμανικό κέντρο στην περιοχή του Μαγκουρέλε, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2017, θα καταναλώνει 10 Megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 2.500 μέσων νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας θα προέρχεται από γεωθερμικές αντλίες θερμότητας στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με το συντονιστή του προγράμματος στη Ρουμανία, Νίκολα-Βίκτορ Ζάμφιρ, η νέα τεχνολογία λέιζερ θα μπορούσε να περιορίσει το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων, καθώς χάρη στην ισχύ του λέιζερ, τα ραδιενεργά υλικά θα διασπώνται και θα παύουν να εκπέμπουν ακτινοβολία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αντί σε χιλιάδες χρόνια.
"Θα περάσουν σχεδόν 20 χρόνια μέχρι να μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, σήμερα όμως πολλές χώρες δεν βλέπουν να υπάρχει άλλη λύση στο προσεχές μέλλον" διευκρίνισε ο Ζάμφιρ.

http://www.energypress.gr/news/Leizer-kata-pyrhnikwn-apoblhtwn

Τα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων

Εφαρμογή του συστήματος εισροών – εκροών και κατάργηση της βενζίνης σούπερ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πακέτο μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων που ανακοινώθηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομικών. Τα περισσότερα από τα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε, θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Στα μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις οι οποίες είχαν ψηφιστεί από το 2009 και το 2010, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς και σειρά προτάσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την τρόικα.
Για το θέμα του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εφαρμοστεί το σύστημα εισροών-εκροών σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ για την εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής με ορίζοντα το προσεχές εξάμηνο.
Για τους ιχνηθέτες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή που θα καθορίσει τις προδιαγραφές, ενώ μια άλλη επιτροπή έχει αναλάβει να μελετήσει την πιθανότητα εξομοίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται επίσης η κατάργηση της βενζίνης σούπερ. Όσοι τη χρησιμοποιούν σήμερα θα την αντικαταστήσουνε με αμόλυβδη στην οποία θα μπαίνουν ειδικά πρόσθετα. Οι χρήστες της βενζίνης σούπερ υπολογίζονται σήμερα στους 50.000.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι εντός των ημερών κατατίθενται στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα βυτιοφόρα, οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα των ανεξάρτητων πρατηρίων να μπορούν να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ή μισθωμένα βυτιοφόρα, ενώ θα μπορούν να μισθώνουν και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, ενώ μέχρι σήμερα επιβάλλονταν η κατοχή βυτιοφόρου.
Επιπλέον, επιτρέπεται σε κάθε βυτιοφόρο να εισέρχεται στα διυλιστήρια και στις αποθήκες καυσίμων με την προϋπόθεση τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πειραγμένων αντλιών, το υπουργείο θα αξιοποιήσει το λεγόμενο «μυστικό αυτοκίνητο» το οποίο έχει εξοπλιστεί με ειδικά όργανα μέτρησης. Το εν λόγω αυτοκίνητο θα προμηθεύεται βενζίνη και χωρίς να γίνεται αντιληπτό από τους πρατηριούχους θα καταγράφει αν οι ποσότητες είναι αυτές που καταγράφονται στην αντλία.
Στην εισήγησή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,  Μάκης Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα σύστασης, με Προεδρικό Διάταγμα, Ανώνυμης Εταιρίας μη κερδοσκοπικού σκοπού (Κεντρικός Φορέας Διατήρησης Αποθεμάτων - ΚΦΔΑ), που εποπτεύεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σκοπός της θα είναι η απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου και θα λειτουργεί χάριν του Δημοσίου συμφέροντος.
Ο Φορέας αυτός, όπως σημελίωσε,  λόγω της φύσεως και του χαρακτήρα του, αναμένεται να έχει τη δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφάλειας, έναντι καθορισμένου τιμήματος με ευνοϊκότερους για τους υπόχρεους οικονομικούς όρους. Το οικονομικό όφελος από την τήρηση αποθεμάτων αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τελική τιμή των καυσίμων και συνολικότερα στο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα στους υπόχρεους φορείς να μεταβιβάζουν ένα ποσοστό της υποχρέωσής τους σε οικονομικούς φορείς ή Κεντρικούς Φορείς Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) άλλων Κρατών-Μελών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 της Οδηγίας. Το κόστος τήρησης των αποθεμάτων γίνεται ο κυριότερος παράγοντας για την προσέλκυση και διατήρηση αποθεμάτων.
Προβλέπονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα έως € 1.500.000), για την παράβαση των υποχρεώσεων τήρησης αποθεμάτων.
 
Μείωση των φόρων εάν υπάρξουν έσοδα

Μετά την παρουσίαση των μέτρων, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, τόνισε ότι εάν υπάρξουν μέτρα και επιπλέον έσοδα από την καταπολέμησης του λαθρεμπορίου θα επανεξεταστούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ένα από τα κομβικότερα μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου είναι η εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών σε όλους του κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια, θα ολοκληρωθεί για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μέχρι τις 31 / 3/2013.

http://www.energypress.gr/news/Ta-metra-gia-thn-pataxh-toy-lathremporioy-kaysimwn

Δημοπρασίες και από τη ΔΕΠΑ για φθηνότερο βιομηχανικό αέριο

Δημοπρασίες ποσοτήτων φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με αποδέκτες τις βιομηχανίες, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η ΔΕΠΑ, μετά από τις πιέσεις πολλών επιχειρήσεων για μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Είχε προηγηθεί τη Παρασκευή, συνάντηση της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Παπαγεωργίου ο οποίος της ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα μειώσεων στα τιμολόγιά της. Χθες μάλιστα η διοίκησή της συναντήθηκε με τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές της προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές, με τη δέσμευση, πως εφόσον προκύψει έκπτωση, αυτή θα περάσει αυτούσια στους πελάτες της.
Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι θα προβεί σε δημοπρασίες πακέτων φυσικού αερίου που θα αφορούν μέχρι και το 9% των ετησίων πωλήσεών της, και θα έχουν ως αποκλειστικούς αποδέκτες, επιλέγοντες βιομηχανικούς πελάτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτός από φυσικό αέριο σε συγκεκριμένες τιμές, οι πελάτες αυτοί θα μπορούν μέσω των δημοπρασιών να αποκτήσουν και πρόσβαση στο δίκτυο, να δεσμεύσουν δηλαδή συγκεκριμένη χωρητικότητα.
Το πρόβλημα έχει τεθεί εδώ και καιρό προς τη ΔΕΠΑ από τις βιομηχανίες που διαμαρτύρονται ότι καταβάλλουν από τις υψηλότερες τιμές αερίου στην Ευρώπη.
Προκειμένου οι διαγωνισμοί αυτοί να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες ζητούν :
  1. Πακέτα στα μέτρα τους : Τα προσφερόμενα πακέτα ποσοτήτων (Lots) να ανταποκρίνονται στα επίπεδα κατανάλωσης των επιλεγόντων βιομηχανικών καταναλωτών.
  2. Όχι ρήτρα : Οι προσφερόμενες ποσότητες να περιλαμβάνονται στις συμβατικές ποσότητες ώστε να αποφεύγεται η ρήτρα «take or pay».
  3. ΕΠΑ : Εάν οι ΕΠΑ προμηθευτούν μέσα από τους διαγωνισμούς, να υποχρεωθούν να μετακυλήσουν αυτή τη μειωμένη τιμή στους βιομηχανικούς πελάτες τους .
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της βιομηχανίας, σήμερα οι μη επιλέγοντες πελάτες, οι έχοντες δηλαδή κατανάλωση κάτω των 100 GWH ανά μετρητή, παραμένουν «αιχμάλωτοι» των ΕΠΑ και των συμβολαίων παραχώρησης. Εξηγούν επίσης ότι λόγω της κρίσης και κατ’ επέκταση της μειωμένης κατανάλωσης φυσικού αερίου, υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος πολλές βιομηχανίες να γίνουν μη επιλεγοντες και έτσι να αυξηθεί το κόστος τους. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη περίπτωση της ΕΠΑ Θεσσαλίας, που όπως λένε δεν έχει περάσει στους μη επιλέγοντες πελάτες τις εκπτώσεις που είχε πάρει από την ΔΕΠΑ.

Τι γίνεται με τα κόστη δικτύου

Ένα δεύτερο κεφάλαιο που απασχολεί τις βιομηχανίες αφορά το κόστος του δικτύου. Στελέχη του χώρου υποστηρίζουν ότι η μείωση
των τιμών του ΔΕΣΦΑ στο δίκτυο μεταφοράς από την 1η/2/2013 που προήλθε κατόπιν των παρεμβάσεων της ΡΑΕ, δεν έχει ακόμη περάσει στους μη επιλέγοντες πελατες.
Όπως έχουν επισημάνει και προς το υπουργείο ΠΕΚΑ, πρέπει άμεσα ο ΔΕΣΦΑ να περάσει τη μείωση αυτή προς τις ΕΠΑ, εξασφαλίζοντας εκ μέρους τους ότι και εκείνες θα την μετακυλήσουν στους πελάτες τους.
 
Μείωση του ορίου

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι βιομηχανίες ζητούν να μειωθεί το όριο, από τις 100 GWH/ μετρητή που θεωρείται σήμερα κάποιος επιλέγων, σε χαμηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στις 40-50 GHW.
Παράλληλα έχουν εισηγηθεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το ολλανδικό μοντέλο αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Όσο αυξάνει η κατανάλωσή του, τόσο ο ΕΦΚ να μειώνεται, κλιμακωτά.

http://www.energypress.gr/news/Dhmoprasies-kai-apo-th-DEPA-gia-fthhnotero-biomhhaniko-aerio

Ελπίδες ρευστότητας από τον αναπτυξιακό για τις ενεργειακές επενδύσεις

Στον Αναπτυξιακό Νόμο, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για την παροχή ρευστότητας, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές. Σε θετική εξάλλου κατεύθυνση, θεωρούνται οι βελτιώσεις, που είτε έχουν ήδη υιοθετηθεί ή βρίσκονται αυτές τις μέρες υπό συζήτηση προκειμένου να συμπεριληφθούν στον Αναπτυξιακό. Σε κάθε πάντως περίπτωση, το αίτημα για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον κορυφώνεται με φόντο το σημερινό  άνυδρο χρηματοδοτικό τοπίο.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα του Work-shop με θέμα τον αναπτυξιακό νόμο ως μέσον για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης που οργανώθηκε τις προάλλες στο πλαίσιο των εργασιών του διήμερου χρηματοδοτικού φόρουμ με θέμα «Η χρηματοδότηση των ενεργειακών επενδύσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».
Με συντονιστή τον Διευθυντή Μονάδας Υποστήριξης Επενδυτών του INVEST IN GREECE κ. Γιάννη Ρέτσα, οι επενδυτές ειδικά του ενεργειακού τομέα είχαν την ευκαιρία να κάνουν προτάσεις, επισημάνσεις, αλλά και ερωτήσεις σε σχέση με τον Νόμο, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης.
Από τις συνολικότερες παρεμβάσεις που έγιναν, προέκυψε, ότι βελτιώσεις ήδη δρομολογημένες όπως η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο σε κλειστές ημερομηνίες, η παροχή δυνατότητας επιλογής μεταξύ επιχορήγησης κι επιδότησης, η επέκταση του προγράμματος σε κέντρα αποκατάστασης, η δυνατότητα χρήσης ενός καλύμματος ρευστότητας αντί της εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες  βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις επενδυτών με ίδια εμπειρία από τη λειτουργία του αναπτυξιακού ξεχώρισαν οι παρακάτω τοποθετήσεις:
 
Προτάσεις επενδυτών για τον αναπτυξιακό

Ο κ. Δημήτρης Βαρβιτσιώτης, Διευθυντής Λειτουργιών του Ομίλου Solar Cells Hellas εστίασε, όπως κι άλλοι επενδυτές στην ανάγκη για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. «Σωστό θα ήταν η στρατηγική και οι βασικές αποφάσεις να λαμβάνονται από μια διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, ένα διϋπουργικό όργανο που θα αποφασίζει τις όποιες μεταβολές κατά τρόπο συντεταγμένο. Δεν είναι σωστό ο κάθε υπουργός να αλλάζει ό,τι θέλει όπως θέλει». Γι΄αυτό και είναι άμεση άμεσα ανάγκη, οι κανόνες λειτουργίας να ισχύουν σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια μιας νέας επένδυσης.
 
Περί ίδιας συμμετοχής

Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του αναπτυξιακού νόμου ο εκπρόσωπος του ομίλου Solar Cells Hellas πρότεινε:
Α) Να γίνονται αποδεκτές ως τεκμήριο ιδίας συμμετοχής αξίες που προκύπτουν από συμβόλαια σταθερής απόδοσης, διότι η παροχή στοιχείων δεσμευμένων ποσών ιδίας συμμετοχής με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί παράγοντα αρνητικό για την υποβολή σχεδίων.
Β) Να αξιολογείται το επίπεδο της ικανότητας του φυσικού προσώπου ανεξαρτήτως ποσοστού μετοχικής συμμετοχής, γιατί πολλές φορές αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποβάλουν οι ίδιοι αναπτυξιακό σχέδιο επένδυσης.
Γ) Να υπάρχει δεύτερος βαθμός αξιολόγησης ενός επενδυτικού σχεδίου που μπορεί να του λείπουν στοιχεία με τη συμπλήρωσή τους εντός π.χ. ενός εξαμήνου για σχέδια που έχουν ιδιαίτερη αναπτυξιακή αξία αντί να απορρίπτονται.
Δ) Να είναι ανοιχτές οι ημερομηνίες υποβολής και τα σχέδια να αξιολογούνται όχι συγκριτικά αλλά με βάση την ιδιαίτερη συνεισφορά τους για την ανάπτυξη της περιοχής που αφορούν
 
Ορίζοντας 10ετίας για ένα σοβαρό business plan

Το αίτημα για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον διατύπωσε και ο κ. Ευθύμιος Στίγγας, διευθυντής ανάπτυξης της Greentech, γερμανικής εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και αναπτύχθηκε πρόσφατα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Για να προσθέσει, ότι ενώ ο επενδυτικός νόμος δεν έχει υποφέρει ιδιαίτερα από συνεχείς αλλαγές, η διαδικασία του  fast track έχει ήδη αλλάξει δύο φορές, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις αλλαγές του φορολογικού πλαισίου να παράγεται αστάθεια και αίσθηση ανασφάλειας για όποιον θέλει να επενδύσει.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος όμως είναι ευέλικτος, και με πολλά πλεονεκτήματα ως ένα χρηστικό εργαλείο.Σε σχέση ειδικά με τις ΑΠΕ υπάρχει βέβαια το ερώτημα κατά πόσο θα έπρεπε ο νόμος να τις επιδοτεί, από τη στιγμή όμως που παρέχεται στον επενδυτή η επιλογή να πάρει επιδότηση ή εγγυημένη τιμή, αυτό δεν έχει τόση σημασία. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των εγγυητικών για τις οποίες ζητείται 4.5% επιτόκιο, όσο δηλαδή το ύψος του παλαιού κόστους χρηματοδότησης...
Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η σταθερότητα σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας ή 20ετίας κινείται η απαίτηση για ένα σοβαρό business plan – όμως αυτή λείπει λόγω του πολιτικού κόστους που υπήρχε μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα είναι οι επιπτώσεις που έχει για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που είχαν χρηματοδοτηθεί από την ATE Leasing ( θυγατρική μέχρι πρότινος της ΑΤΕBank) η πρόσφατη αναδιάρθρωση της μητρικής τράπεζας: με την εκκαθάριση της ATE Leasing όλα ξαφνικά βρέθηκαν στον αέρα και οι κατασκευαστές βρέθηκαν να αναλαμβάνουν το κόστος σύνδεσης. Σε ένα τέτοιο σκηνικό δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δραστηριοποίηση κάποιων distress funds στην Ελλάδα,  όχι πως αυτό είναι κακό αλλά είναι ενδεικτικό του πώς αντιμετωπίζεται η χώρα.
Γι΄αυτό, κατά τον εκπρόσωπο της Greentech «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια εθνική πολιτική, που δεν θα αναιρεί θέσεις απασχόλησης που έχουν ήδη δημιουργηθεί όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών, θα λαμβάνει υπόψη την  τεχνογνωσία των Ελλήνων επιστημόνων και θα παρέχει μια διαρκή υποστήριξη της ελληνικής βιομηχανίας. Και μάλιστα, σε μία περίοδο στην οποία μόλις ξεκίνησε να αποενοχοποιείται η ιδιωτική επιχειρηματικότητα στο επίπεδο της κοινωνίας.
 
Αξιόλογες βελτιώσεις

Ο κ. Κ. Λυγούρας, διευθυντής διαχείρισης επενδυτικών έργων της “Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης”, που διαχειρίζεται επενδυτικά σχέδια φωτοβολταϊκών, αιολικών, logistics, μεταποίησης και ξενοδοχειακών μονάδων, έκανε την παρουσίαση του αναπτυξιακού νόμου 3908/11 και των πρόσφατων αλλαγών – που υιοθετήθηκαν από την πολιτική αρχή, όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα ο Γ.Γ. Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Σελέκος, με σκοπό τη στήριξη των επενδύσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά εν μέσω εμβάθυνσης της κρίσης.
Τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτεί ο αναπτυξιακός νόμος, είπε το στέλεχος της Noisis, εντάσσονται στα προγράμματα Περιφερειακή Συνοχή, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Γενική Επιχειρηματικότητα. Τα είδη ενίσχυσης που προβλέπονται είναι επιχορηγήσεις, δηλαδή η δωρεάν παροχή χρηματοδοτικού ποσού, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και φοροαπαλλαγές. Τα υπό χρηματοδότηση σχέδια αφορούν όλους τους τομείς παραγωγής: πρωτογενή, μεταποίηση, ΑΠΕ, ξενοδοχειακές μονάδες και τουρισμό υγείας καθώς και έργα υψηλής τεχνολογίας. Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται, περιλαμβάνουν υλικά περιουσιακά στοιχεία, άϋλα στοιχεία, έργα έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Τα ποσοστά ενίσχυσης της επένδυσης διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο επένδυσης, καθώς για παράδειγμα στην Αττική και τη Βοιωτία ανέρχονται στο 25% της συνολικής αξίας της επένδυσης ενώ σε άλλες περιφέρειες φτάνουν το 40% ή και το 50%
Αξιόλογες κατά τον κ. Λυγούρα είναι οι βελτιώσεις που έχουν υιοθετηθεί ή βρίσκονται υπό συζήτηση προκειμένου να υιοθετηθούν στον αναπτυξιακό νόμο: μεταξύ αυτών η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο σε κλειστές ημερομηνίες, η παροχή δυνατότητας επιλογής μεταξύ επιχορήγησης κι επιδότησης, η επέκταση του προγράμματος σε κέντρα αποκατάστασης, η δυνατότητα χρήσης ενός καλύμματος ρευστότητας αντί της εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες κλπ
Σημειώνεται, ότι πριν το Work-shop για τον Αναπτυξιακό Νόμο είχε προηγηθεί σχετική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων κ. Πέτρου Σελέκου και συμμετοχή του στο πάνελ με θέμα τις στρατηγικές επενδύσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα, με συνομιλητές τους μεγαλύτερους στρατηγικούς επενδυτές του ενεργειακού χώρου. Το χρηματοδοτικό φόρουμ συνδιοργάνωσαν, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ), η EURELECTRIC (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού) και η επενδυτική έκδοση Α-ΕΝΕRGY Investments με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των Υπουργείων: Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

http://www.energypress.gr/news/Elpides-reystothtas-apo-ton-anaptyxiako-apo-thn-energeiakh-agora

Παπαγεωργίου: Έρχονται νέα μέτρα που θα μηδενίσουν το έλλειμμα στις ΑΠΕ

Στη συνεχή προσπάθεια που καταβάλει το ΥΠΕΚΑ για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού ΑΠΕ αλλά και για τη  γενικότερη άρση των στρεβλώσεων στην ενεργειακή αγορά αναφέρθηκε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στο 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012».
Για το θέμα των ΑΠΕ, αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
«Όπως προκύπτει και από τη διεθνή ενημέρωση που παρέχει το ΙΕΝΕ, όλες σχεδόν οι Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για τον εξορθολογισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ. Γειτονικές αγορές, όπως η Βουλγαρία, οδηγήθηκαν σε ραγδαίες προσαρμογές των εγγυημένων τιμών. Τα μέτρα στην Τσεχία, την Αυστρία, την Ισπανία, δείχνουν ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα, ώστε να βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με τις πραγματικές συνθήκες της οικονομίας.
Με τις αποφάσεις που λάβαμε τον Αύγουστο, κάναμε το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσει σύντομα η επόμενη δέσμη μέτρων που θα περιορίσει έτι περαιτέρω το έλλειμμα με στόχο, στη συνέχεια, την οριστική εξάλειψή του.
Το πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας αποκτά ένα ορθολογικό και βιώσιμο πλαίσιο στήριξης. Η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από όλες τις τεχνολογίες και η συμμετοχή τους στο ενεργειακό μίγμα, αντανακλά την τεχνολογική εξέλιξη και το μειωμένο κόστος των επενδύσεων. Συμβαδίζει,  πλέον,  με τους νόμους της οικονομίας και την ισόρροπη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, ξεχωρίζουμε την ήρα από το σιτάρι ώστε υγιή και σοβαρά επενδυτικά σχέδια να υλοποιούνται χωρίς καθυστερήσεις.»

Για τα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε:
«Για τον επόμενο χρόνο, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας.
Θεωρώ αυτονόητο - και πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε - ότι η κοινωνία μας έχει κάνει αρκετές θυσίες. Ότι οι επιχειρήσεις, που δίνουν καθημερινά αγώνα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας παλεύοντας με το διεθνή ανταγωνισμό, δε θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με πρόσθετα ενεργειακά κόστη.
Η μελέτη που θα ξεκινήσει για το θέμα, θα είναι ιδιαίτερα ενδελεχής και θα λάβει σοβαρότατα υπ’ όψιν της τα όσα προανέφερα. Κατά τη διαδικασία, η ΡΑΕ θα ασκήσει τις αρμοδιότητες της.
Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να προδιαγράψουμε τις εξελίξεις για τη νέα χρονιά.»
«Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι μόνο ταμειακές»
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ τόνισε:
«Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι για εμάς μόνο ταμειακές: Θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα δώσουν την αναπτυξιακή ώθηση που χρειαζόμαστε, θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.
Δε θα κουραστώ επίσης να επαναλαμβάνω, πως μοναδικό κριτήριο για όλες τις επιλογές μας αποτελεί η δημόσια ωφέλεια και το εθνικό συμφέρον: Το συμφέρον του έλληνα πολίτη, που θα απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες. Το συμφέρον του Έλληνα καταναλωτή, οικιακού ή μη, που θα επιβαρύνεται με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Το συμφέρον του Έλληνα φορολογούμενου, που δεν αντέχει να καλύπτει από το υστέρημα του ελλείμματα και μαύρες τρύπες.»

http://www.energypress.gr/news/M.Papagewrgioy:-H-prowthhsh-twn-APE-apaitei-kalyterh-organ wsh

Γράφουν σενάρια για την αναδιάρθρωση και πώληση της ΔΕΗ

Τα σενάρια για τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της χώρας, έχουν αρχίσει να γράφονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως άλλωστε προβλέπεται στο «νέο μνημόνιο», η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει σχετικό σχέδιο προς την τρόικα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο της δημιουργίας μίας ή δύο «μικρών ΔΕΗ» δηλαδή θυγατρικών στις οποίες θα περάσουν μονάδες της επιχείρησης αντιπροσωπευτικές του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ (λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές και ίσως φυσικού αερίου)  και οι οποίες θυγατρικές θα βγούν προς πώληση, είναι πρώτο «πάνω στο τραπέζι».
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίζει το σενάριο του στρατηγικού επενδυτή. Όμως για να υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή θα πρέπει πρώτα να έχει καθοριστεί το σχέδιο για το ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και σε πιο χρονικό πλαίσιο. Ο επενδυτής, λοιπόν, θα μπεί έχοντας γνώση του ποια θα είναι η ΔΕΗ της επόμενης μέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, θέλοντας να έχει σύντομα αποτελέσματα, έχει ήδη ξεκινήσει βολιδοσκοπήσεις ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών για να διαγνώσει το ενδιαφέρον τους να μπούν στη ΔΕΗ ως στρατηγικοί επενδυτές. Παράλληλα προχωρούν οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης και πώλησης μονάδων της.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι για την αγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ μαζί με το management (στρατηγικός επενδυτής) δεν μπορεί να υπολογίζει κανείς στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς τίθεται και θέμα κανόνων ανταγωνισμού. Αντίθετα, οι όμιλοι αυτοί (Μυτιληναίος σε συνεργασία με Βαρδινογιάννη, Elpedison και TEΡNA) θεωρούνται ως πιθανοί διεκδικητές των «μικρών ΔΕΗ» καθώς έτσι θα βελτιώσουν το ενεργειακό τους μίγμα, θα ενισχύσουν τη θέση τους και συνεπώς θα μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν ικανό μερίδιο της λιανικής αγοράς ρεύματος.

http://www.energypress.gr/news/Grafoyn-senaria-gia-thn-anadiarthrwsh-kai-pwlhsh-ths-DEH

Προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ετοιμάζει η ρωσική Sintez

Προσφορά για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αναμένεται να υποβάλει η ρωσική Sintez, σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρείας Anrey Korolev. Η ρωσική εταιρία εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι μια καλή επενδυτική ευκαιρία και προσδοκά ότι θα εξελιχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η παρούσα στιγμή είναι πολύ ευνοϊκή για επενδύσεις. Φαίνεται ότι η κρίση οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη σωστών αποφάσεων, προς τη διαφάνεια και την ενίσχυση του ανταγωνισμού». είπε ο κ. Κορόλεφ.

«Παρακολουθούμε στενά την ανατολική Ευρώπη εδώ και καιρό, ιδίως την περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε. «Η ιδέα που κυκλοφορεί ευρέως τώρα είναι να αποτελέσει η περιοχή των Βαλκανίων ενεργειακό κόμβο για τις ευρωπαϊκές χώρες», προσέθεσε.
Η Sintez, που θα υποβάλει προσφορά για τις ελληνικές εταιρίες μέσω της θυγατρικής Negusneft, θα ανταγωνιστεί με τη ρωσική Gazprom και άλλες εταιρίες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Σημειώνεται ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένονται έως τις 6 Νοεμβρίου.

http://www.energypress.gr/news/Prosfora-gia-DEPA-kai-DESFA-etoimazei-h-rwsikh-Sintez

Ζερβός: Τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια οδηγούν σε ζημιές στη ΔΕΗ

Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (εκτός από τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες) και πλήρη λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλο το εύρος της αγοράς με όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές και λιγότερες παρεμβάσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ώστε να πέσουν οι τιμές, ζητά η ΔΕΗ.
Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι η ηλεκτρική ενέργεια που δημοπρατείται μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς και να αφορά σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.
Επανέλαβε τη θέση του ότι απαιτείται συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας που να λειτουργεί με διαφάνεια και προβλεψιμότητα για επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς που οδηγούν σε δυσμενή οικονομικά στοιχεία για το σύνολο της οικονομίας και υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να προχωρήσει στην κατασκευή νέων μονάδων παρά μόνο σε αντικατάσταση παλαιών. Ζήτησε η ΡΑΕ να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση στη χονδρική αγορά και σημείωσε ότι τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς καθώς τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια καθιστούν τη ΔΕΗ "επί ζημία μονοπώλιο".

Το μνημόνιο προβλέπει την απελευθέρωση του χονδρεμπορικού μηχανισμού και η ΔΕΗ θέλει απελευθέρωση με πρόσβαση τρίτων στο χαρτοφυλάκιό της μέσα από μηχανισμούς που είναι διαφανείς και αναδεικνύουν την πραγματική αγορά ενέργειας, είπε ο κ. Ζερβός. Τέλος πρότεινε να υπάρχει "κατώφλι τιμής" στις δημοπρασίες (vpps). Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Χ. Σαχίνης σημείωσε ότι το φυσικό αέριο έχει δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης παρά την οικονομική κρίση.
Τόνισε ότι η ΔΕΠΑ χρηματοδοτεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μην καταρρεύσει καθώς οι ιδιώτες χρωστάνε 350 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ και ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) χρωστάει πολλαπλάσια στους ιδιώτες (περίπου 800 εκατ ευρώ). Πάντως όπως είπε, ετοιμάζονται επενδύσεις για τα προσεχή χρόνια πάνω από 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι οι τιμές ήταν πέρυσι 17% χαμηλότερες από το πετρέλαιο θέρμανσης και εφέτος όπως είπε ο ίδιος, θα είναι πάνω από 30%.
Γνωστοποίησε ότι η επιχείρηση είναι πολύ κοντά να πάρει τις πρώτες άδειες για 4- 5 πρατήρια με φυσικό αέριο και σημείωσε ότι οι τιμές είναι λίγο ακριβές αλλά η ΔΕΠΑ "ξανακοιτά" τους προμηθευτές της, με στόχο την εξασφάλιση ακόμη χαμηλότερων τιμών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διασύνδεσης της χώρας μας με άλλα δίκτυα και πηγές φυσικού αερίου. Μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος ο ελληνοϊταλικός αγωγός. Για την ιδιωτικοποίηση το επόμενο στάδιο είναι η 5η Νοεμβρίου και μάλλον δεν θα υπάρξει αλλαγή ημερομηνίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, όπως σχολίασε ο ίδιος, και κατ΄ επέκταση, συνέχισε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στα μέσα του 2013.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) Γ. Περιστέρης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και περιέγραψε με πολύ μελανά χρώματα τα προβλήματα ρευστότητας και εκτίμησε ότι στο τέλος του χρόνου αρκετοί ιδιώτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ τα χρέη του ΛΑΓΗΕ το 2013 θα είναι γύρω στο ένα δισ. ευρώ και θα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα.

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Π. Κάπρος ανέφερε ότι και ο τομέας της ενέργειας λόγω της κρίσης ασφυκτιά χρηματοδοτικά, οι επενδύσεις υποχωρούν,ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές πρέπει να αυξηθούν αν και τα νοικοκυριά δοκιμάζονται σκληρά. "Αλλεπάλληλα λάθη όπως η επέκταση των ΑΠΕ, κυρίως με τα ηλιακά, με μεγαλεπήβολα σχέδια όπως το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών "Ήλιος", οι στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και η διατήρηση τους σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που ταλαιπωρείται από τη μείωση της ζήτησης και σειρά άλλων λαθών ή και απραξίας δεν οδήγησαν σε έναν καθετοποιημένο ανταγωνισμό και εν τέλει και η τρόικα ζητάει πιεστικά αλλαγές ενώ θα έπρεπε να έχουμε κάνει μόνοι μας τις αλλαγές. Ωστόσο, σήμερα πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων με επενδυτικό δυναμικό στο συγκεκριμένο κλάδο " είπε ο κ. Κάπρος και τόνισε ότι πρέπει το κράτος να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την αγορά και να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής.
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Κύπρου Γ. Σιαμμάς αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Κύπρου ως στρατηγικού παίκτη στη Μεσόγειο και στη συμβολή της για τη διασύνδεση ευρωπαϊκών υποδομών ιδιαίτερα στους διαδρόμους φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Ι. Δεσύπρης σημείωσε ότι η κρίση επιβάλλει νέα κουλτούρα για τα ενεργειακά θέματα με κατάλληλο σχεδιασμό της αγοράς και να δοθεί η δυνατότητα στον καταναλωτή να διαλέγει τον αξιόπιστο εκείνο πάροχο που θα τον ικανοποιεί περισσότερο. Ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κ. Σταμπολής σημείωσε ότι ο κλάδος της ενέργειας αντιπροσωπεύει το 14% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς και ότι συνολικά τα τελευταία 4 χρόνια έχει σημειωθεί μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού 16% ενώ οι επενδύσεις από το 2007 μέχρι το 2011 έφτασαν τα 8 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου η Siemens παρουσίασε το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και ειδικότερα τις λύσεις της για τους τομείς κτιριακών αυτοματισμών, της αιολικής ενέργειας και της παραγωγικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.energypress.gr/news/Plhrh-apeleytherwsh-twn-timologiwn-hlektrikoy-reymatos-zhta -h- DEH

ΣΕΦ: Στο ΣτΕ για την αναστολή αδειοδότησης στα φωτοβολταϊκά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών για το θέμα της αναστολής αδειοδότησης στα φωτοβολταϊκά που αποφάσισε το ΥΠΕΚΑ στις αρχές Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ σε βάρος της υπ’αρ. ΥΑΠΕ/Φ1/2300/οικ. 16932/9-8-2012 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα “Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί με την απόφαση ΑΥ/Φ1/οικ. 19598/01.10.2010 του Υπουργού ΠΕΚΑ” ( ΦΕΚ Β’,2317/10-8-2012 ). Με την απόφαση αυτή έχει ανασταλεί η υποβολή νέων αιτημάτων και η εξέταση εκκρεμών αιτημάτων φωτοβολταϊκών (με εξαίρεση τα οικιακά και όσα υπάγονται σε διαδικασία fast track), με το επιχείρημα ότι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων για το 2020.

Σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης, η προσβαλλόμενη πράξη περί αναστολής της διαδικασίας αδειοδότησης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς τυγχάνει ακυρωτέα, διότι, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών ορισμών του άρθρου 43 παρ. 2 Συντάγματος. Τυγχάνει επίσης ακυρωτέα διότι ενώ σε λίγους μήνες επέκειτο (με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ν.3851/2010) η εξέταση της αναθεώρησης της αναλογίας εγκατεστημένης ισχύος, τον Αύγουστο του 2012 εκδόθηκε η προσβαλλόμενη πράξη περί αναστολής.
Τέλος, η προσβαλλόμενη πράξη αναστολής (που καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις αλλά ταυτόχρονα εξαιρεί τα έργα fast track) αντίκειται σε σειρά συνταγματικών διατάξεων και αρχών, όπως της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος), της προστασίας του περιβάλλοντος (άρθρο 24 Συντάγματος), της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Συντάγματος) και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου.

Η πρωτοβουλία αυτή του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών σκοπό έχει να προστατεύσει την αγορά από το μαρασμό στον οποίο θα οδηγηθεί αναπόφευκτα εφόσον διατηρηθεί η αναστολή της αδειοδότησης. Η αναστολή ευνοεί μόνο το παρεμπόριο αδειών, πλουτίζει κάποιους επιτήδειους ανεβάζοντας αναίτια το επενδυτικό κόστος, ενώ αφήνει ανέγγιχτους τους ελάχιστους επενδυτές που ευνοήθηκαν από τη διαδικασία fast track σε αντίθεση με χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που θίγονται και, παράλληλα, αποθαρρύνει οποιονδήποτε ξένο επενδυτή θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα.

http://www.energypress.gr/news/SEF:-Sto-StE-gia-thn-anastolh-adeiodothshs-sta-fwtoboltaika

Έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για τη συμφωνία ΔΕΗ - ΔΕΠΑ

Η Σύμβαση Προμήθειας Φυσικού Αερίου και το Ιδιωτικό Συμφωνητικό συμβιβαστικής επίλυσης διαφόρων με τη ΔΕΠΑ Α.Ε., υπεγράφη χθες, 29/10/2012 μεταξύ της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τις σχετικές εγκρίσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 4/10/2012, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό συμβιβαστικής επίλυσης διαφορών προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει 94 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΠΑ σε πέντε δόσεις, ενώ η νέα σύμβαση προμήθειας αερίου προβλέπει ποσότητες ύψους 1,08 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για το 2012, οι οποίες αυξάνονται σταδιακά μέχρι και το 2016 έως τα 1,54 δισ. κυβικά μέτρα ενώ μειώνονται από το 2017.

http://www.energypress.gr/news/Epesan-kai-epishma-oi-ypografes-gia-th-symfwnia-DEH-DEPA

Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι των Energa - Hellas Power

Στη ΓΑΔΑ κρατούνται μετά από σύλληψή τους οι επικεφαλής των ENERGA και HELLAS POWER. Εις βάρος τους τους έχουν εκδοθεί εντάλματα από τον ανακριτή διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ, εναντίον τους ασκήθηκε από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου συμπληρωματική δίωξη για λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες είναι οι Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας, Χαράλαμπος Σμυρλιάδης. Εκδόθηκε διάταξη που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν.

http://www.energypress.gr/news/Synelhfthhsan-oi-ypeythynoi-twn-Energa-Hellas-Power

Monday 29 October 2012

Δημιουργία Ξανά: ΡΑΒΕ - ΞΗΛΩΝΕ στην αγορά βιοκαυσίμων!

από το Γραφείο Τύπου

Μέσα σε 15 μέρες δύο αντιφατικά νομοσχέδια, πάνε να "κάψουν" και την αγορά βιοκαυσίμων. Παρακολουθήστε την κλασική κυβερνητική σχιζοφρένεια...
Πριν 15 ημέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε κατεπείγουσα, μάλιστα, διαβούλευση σχέδιο νόμου για την επιβολή περιορισμών στην αγορά βιοκαυσίμων. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη θέσπιση ορίων ελάχιστων αποθεμάτων ασφαλείας, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις εμπορίας υγρών καυσίμων. Σήμερα η επιτροπή ανταγωνισμού του Υπουργείου ανάπτυξης ζητά (πολύ σωστά) την κατάργηση των υφιστάμενων ορίων ελάχιστων αποθεμάτων για τις επιχειρήσεις εμπορίας υγρών καυσίμων, ώστε να μειωθούν τα δεσμευμένα κεφάλαια και να πέσουν οι τιμές.

Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι ξεκάθαρα κατά των περιορισμών που επιτρέπουν στους λίγους να κερδοσκοπούν σε βάρος όλων των πολιτών και ανακυκλώνουν τον στασιμοπληθωρισμό. Οι "ρυθμίσεις" απορυθμίζουν την οικονομία. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξασφαλίζουν κέρδη σε προνομιακές ομάδες πίεσης με πρόσβαση στην εξουσία και να ανεβάζουν τις τιμές για όλους τους άλλους. Κλειστές αγορές υπήρχαν στον μεσαίωνα και υπάρχουν ακόμα στη μεσαιωνική Ελλάδα του 2012!

Η κυβέρνηση σπατάλησε ήδη 4 μήνες χωρίς την υλοποίηση κανενός αναπτυξιακού μέτρου. Όταν η επίσημη ανεργία είναι 24% (η πραγματική είναι πολύ μεγαλύτερη), είναι τραγικό να βάζουμε "τρικλοποδιές" στην ανάπτυξη και να εμπαίζουμε την κοινωνία με ράβε - ξήλωνε σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Καλούμε τον Πρωθυπουργό ΆΜΕΣΑ να προχωρήσει στο άνοιγμα των αγορών καταργώντας κάθε αδικαιολόγητο εμπόδιο εισόδου. Το κράτος να αφοσιωθεί στον ελεγκτικό / θεσμικό του ρόλο. Απαιτούμε απλούς, λογικούς και κατανοητούς κανόνες, οι οποίοι να εφαρμόζονται χωρίς εξαιρέσεις. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αυτού του πλάνου μας βουλιάζει πιο βαθιά στην ύφεση.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/10/blog-post_6475.html

Προσθήκες μόλις 58 MW για τις ΑΠΕ τον Σεπτέμβριο

Μόλις 57,98 MW πράσινης ενέργειας προστέθηκαν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τον Σεπτέμβριο, όλα από φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ΑΠΕ παραμένουν επικίνδυνα στάσιμες επί συνεχείς μήνες. Η μείωση σε σύγκριση με τον Αύγουστο (όταν εγκαταστάθηκαν 156 MW) ήταν αναμενόμενη για τα φωτοβολταϊκά, αλλά αναρωτιέται κανείς αν θα είναι μόνιμη, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.


Όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα, τον Σεπτέμβριο εγκαταστάθηκαν 37,27 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και 20,71 MW φωτοβολταϊκών σε στέγες, για ένα σύνολο 57,98 MW. Πλέον, το σύνολο της ισχύος των φ/β πάρκων αγγίζει τα 974,30 MW και των συστημάτων σε στέγες τα 244,28 MW. Στα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, τη βιομάζα και τη συμπαραγωγή, η εγκατεστημένη ισχύς παρέμεινε ίδια τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, στην αιολική ενέργεια έχουν να σημειωθούν προσθήκες από τον Ιούλιο στο διασυνδεδεμένο σύστημα, γεγονός που δεν αποτελεί καλό σημάδι για τη συνέχεια.

Βλέπουμε λοιπόν ότι μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης στη χώρα, ο κλάδος των ΑΠΕ αρχίζει εν τέλει να βαλτώνει, εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων, δηλαδή την έλλειψη χρηματοδότησης, τις ρυθμιστικές ατέλειες, αλλά και την αβεβαιότητα που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Οι παράγοντες αυτοί είναι λογικό να μην γεννούν επενδύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό περιβάλλον προκειμένου να δραστηριοποιηθούν. Συν τοις άλλοις, βρίσκεται υπό εξέλιξη και η διαδικασία για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας από τη ΡΑΕ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι για όσο καιρό παραμένει αβέβαιο το ρυθμιστικό μέλλον των ΑΠΕ, δεν μπορούμε να περιμένουμε σαν χώρα πολλές νέες επενδύσεις και έργα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως άλλωστε τόνισε πρόσφατα γνωστό στέλεχος της αγοράς ηλεκτρισμού, «ας επιλέξουν μια στρατηγική. Καλή-κακή δεν έχει σημασία, αρκεί να την ακολουθήσουν».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63199

Κατηγορίες κατά Ν. Συλικιώτη για απόπειρα ιδιοποίησης της εταιρείας υδρογονανθράκων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η πρόβλεψη που υπάρχει στη νομοθεσία σχετικά με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ότι τα μέλη της έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάζουν τις μετοχές τους προς τους άμεσους συγγενείς σε περίπτωση θανάτου, γεγονός που καθιστά την εταιρεία οικογενειακή επιχείρηση.
Πιο αναλυτικά, στη νομοθεσία αναφέρονται τα εξής: «Κάθε μέλος έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει οποιεσδήποτε μετοχές του προς τον/την σύζυγο, το τέκνο, άλλο άμεσο συγγενή ή γονιό, αδερφό ή αδερφή του». Δεδομένου του γεγονότος ότι προβλέπεται η συμμετοχή του υπουργού Εμπορίου στην εταιρεία υδρογονανθράκων, μερίδα του Τύπου στην Κύπρο κατηγόρησε το υπουργό Νεοκλή Συλικιώτη για απόπειρα ιδιοποίησης της επιχείρησης.

Ο ίδιος απάντησε ότι «ακόμη και αν υποθέσουμε ότι εγώ είμαι ένας ερασιτέχνης πολιτικός που έχω συστήσει την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου προσβλέποντας στην οικειοποίηση του εθνικού μας πλούτου μέσα από τη μεταβίβαση είτε απευθείας σε εμένα είτε σε μέλη της οικογένειας μου μετοχών από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μήπως είναι το ίδιο ερασιτέχνες η ομάδα των δικηγόρων στην νομική υπηρεσία, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα εργάστηκαν για τη διαμόρφωση του καταστατικού και του ιδρυτικού εγγράφου της εταιρείας, αλλά και οι δύο από τους πλέον έγκριτους νομικούς που διαθέτουμε στην Κύπρο, στους οποίους απέστειλα προσχέδια των εγγράφων για παρατηρήσεις;»

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63197

Δεν αποκλείει η Tepco να συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα

Η εταιρεία Tepco, η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, παραδέχεται πως δεν αποκλείεται να συνεχίζεται η διαρροή στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, η παραδοχή αυτή έρχεται μετά από τη δημοσίευση μιας μελέτης στο περιοδικό Science, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ψάρια της Φουκουσίμα δεν έχουν υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, σ ε ερώτηση για το εάν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι η διαρροή έχει σταματήσει, εκπρόσωπος της εταιρείας Tepco απάντησε: «Η Tepco δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο με βεβαιότητα, ωστόσο έχουμε επιβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας υποχωρούν τόσο στο θαλασσινό νερό όσο και στον πυθμένα γύρω από το εργοστάσιο».

Η δήλωση της εκπροσώπου έρχεται έπειτα από τη δημοσίευ ση μελέτης του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτης, η οποία διαπίστωνε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν μειωθεί στα ψάρια που ζουν κοντά στον πυθμένα στην περιοχή της Φουκουσίμα.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα καισίου-133 και καισίου-137 δεν έχουν υποχωρήσει μετά το καταστροφικό ατύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 «υποδεικνύουν ότι συνεχίζεται η διαρροή καισίου στην τροφική αλυσίδα» έγραφε ο Δρ Κεν Μπούσλερ και οι συνεργάτες του.

Το ψάρεμα στα νερά της επαρχίας Φουκουσίμα παραμένει σήμερα απαγορευμένο, με εξαίρεση ορισμένα είδη όπως τα χταπόδια, τα οποία επιτρέπεται να πωλούνται αφού πρώτα ελεγχθούν.

Σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων κατέληξαν στη θάλασσα όταν χιλιάδες τόνοι θαλασσινού νερού ψεκάστηκαν στο εργοστάσιο για να μειωθεί η θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

Η Tepco προχώρησε αργότερα στην κατασκευή ενός συστήματος για τη συλλογή του ραδιενεργού νερού πριν καταλήξει στη θάλασσα, όπως φαίνεται όμως υπάρχει πιθανότητα το σύστημα αυτό να μην είναι απόλυτα στεγανό.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=63186

ΕΚΠΟΙΖΩ: Δεκάδες καταγγελίες για την ταρίφα στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Δεκάδες καταγγελίες έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σχετικά με τη μείωση της τιμής πώλησης της κιλοβατώρας (Kwh) που παράγεται από φωτοβολταϊκά στις στέγες από 0,55 σε 0,25 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί:

- Τη ΔΕΗ να τηρήσει τη συμφωνία, που έχει υπογράψει με τους καταναλωτές, όπως το περιεχόμενό της προκύπτει με βάση τις υποχρεώσεις διαφάνειας, που έχει με βάση τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών (ν. 2251/94) και τις επιταγές της καλής πίστης, καταβάλλοντας στις παραπάνω περιπτώσεις το αντίτιμο των 0,55 ευρώ για την κάθε kwh, που διοχετεύεται στο δίκτυό της.
- Τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να αντιληφθεί το μέγεθος της αδιαφάνειας, να εισηγηθεί την αναδιατύπωση των συμβάσεων, κατά τρόπο που να λαμβάνει υπόψη την ορθή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και να υποχρεώσει τη ΔΕΗ στην εκτέλεση των υποχρεώσεών της.
- Τους καταναλωτές, που έχουν πληγεί από την παραπάνω απόφαση της ΔΕΗ, να απευθυνθούν σε αυτήν και σε κάθε αρμόδια αρχή για την προστασία των συμφερόντων τους.
Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών, που πλήττονται από τις παράνομες πρακτικές της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρει η καταναλωτική οργάνωση, πολλοί καταναλωτές εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό να διοχετεύσουν και να πωλήσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με συμβάσεις συμψηφισμού, που υπογράφουν.
«Επειδή η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος συνεπάγεται μία σημαντική δαπάνη για τους ίδιους, που συχνά καλύπτεται από τη λήψη δανείου, κρίσιμο για την απόφασή τους είναι η τιμή αγοράς, που συμφωνούν στις συμβάσεις συμψηφισμού, που συνάπτουν με τη ΔΕΗ.
Οι σχετικές συμβάσεις συμψηφισμού, που είχαν συνάψει οι καταναλωτές, μέχρι και αρχές Αυγούστου 2012, προέβλεπαν τιμή 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές δεν γινόταν καμία σαφής αναφορά ότι η τιμή αυτή δεν ισχύει, εφόσον η ενεργοποίηση της σύμβασης γίνει μετά από έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε εφαρμόζεται η τρέχουσα τιμή», αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιμετωπίσουν, όλως αιφνιδιαστικά, μία τεράστια μείωση της τιμής της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ, καθώς με Υπουργική Απόφαση της 10ης Αυγούστου, ισχύει νέα μειωμένη τιμή. Τούτο δε, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτοί να είναι εκτεθειμένοι πλέον σε σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις, που δεν θα μπορέσουν, όπως αρχικά υπολόγιζαν, να τις καλύψουν με βάση τα έσοδα από τη σύμβαση συμψηφισμού. Πολλοί καταναλωτές, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σκοπίμως καθυστέρησε η ΔΕΗ την ενεργοποίηση της σύνδεσης, προκειμένου να ευνοηθεί από την ερχόμενη μεγάλη μείωση της τιμής, που αυτή γνώριζε. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της ΔΕΗ είναι μεγάλη, γιατί δεν ενημέρωνε με τις συμβάσεις της και κατά τη συναλλαγή αυτή τους καταναλωτές για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής.
Ευθύνες βαραίνουν και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, που διαμόρφωσαν και επέτρεψαν τη χρήση προτύπων σύμβασης, που ουδεμία σαφή ενημέρωση παρέχουν στους καταναλωτές για τον παραπάνω κίνδυνο. Οι όροι των συμβάσεων αυτών παραπέμπουν σε μία στην πράξη απρόσιτη για τους καταναλωτές Υπουργική Απόφαση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή αναφορά στην ίδια τη σύμβαση για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής», υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

http://www.energypress.gr/news/EKPOIZW:-Dekades-kataggelies-gia-ta-oikiaka-fwtoboltaika

Lux Research: Η διαφοροποίηση "κλειδί" για την επιβίωση των κατασκευαστών φ/β

Η αναβάθμιση των υφιστάμενων φ/β προϊόντων και η διαφοροποίηση των προϊόντων που οι εταιρίες θα λανσάρουν μελλοντικά αποτελούν το «κλειδί» για την ανάκαμψη των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Lux Research, αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση του κατά πόσο ο κλάδος κατασκευής φ/β μπορεί να ανακάμψει, δεδομένης της κρίσης που διανύει λόγω της υπερπροσφοράς.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο εξοπλισμός αποτελεί τη «ραχοκοκκαλιά» της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, οι πωλήσεις και τα περιθώρια κέρδους καταγράφουν σημαντική συρρίκνωση.

Σύμφωνα με το συντάκτη της έκθεσης, Fatima Toor, παρόλο που η ζήτηση παραμένει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, συγκριτικά με την προσφορά, ο κλάδος παρουσιάζει κάποιες ευκαιρίες ανάπτυξης, οι οποίες εάν αξιοποιηθούν σωστά θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα αρκετών κατασκευαστών.
Όπως τονίζει ο Toor, ιδιαίτερα σημαντικό για τις εταιρίες κατασκευής φ/β εξοπλισμού είναι η διαφοροποίηση των προϊόντων τους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο αφορά τόσο τη μελλοντική παραγωγή όσο και τα υφιστάμενα προϊόντα, στα οποία θα μπορούσε να γίνει αναβάθμιση.

«Οι αναβαθμίσεις θα επιτρέψουν την μακροπρόθεσμη επιβίωση των βασικών κατασκευαστών φωτοβολταϊκών, δεδομένου ότι θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τις συνήθεις προσφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όσες εταιρίες παραμείνουν αδρανείς, είναι οι ίδιες οι οποίες «σφραγίζουν τη μοίρα τους».

http://www.energypress.gr/news/Lux-Research:-H-diaforopoihsh-kleidi-gia-thn-epibiwsh-twn-ka tas keyastwn-f-b

Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του υπεράκτιου αιολικού - μαμούθ της Βρετανίας

Τις πρώτες τους kWh ηλεκτρικής ενέργειας παρήγαγαν οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες του πάρκου London Array, του μεγαλύτερου αδειοδοτημένου υπεράκτιου αιολικού παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσαν οι εταίροι του έργου, Dong Energy A / S, Masdar Abu Dhabi Future Energy Co και EON AG.

Μέχρι στιγμής, στο αιολικό πάρκο στις εκβολές του Τάμεση,  έχουν εγκατασταθεί 151 ανεμογεννήτριες της Siemens, ισχύος 3,6 MW η κάθε μία. Το έργο έχει λάβει έγκριση για συνολική ισχύ 1 γιγαβάτ. Τα πρώτα 630 MW αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και αναμένεται να παράγουν αρκετή ενέργεια για περισσότερα από 470.000 σπίτια.

Σημειώνεται ότι απώτερος σκοπός του όλου project είναι ο περιορισμός του κόστους της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω της ανάπτυξης έργων ευρείας κλίμακας.

http://www.energypress.gr/news/Oloklhrwthhke-h-a-fash-toy-yperaktioy-aiolikoy-mamoyth-ths-Bretanias

Εκτός λειτουργίας το πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από χθες το πρωί το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της Σλοβενίας, στην πόλη Κρσκο (NEK), λόγω απότομης της αύξησης της ροής του ποταμού Σάβα, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Πυρηνικής Ασφάλειας.
Ειδικότερα, τα νερά του ποταμού παρέσυραν τεράστιες ποσότητες φύλλων και άλλων αντικειμένων και αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύχρανσης, σύμφωνα με τη διεύθυνση του εργοστασίου.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης για τη Ραδιενέργεια την Πυρηνική Ασφάλεια, Άλες Γιάνεζιτς τόνισε ότι η λειτουργία του εργοστασίου σταμάτησε, παρ΄ όλο που το σύστημα καθαρισμού των νερών του ποταμού λειτουργούσε πλήρως.
«Όλα τα συστήματα και ο εξοπλισμός λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τη διακοπή. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες επιδράσεις στο περιβάλλον και στους ανθρώπους» επισήμανε.
Μετά τις αναγκαίες αναλύσεις και ελέγχους των συστημάτων και του εξοπλισμού άρχισαν οι προετοιμασίες για τη επαναλειτουργία του πυρηνικού σταθμού, σημείωσε ο κ. Γιάνεζιτς.
Ο τεχνικός διευθυντής του εργοστασίου, Πρέντραγκ Σίρολα δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από μεγάλες ποσότητες φυσικών αποβλήτων στα νερά του υπερχειλισμένου ποταμού Σάβα.

Η στάθμη του ποταμού Σάβα ανήλθε στα 3,5 μέτρα και οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα προστασίας από πλημμύρες.

http://www.energypress.gr/news/Ektos-leitoyrgias-to-pyrhniko-ergostasio-ths-Slobenias

Στη βουλή το πρόβλημα ρευστότητας της ενεργειακής αγοράς

Το γνωστό πρόβλημα της ταμειακής ασφυξίας στην ενεργειακή αγορά, όπου οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες φυσικού αερίου χρωστούν μεγάλα ποσά στη ΔΕΠΑ, ενώ αντίστοιχα τους οφείλονται μεγάλα ποσά από τους ΛΑΓΗΕ-ΔΕΣΜΗΕ, αναδεικνύεται μετά από ερώτηση της βουλευτού των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Ραχήλ Μακρή.

Στο έγγραφο της ΔΕΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, περιέχονται στοιχεία για τις οφειλές, από τα οποία προκύπτει ότι οι εταιρείες του ομίλου Μυτιληναίου οφείλουν:

- ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 53.278.665,61 ευρώ
- ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE: 54.579.480,75 ευρώ
- PROTERGIA AE: 74.799.501,73 ευρώ
Συνολικό ποσό ομίλου: 182.657.648,09 ευρώ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στη ΔΕΠΑ, οφείλουν επίσης:
- ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ (συμμετοχή Edison με 50%): 144.145.504,31 ευρώ
- MOTOR OIL: 34.953.943,72 ευρώ
- ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): 6.184.610,92 ευρώ.

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση από τις οικείες υπηρεσίες, στους ανωτέρω ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, οφείλεται από τον ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ το ποσό των 394,3 εκατομμυρίων ευρώ».
Η βουλευτής Ραχήλ Μακρή αναφέρει ότι, σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, έχουν προκριθεί οι εταιρείες SOCAR (Αζερμπαϊτζάν), Mitsui and Co (Ιαπωνία), Enagas (Ισπανία), Eni (Ιταλία), Sonatrach (Αλγερία), OJSC Negusneft (Ρωσία), Vopac (Ολλανδία), Israel Corp. (Ισραήλ), Μ&M (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ+Motor Oil) (Ελλάδα), Gazprom (Ρωσία), PPF Fund (Τσεχία), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα), Gas Natural (Ισπανία) και Edison (Ιταλία).
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι κάποιες από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες χρωστούν στη ΔΕΠΑ από απλήρωτους λογαριασμούς, εκατομμύρια ευρώ, ζητώντας τα στοιχεία για τις οφειλές.
Στη βουλευτή, απαντά εγγράφως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, υπενθυμίζοντας ότι «το θέμα πώλησης της ΔΕΠΑ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ».

http://www.energypress.gr/news/Sth-boylh-to-problhma-reystothtas-ths-energeiakhs-agoras

Κίνα: Τονώνει την αγορά φ/β με δωρεάν πρόσβαση στο δίκτυο

Η μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας της Κίνας, η  State Grid Corp, αναμένεται να επιτρέψει σε ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά να συνδεθούν δωρεάν με το εθνικό δίκτυο, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily, το οποίο αναμεταδίδει το Reuters.
Σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να βοηθηθεί η προβληματική πλέον βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Κίνας.

Η State Grid, από την 1η Νοεμβρίου θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν σύνδεσης με το δίκτυο σε φωτοβολταϊκά συστήματα «διεσπαρμένης παραγωγής», όπως αποκαλούνται τα μικρής ή μεσαίας κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους καταναλωτές.
Όπως φαίνεται, η έως τώρα προσανατολισμένη στις εξαγωγές κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών, μετά το πλήγμα που έχει υποστεί με τους δασμούς αντιντάμπινγκ αλλά και από τη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη, έχει δώσει βάρος, στην εγχώρια αγορά.

http://www.energypress.gr/news/Kina:-Tonwnei-thn-agora-f-b-me-dwrean-prosbash-sto-diktyo