Monday 31 October 2011

Πρόγραμμα “Ήλιος”: 30% θέλει το δημόσιο – Ενστάσεις για τα εκτιμώμενα έσοδα

Με ποσοστό 30% θα επιδιώξει να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα “Ήλιος” το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day, η συμμετοχή του Δημοσίου θα πραγματοποιηθεί μέσω της εισφοράς δημόσιων εκτάσεων, με τα υπολογιζόμενα έσοδα να ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ σε βάθος εικοσιπενταετίας, ήτοι 1 δισ. Ευρώ ετησίως.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μιλώντας στο 1ο Στρατηγικό Συνέδριο για τον κλάδο της ενέργεια » Επενδύσεις στην ενέργεια και αειφόρος ανάπτυξη’‘ τα έσοδα από το Πρόγραμμα Helios θα χρησιμοποιηθούν στην αποπληρωμή του Δμοσίου Χρέους, πιθανόν μέσω τιτλοποίησης εσόδων ή ως εγγυήσεις (διαβάστε εδώ).

Προϋπόθεση των παραπάνω είναι η τιμή της πωλούμενης ενέργειας να κυμανθεί μεταξύ 200 και 250 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του euro2day η υλοποίηση του “Ήλιος” απαιτεί την κατασκευή υποδομών μεταφοράς ενέργειας, τη στιγμή που ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην απορρόφηση της ανανεώσιμης ενέργειας από το σύστημα. Πόσω μάλλον όταν μέχρι το 2020 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή αιολικών ισχύος 10.000 μεγαβάτ, περίπου 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και περίπου 1.500 μεγαβάτ άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ.

Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα μιλώντας για “αδιαμφισβήτητα προβλήματα” στο δίκτυο, χωρίς ωστόσο να παραθέσει συγκεκριμένες λύσεις υπερπήδησης των εμποδίων: “Πολλοί έχουν σπεύσει να αμφισβητήσουν την πρωτοβουλία αυτή, αναδεικνύοντας τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες μεταφοράς, δικτύων, χρηματοδότησης, Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Όμως η απόδειξη ότι γίνεται σοβαρή δουλειά, ώστε η ιδέα αυτή να γίνει πραγματικότητα, είναι ότι εντάχθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής, πριν από μερικές ημέρες, όπου υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος» και τη δυνατότητά να υπάρχει συμμετοχή είτε μέσα από μία σειρά από τρόπους είτε τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων είτε εγγύησης της δυνατότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του Ελληνικού χρέους”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τιμολόγηση της φωτοβολταϊκής ενέργειαςμε 200-250 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες θεωρείται υπερβολική για παρόμοια έργα, όταν η ενέργεια από τα οικιακά φωτοβολταϊκά στη Γερμανία αγοράζεται προς 250 ευρώ (550 ευρώ στην Ελλάδα), παρά τη χαμηλή απόδοση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στις βόρειες χώρες.

http://www.econews.gr/2011/10/31/programma-ilios-dimosio-esoda/

No comments: