Monday, 31 October 2011

Σωρεία προσφυγών για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Τσουνάμι νέων προσφυγών από συλλογικούς φορείς αλλά και μεμονωμένους πολίτες κατακλύζει τα δικαστήρια, με στόχο να πέσει ως αντισυνταγματικό το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε την πρώτη «αυτοσχέδια» προσφυγή που συνοδεύεται από αίτημα πενίας.

Τη συνέταξε, χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου, πολίτης με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ, ο οποίος καλείται να πληρώσει έκτακτο τέλος, ύψους 350 ευρώ, ως ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τ.μ. Επικαλείται οικονομική αδυναμία και ζητεί από το δικαστήριο να του διορίσει τον δικηγόρο που θα τον εκπροσωπήσει, τονίζοντας ότι τα εισοδήματά του είναι πενιχρά και ο φόρος αποτελεί γι' αυτόν υπέρμετρο βάρος που αδυνατεί να πληρώσει.

Είναι απάνθρωπη και ατιμωτική η τιμωρία διακοπής του ρεύματος και ειδικά όταν γίνεται μέσα στο χειμώνα, αναφέρει στην προσφυγή του. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινό αγαθό και ο νέος φόρος είναι εκβιαστικός, παράνομος και αντισυνταγματικός.

Στο μεταξύ, το παράδειγμα της προσφυγής στα δικαστήρια ακολουθεί -μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και το σωματείο «Ελληνες Φορολογούμενοι»- ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ο οποίος στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του τέλους. Το στοκ των προσφυγών εμπλουτίζεται και από τέσσερις ακόμη αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων στον Πειραιά, την Κυψέλη και την περιοχή Αττικής.

Θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι αιτήσεις θα εκδικαστούν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ με την ταχεία διαδικασία που προβλέπει ο θεσμός της πρότυπης δίκης, όπως έχει ζητήσει ο ΔΣΑ και η ημερομηνία εκδίκασής τους θα προσδιοριστεί από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Π. Πικραμμένο.

Διπλή φορολογία

Η δικαστική μάχη για το φοροεισπρακτικό μετρό δίνεται και στα κατώτερα δικαστήρια. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντ. Αργυρό η πρώτη προσφυγή που προσβάλλει απευθείας τον λογαριασμό της ΔΕΗ, που του εστάλη φουσκωμένος κατά 832 ευρώ για ένα διαμέρισμα που διαθέτει στην Αθήνα.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πολλές διατάξεις του Συντάγματος αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οπως αναφέρει, «αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ επιβαρύνονται και με τον ΦΑΠ (άρθρα 27 Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, δηλαδή της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ίδια αιτία».

(Ελευθεροτυπία, 31/10/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/4546e552-fea8-4274-903e-8b30909a2109

No comments: