Monday 31 October 2011

Στροφή στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά από τις ΗΠΑ

Μια απόφαση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας να επενδύσει $60 εκατομμύρια στην έρευνα και την ανάπτυξη συλλεκτών ηλιακής ενέργειας (CSP) για τα επόμενα 3 χρόνια, είναι όφελος για τον κλάδο που προσπαθεί να κερδίσει το προσοχή.

Αλλά παγκοσμίως, η τεχνολογία έχει χτυπηθεί από πτώση των τιμών που προκαλεί η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η ύφεση που έχουν αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του κύριου αντιπάλου του κλάδου, αυτού της φωτοβολταϊκης ενέργειας (PV).

Ο Mariàngels Pérez Latorre, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ηλιακή, Θερμική και Ηλεκτρική Ενέργεια (ESTELA), είπε ότι η κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε στις 25 Οκτωβρίου, δεν θα άλλαζε δραματικά την κατάσταση στις ΗΠΑ.

«Αυτό δεν είναι τίποτα» ανέφερε στην EurActiv. «Είναι το ένα πέμπτο του κόστους μιας μικρής εγκατάστασης 100ΜW, που τυπικά θα κόστιζε περίπου μισό εκατομμύριο δολλάρια».

Οι αποφάσεις για το εάν θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων αυτών στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ληφθεί, πρόσθεσε. Αλλά οι υποστηρικτές του CSP δεν ενθαρρύνονται από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Περικοπές

Τον Αύγουστο, η Solar Trust of America, μια κοινοπραξία ανάμεσα στις γερμανικές εταιρίες Solar Millennium AG και Ferrostaal AG, ανακοίνωσε ότι θα άλλαζαν την τεχνολογία τους από CPV σε PV για μια νέα εγκατάσταση δισεκατομμυρίων δολαρίων στo Blythe της Καλιφόρνια.

Ύστερα τον Οκτώβριο, η Solar Millenium-μια εταιρία ειδική στα CSP- πούλησε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της στις ΗΠΑ, της τάξεως των 2.25GW, λέγοντας πως «θα είναι διαθέσιμο και πάλι μόλις η ζήτηση για αποθεματοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξηθεί και πάλι».

Λίγες μέρες νωρίτερα, η εταιρία προγραμματισμού κλίμακας CSP, Stirling Energy Industries, κήρυξε πτώχευση.

Αποφασιστική στιγμή τύπου «VHS-Betamax»

O Christopher Burghardt αντιπρόεδρος της εταιρίας First Solar δήλωσε στη EurActiv ότι ο αγώνας για την ηλιακή τεχνολογία πλησιάζει την αποφασιστική στιγμή τύπου «VHS-Betamax» - σε αναφορά στον πόλεμο για τις βιντεοκασέτες τη δεκαετία του 1980, τον οποίο είχε κερδίσει η VHS.

«Όμως η αναλογία δεν είναι ακριβής διότι η Betamax ήταν στην πραγματικότητα καλύτερη από την VHS, ενώ και οι δύο είναι νεκρές τώρα,» πρόσθεσε.

«Εμπορικά μιλώντας, τα φωτοβολταϊκά συστήματα PV έχουν κερδίσει τη μάχη,» δήλωσε. «Το πρόβλημα είναι ότι οι επιδοτήσεις για τις καθαρές μορφές τεχνολογίας από την Παγκόσμια Τράπεζα διατίθενται μόνο σε συστήματα Συγκεντρωμένης Ηλιακής Ενέργειας (CSP) στη βόρεια Αφρική. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις βιομηχανίες τους εκεί.

«Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών ουσιαστικά οδηγούνται στην υιοθέτηση τέτοιας τεχνολογίας η οποία δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στον ανεπτυγμένο κόσμο,» τόνισε. «Πρέπει να είμαστε τεχνολογικά ουδέτεροι.»

Πολλά έργα CSP στη βόρεια Αφρική διεξάγονται στο πλαίσιο της Desertec Industrial Initiative, που στοχεύει στην κάλυψη του 15% των ηλεκτρικών αναγκών της Ευρώπης.

Ο Paul Van Son, ανώτατο στέλεχος της Desertec αναφέρει ότι η τεχνολογία είναι «πολύ ακριβή» και ότι βρίσκεται «στην αρχή της καμπύλης εκμάθησης». Παρόλα αυτά θεωρεί ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

«Είναι θεμιτό να διαθέτεις ιδέες για το μέλλον,» δήλωσε στη EurActiv. «Πολλές τεχνολογίες στις οποίες κανένας δεν πίστευε, κατόρθωσαν να εδραιωθούν, ενώ άλλες - που θεωρήθηκαν οι επικρατούσες του μέλλοντος- δεν εφαρμόστηκαν με επιτυχία ποτέ.

«Απλά όταν η τεχνολογία φαίνεται υποσχόμενη, υπάρχει η κατάλληλη βιομηχανία και το ενδιαφέρον από τις κυβερνήσεις, αρχίζουμε την προσπάθεια.»

Κάποιες περιβαλλοντικές ομάδες εκφράζουν φόβους ότι οι δύο τεχνολογίες θα αλληλοεξοντωθούν και ότι οι μόνοι νικητές θα είναι τα ορυκτά καύσιμα και οι πυρηνικές βιομηχανίες.

«Χρειαζόμαστε όλο το φάσμα των τεχνολογιών στον τομέα των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας για να κινηθούμε στο 100% της ενεργειακής προμήθειας από τις εναλλακτικές πηγές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα,» επεσήμανε στη EurActiv ο Sven Teske, διευθυντής της Greenpeace international για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

«Το σύστημα CSP έχει το πλεονέκτημα ότι η αποθηκευτική του τεχνολογία είναι σχετικά καλά ανεπτυγμένη, κι έτσι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία μπορεί να συσσωρευθεί και να χρησιμοποιηθεί και το βράδυ,» πρόσθεσε.

Μεσοπρόθεσμα, οι δύο τεχνολογίες μπορούν να συμπληρώνουν η μία την άλλη, παρά τον προσωρινό «σκληρό ανταγωνισμό» μεταξύ τους.

(EurActiv, 31/10/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/701cf66a-db8c-4793-a62a-5a20ede05ec0

No comments: