Monday 31 October 2011

Ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί τορπιλίζουν την επένδυση αποθήκης φυσικού αεριού στον Πρίνο

Την στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει και η ανάγκη εξασφάλισης νέων πόρων για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε θεωρείται αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει το παν για να προσελκύσει επενδύσεις. Και όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο εάν κρίνουμε από την συνεχιζόμενη προσπάθεια της να εκτρέψει μια σημαντική ιδιωτική επένδυση και μάλιστα με ωμή καταπάτηση της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αυτό προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης που αναρτήθηκε πριν λίγες ημέρες στο δικτυακό χώρο του Υπουργείου Οικονομικών και συνίσταται στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ), μέσω της οποίας η κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «Παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών Ελληνικού Δικαίου προς το Δημόσιο σχετικά με τη δημιουργία υποθαλάσσιου αποθηκευτικού χώρου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα», και αφορά το εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Όμως το συγκεκριμένο κοίτασμα τυγχάνει ν’ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκχώρησης της ευρύτερης περιοχής των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων Πρίνου που ανήκει στη Kavala Oil, (βάσει του Ν.3428/2005 Άρθρο 17.4) που είναι η operating company,βασικός μέτοχος της οποίας είναι η εταιρεία Energean. Η δε εκχώρηση της ισχύει μέχρι τα τέλη του 2014.

Βάσει δε των όρων της εκχώρησης η ανωτέρω εταιρεία ως παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένη να καταρτίζει και να υλοποιεί επενδυτικά προγράμματα με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και την αξιοποίηση γενικότερα των κοιτασμάτων της περιοχής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένου και του κοιτάσματος της Ν. Καβάλας χωρητικότητας 958 ΜΜ κυβ. μέτρων. Πράγματι η ‘ Energean’, έχει μέχρι στιγμής επενδύσει $210 εκατ., μεταξύ 2009 και 2011, αυξάνοντας την παραγωγή του υπάρχοντος κοιτάσματος του Πρίνου, που είναι σε λειτουργία από το 1980, ενώ συγχρόνως αναπτύσσει νέα γειτονικά κοιτάσματα. Με τις επενδύσεις αυτές η ‘ Energean’ επέτυχε αύξηση της παραγωγής στα 2,000 βαρέλια την ημέρα από 500 που είχε φθάσει το 2008, ενώ εκτιμά ότι η παραγωγή απ’ εδώ και μπρος θ’ αυξάνεται σταθερά με στόχο τα 10,000 βαρέλια μέχρι το 2014. Με τις επενδύσεις αυτές η ‘ Energean’ όχι μόνο διασφάλισε τις 280 θέσεις εργασίας στην Kavala Oil αλλά έχει δημιουργήσει προοπτικές για σημαντική νέα απασχόληση.

Στο πλαίσιο των όρων που απορρέουν από την εκχώρηση της η ‘ Energean’ εκπόνησε λεπτομερές επενδυτικό σχέδιο μαζί με την Ιταλική εταιρεία Edison (τώρα θυγατρική της EDF) για την αξιοποίηση του εξαντληθέντος κοιτάσματος της Νέας Καβάλας και την μετατροπή του σε μόνιμη αποθήκη φυσικού αερίου. Μια επένδυση της τάξης των $400 εκατ. η οποία όταν ολοκληρωθεί εφ’ ενός θα συνεισφέρει μια πολλά απαιτούμενη αποθηκευτική ικανότητα στο σύστημα του ΔΕΣΦΑ, και εφ’ εταίρου θα βοηθήσει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Η διακίνηση μέσα από το Ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου ετήσιων ποσοτήτων 3.5 – 4,0 BCM κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, η δε γεωγραφική κατανομή των πυλών εισόδου (δυο στον Βορρά και μια στο Νότο) καθιστούν την δημιουργία αποθηκευτικών χώρων επιτακτική. Σύμφωνα με την ολοκληρωθείσα τεχνική μελέτη η αξιοποιήσιμη χωρητικότητα του κοιτάσματος της Ν. Καβάλας θα φθάσει τα 525 MM κυβ. μέτρα πράγμα που θα προσδώσει στο σύστημα σημαντική ευελιξία συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι η κυβέρνηση όχι μόνο θα καλωσόριζε ένα τόσο χρήσιμο project, ιδίως λόγω του αποθηκευτικού ελλείμματος του συστήματος, και θα έκανε ότι μπορούσε για να προωθήσει την υλοποίηση του, ιδίως όταν νομικά είναι απόλυτα κατοχυρωμένη μέσω των όρων παραχώρησης, κάνει ότι μπορεί για να το τορπιλίσει προβάλλοντας μια τελείως ανεδαφική άποψη περί επενδύσεων προσπαθώντας στην ουσία και χωρίς λόγο να κηρύξει έκπτωτη την ‘ Energean’ προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό ώστε να παραδοθεί το project σε νέα εταιρεία. Προφανώς η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών και οι σύμβουλοι τους αγνοούν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο περί εκχωρήσεων και έτσι με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους προσπαθούν να αποκρατικοποιήσουν ένα ουσιαστικά ιδιωτικό project. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την παράξενη εμμονή τους μέσω του εν εξέλιξη διαγωνισμού για την πρόσληψη νομικού συμβούλου για το έργο της Ν. Καβάλας; Ένας καθ’ όλα άχρηστος διαγωνισμός που διενεργείται αποκλειστικά και μόνο διότι το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να μελετήσει, να γνωμοδοτήσει και να εγκρίνει την επένδυση παραχωρησιούχου ως έχει υποχρέωση. Μάλιστα βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου η επένδυση δεν απαιτεί καν την έγκριση της ΡΑΕ.

«Δεν μπορεί μια εταιρεία να κρίνεται ικανή, υπεύθυνη και φερέγγυα για την παραγωγή των πετρελαίων της χώρας και από την άλλη ν’ αμφισβητείται η αξιοπιστία της, η τεχνολογική της επάρκεια και η χρηματοδοτική της βάση για την οργάνωση και διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου που ευρίσκονται εντός της περιοχής εκμετάλλευσης της » παρατηρούν παράγοντες της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε το energia. gr για να σχολιάσουν την ακατανόητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την προτεινόμενη επένδυση, η οποία και είναι από τις λίγες σοβαρές που έχει αυτή την στιγμή στα συρτάρια της η κυβέρνηση.

«Επιμένοντας σε αυτήν την άθλια μεθόδευση η κυβέρνηση δεν υπολογίζει άραγε τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η υπόθεση στην προσπάθεια της να προσελκύσει διεθνείς εταιρείες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα; » διερωτώνται οι ανωτέρω παράγοντες, οι οποίοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν επιεικώς ύποπτους τους μέχρι σήμερα χειρισμούς από πλευράς κυβερνήσεως.

«Είτε η κυβέρνηση και οι σύμβουλοι της έχουν πλήρη άγνοια του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί παραχωρήσεων υδρογονανθράκων, οπότε υπάρχει θέμα ανεπάρκειας και παράβασης καθήκοντος, είτε με πλάγιο τρόπο προσπαθούν να κηρύξουν έκπτωτο τον παραχωρισιούχο, με στόχο την διενέργεια διαγωνισμού και την εγκατάσταση νέου επιχειρηματικού σχήματος της αρεσκείας της», παρατηρούν έγκυροι νομικοί κύκλοι που είναι γνώστες της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής πετρελαϊκής νομοθεσίας. Εάν κρίνουμε πάντως από την μέχρι σήμερα σταθερή άρνηση της κυβέρνησης να μελετήσει και ν’ αξιολογήσει ως όφειλε το υποβληθέν από την Energean Oil and Gas λεπτομερές επενδυτικό σχέδιο για την δημιουργία αποθηκευτικού χώρου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας, την ένταξη του project στα υπό αποκρατικοποίηση έργα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και τέλος την πολύ πρόσφατη επίσκεψη και τον εξονυχιστικό έλεγχο του ΣΔΟΕ στα γραφεία και εγκαταστάσεις της εταιρείας, μάλλον αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση κινείται προς την δεύτερη κατεύθυνση, δηλ. με κάποιο φοροτεχνικό πρόσχημα να προσπαθήσει να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία με την έωλη δικαιολογία ότι δήθεν δεν ανταποκρίνεται στους όρους της παραχώρησης. Και εδώ βέβαια η όλη υπόθεση λαμβάνει σουρεαλιστικές διαστάσεις, αφού είναι ολοφάνερο ότι η ίδια η κυβέρνηση που με την στάση της εμποδίζει την εγκατεστημένη και διαχειρίστρια εταιρεία από το να εκπληρώσει τους ‘επενδυτικούς’ όρους της παραχώρησης.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51340

No comments: