Friday 28 October 2011

Η αγορά της ηλιακής ενέργειας σε ύφεση

H ύφεση στον τομέα της καθαρής ενέργειας που μπορεί να προκληθεί από την τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην αγορά ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να έχει απρόσμενα αποτελέσματα για την εκκολαπτόμενη βιομηχανία ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

«Θα προκύψει κάποιου είδους σταθερότητα αλλά θεωρώ ότι θα ωφελήσει το περιβάλλον καθώς πολλές εταιρίες που ανεγέρθηκαν για να κατακλύσουν την αγορά με ηλιακούς συλλέκτες δε θα τα καταφέρουν μέσω αυτής της πρακτικής,» δήλωσε στη EurActiv ο Christopher Burghardt, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρίας First Solar.

«Θα οδηγήσει σε μία πολύ πιο ώριμη βιομηχανία αντί του αναπτυξιακού μοντέλου της «Άγριας Δύσης» στο οποίο είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια,» πρόσθεσε. «Όταν διαθέτεις κάπου μια εύφλεκτη αγορά, όλοι σπεύδουν να διεισδύσουν, κι έτσι έρχεται η ανάπτυξη.»

Η ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Γερμανία και στην Ιταλία, όπου οι πωλήσεις σκαρφάλωσαν στο 87% πέρσι.

Οι στόχοι της ΕΕ για το 2020 παρέχουν εγγυήσεις για τους συλλέκτες, κι έτσι, όπως οι οικονομίες κλίμακας οδήγησαν στη μείωση του κόστους κατασκευής, οι τιμές επίσης άρχισαν να πέφτουν από μία μέση τιμή της τάξεως του 1.75 δολαρίων στις αρχές του 2011, στην αναμενόμενη τιμή των 1.10 δολαρίων στο τέλος του χρόνου.

Το 2011, παρατηρήθηκε μία αντίστοιχη μείωση στις εθνικές επιχορηγήσεις, γνωστές ως «τιμολόγια τροφοδότησης,» καθώς όπως η ηλιακή ενέργεια προσεγγίζει ως προς την ισοτιμία της αγοράς άλλες μορφές ηλεκτρισμού, τόσο μειώνεται η ζήτηση.

Αυτό με τη σειρά του τροφοδότησε ένα παγκόσμιο πλεόνασμα σε ηλιακούς συλλέκτες, καθώς μπήκε η Κίνα στην αγορά καθαρής ενέργειας, επενδύοντας 30 δις δολάρια στην ηλιακή ενέργεια.

Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση τεράστιου πλεονάσματος σε ηλιακούς συλλέκτες, με πρόβλεψη των ετησίων πωλήσεων στη Γερμανία να πέφτουν περισσότερο από 30% ενώ η παγκόσμια ζήτηση για πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 10%.

Απότομη άνθιση και παταγώδης αποτυχία

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Eurelectric, ο Reinhold Butgereit, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (EPIA) ανέφερε ότι η προοπτική της λιτότητας δεν τον ανησυχεί.

Όμως «το πιο σημαντικό είναι να βρεις τον πιο οικονομικό και αποδεκτό τρόπο εναρμόνισης των ειδικών τιμολογίων τροφοδοσίας του δικτύου,» πρόσθεσε.

Στην Αμερική η απότομη άνθηση έλαβε δημοσιότητα όταν χρεοκόπησε η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας Solyndra, και απέλυσε 1,100 εργαζομένους, αφού δέχτηκε 535 εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών δανειακών εγγυήσεων.

Η First Solar ωφελήθηκε έντονα από τις 3.073 δις δολαρίων δανειακές εγγυήσεις από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 1.46 δις δολάρια χρησιμοποιήθηκαν για δάνεια από ένα συνδικάτο δανειστών, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, Lending Partners LLC και Citigroup.

Ο Burghardt επεσήμανε ότι οι εγγυήσεις αυτές έδρασαν ως «κρίσιμος παράγοντας» για τα έργα της First Solar, και ότι η εταιρία αποτελούσε τον φθηνότερο κατασκευαστή ηλιακών συλλεκτών.

«Τα έργα για τα οποία έχουμε δανειακές εγγυήσεις είναι σταθερά,» τόνισε ο Burghardt. «Έχουν υποστηριχθεί εμπορικά από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικού κινδύνου, διότι είναι ασφαλή.»

Και καθώς το κόστος της ηλιακής ενέργειας κατεβαίνει, ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός της με τις πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βελτιωθεί.

Ο Burghardt ανέφερε ότι η σημερινή περίοδος σταθερότητας της βιομηχανίας θα αποτελεί «προτιμητέα κατάσταση» μακροπρόθεσμα, διότι θα επιτρέψει στην παραγωγή να κινείται κάτω από το επενδυτικό κόστος, ενσωματωμένης της «ανοχής κινδύνου».

Κίνα

Στο μεταξύ, οι οπαδοί της ηλιακής ενέργειας σημειώνουν ότι παρά την κατάρρευση της Solyndra, οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ και ότι πέρσι σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 6.8% στον εργασιακό τομέα της ηλιακής ενέργειας, σχεδόν 10 φορές γρηγορότερη από την αύξηση της συνολικής οικονομίας.

Ο David Nelson, υψηλόβαθμο στέλεχος της Climate Policy Initiative δήλωσε πρόσφατα σε συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι η μείωση του κόστους που προκαλείται από την υπερπροσφορά μπορεί να δράσει θετικά εάν περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες πωληθούν στην κινεζική εγχώρια αγορά.

«Μόνο η Κίνα μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό,» πρόσθεσε, «και αν η Κίνα ακολουθήσει αυτήν την τακτική, τότε αυτό σημαίνει ότι το ταρακούνημα στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας δε θα είναι τόσο ισχυρό όσο νομίζετε.»

«Το μεγάλο ερώτημα είναι πραγματικά εάν θα συμφωνήσει η Κίνα,» κατέληξε.

(EurActiv.gr/27/10/2011)

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/6e110b82-b35d-4d57-8bd8-99 d2b37 d70 ed

No comments: