Saturday 29 October 2011

ΠΑΣΥΦ: Ρεαλιστικές και αποτελεσματικές οι προτάσεις ΡΑΕ για τις ΑΠΕ

Προς τη σωστή κατεύθυνση κρίνει τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις ΑΠΕ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ). Σε επιστολή του προς την Αρχή ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει ότι οι θέσεις τις ΡΑΕ σχετικά με το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ είναι «στοιχειοθετημένες αλλά και ρυθμιστικά ισορροπημένες» και αναφέρει ότι ελπίζει να υιοθετηθούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

«Θετικό δείγμα άλλωστε συνιστούν οι πρώτες πρωτοβουλίες που ανέλαβε και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση υλοποίησης κάποιων από τις προτάσεις που διατυπώσατε και στην πρόσφατή σας ανακοίνωση για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (λ.χ. δημοπρασίες νέων ποσοτήτων δικαιωμάτων ρύπων, ενεργοποίηση του νόμου για την αξιοποίηση του τέλους ΕΡΤ), γεγονός που αποδεικνύει την ευρύτερη συνειδητοποίηση της ύπαρξης του προβλήματος», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της ΡΑΕ ότι δεν πρέπει να «ενοχοποιούνται» οι ΑΠΕ, και περισσότερο τα φωτοβολταϊκά, για τα ελλείμματα του ΔΕΣΜΗΕ, τα οποία συνιστούν, ως γνωστόν, απόρροια ευρύτερων στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Επίσης, ουδείς έχων στοιχειώδη γνώση της ισχύουσας κατάστασης σήμερα αρνείται το γεγονός ότι το εν λόγω τέλος καταλαμβάνει εν τοις πράγμασι εντελώς άσχετες προς τις ΑΠΕ ενισχύσεις. Επίσης, όπως ορθά έχει και η Αρχή σας επισημάνει, το ύψος των εγγυημένων τιμών (feed in tariff) για τις ΑΠΕ πρέπει μεν να συνδέεται με το πραγματικό κόστος κάθε τεχνολογίας σε συνδυασμό όμως με το αυξανόμενο, ή και ενίοτε σήμερα στη χώρα μας απαγορευτικό, χρηματοοικονομικό κόστος κάθε επένδυσης», αναφέρεται στην επιστολή.

Τέλος, ο ΠΑΣΥΦ επισημαίνει ότι οι μόνοι που δύναται να ενοχληθούν από την ανάδειξη των υπαρκτών προβλημάτων του ΔΕΣΜΗΕ είναι εκείνοι που ενδεχομένως διευκολύνονται κατ' αποτέλεσμα από τη διαιώνιση των στρεβλώσεων που οδηγούν στην ελλειμματική λειτουργία του Διαχειριστή και την κατασκευή βολικών "ενόχων".

Διαβάστε στο παρακάτω λίνκ ολόκληρη την επιστολή του ΠΑΣΥΦ
http://www.energypress.gr/content-api/energypress/contentObject/7e0d3396-7 a66-4c92-8ac 6-9c9b14e 713c1/content

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/860ee362-e000-43a7-83a1-b050e84e95d3

No comments: