Monday 31 October 2011

Οι κινεζικές επιχορηγήσεις πλήττουν το διεθνές εμπόριο

Η Solarworld AG προετοιμάζει αγωγή για την επιβολή μέτρων ντάμπινγκ εναντίον κινεζικών εταιριών που λειτουργούν στην ΕΕ, μετά από ενέργειες ύψους 1 δισ. δολαρίων που ξεκίνησε η γερμανική εταιρία στις ΗΠΑ νωρίτερα τον περασμένο μήνα. Η κίνηση αντανακλά την κλιμακούμενη ανησυχία που επικρατεί σε Ευρώπη και Αμερική για τις επιχορηγούμενες κινεζικές εταιρίες που πλημμυρίζουν την αγορά με ηλιακούς συλλέκτες PV σε τεχνητά χαμηλό κόστος.

Η Solarworld AG ισχυρίζεται ότι οι επιχορηγήσεις ύψους 30δις δολαρίων προς τις εταιρίες ηλιακής ενέργειας παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και συνιστούν αθέμιτη μορφή λιανικού εμπορίου κάτω από την τιμή κόστους, πρακτική η οποία συναντάται με τον όρο «ντάμπινγκ.»

«Έχουμε αρχεία για υποθέσεις ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών όπως επίσης και στην αγορά των ΗΠΑ και αυτό είναι το στοίχημα, φυσικά, για την ΕΕ,» δήλωσε στη EurActiv ο Milan Nitzschke, εκπρόσωπος τύπου της Solarworld AG.

«Οι Κινέζοι ανταγωνιστές μας πηγαίνουν στην Ελλάδα και λένε: ‘Μπορείτε να αγοράσετε τα προϊόντα και τις ηλιακές μας μεθόδους και βρισκόμαστε εμείς εδώ με την κατασκευαστική τράπεζα της Κίνας για να σας συνδράμουμε οικονομικά,’» εξήγησε ο Nitzschke.

«Η πρακτική αυτή συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό. Βασίζεται σε κρατικά κονδύλια ή δάνεια που χορηγούνται για τα έργα στην Ευρώπη με την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές θα αγοράσουν κινεζικά προϊόντα.»

Η εταιρία ακόμη διερευνά διάφορες μεθόδους δράσης στην Ευρώπη για να αξιολογήσει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική απομάκρυνσης των ανταγωνιστών από τις επιχειρήσεις, και κατόπιν ρύθμισης των τιμών λιανικού εμπορίου για τις κινεζικές εταιρίες εμπορίου από μονοπωλιακή θέση.

Αυτή η κατάσταση δε «διαφέρει πολύ» από αυτήν στην αμερικανική αγορά ηλιακής ενέργειας, πρόσθεσε ο Nietzschke.

Στις ΗΠΑ, η Solarworld AG και έξι άλλες εταιρίες ηλιακής ενέργειας πρόσφατα δημιούργησαν μία «Συμμαχία για την Αμερικανική Βιομηχανία Ηλεκτρικής Ενέργειας» με σκοπό να ζητήσουν από τον πρόεδρο Barack Obama να επιβάλει άμεσα δασμούς ύψους 1δις δολαρίων σε κινεζικά κύτταρα πυριτίου και στους κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών.

Ο Gordon Brinser, πρόεδρος της Solarworld Industries America ισχυρίστηκε ότι «οι τεχνητά χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων ηλιακής ενέργειας διαλύουν την εγχώρια βιομηχανία.»
Η εταιρία έχει πληγεί από την ύφεση στην αγορά ηλιακής ενέργειας και πρόσφατα απέλυσε 66 εργαζομένους σε μονάδα στην Καλιφόρνια.

Η Κίνα καταγγέλλει τα προστατευτικά μέτρα
Όμως η Κίνα επιμένει ότι αυτά που αποκαλεί «προστατευτικά μέτρα» θα πλήξουν την παγκόσμια οικονομία, το περιβάλλον και θα οδηγήσουν σε άσχημα αποτελέσματα για όλους.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανέναν λόγο να κριτικάρουν τις υπόλοιπες χώρες στην προσπάθειά τους να σώσουν το περιβάλλον. Αντίθετα θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους με τα υπόλοιπα κράτη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας προκειμένου να ανταποκριθούν στις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις,» τόνισε αξιωματούχος στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Η τωρινή εμπορική διαφωνία διογκώθηκε εξαιτίας της τεράστιας κινεζικής επιτυχίας στον παγκόσμιο αγώνα για τις καθαρές μορφές ενέργειας. Η Κίνα αποτελεί τώρα τον μεγαλύτερο επενδυτή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στην καθαρή τεχνολογία.

Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αιολικής ενέργειας και κατασκευάζει το 54% των ηλιακών συλλεκτών παγκοσμίως.

Ο Christopher Burghardt αντιπρόεδρος της First Solar, ηγετικής αμερικανικής εταιρίας στην ηλιακή ενέργεια, επέμεινε ότι οι ηλιακοί συλλέκτες της εταιρίας του ήταν φθηνότεροι σε κόστος.

«Το ερώτημα είναι εάν η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιχορηγεί τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας μακροπρόθεσμα,» δήλωσε στη EurActiv.

Η επένδυση «σίγουρα πραγματοποιήθηκε σε έντονα προτιμησιακές τιμές και σε υπερβολικές ποσότητες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε λόγο για τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα,» πρόσθεσε.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η επιτυχία της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να θεωρηθεί παράδειγμα προς μίμηση. Όμως οι αντιπρόσωποι της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας στη Δύση διαφωνούν.

«Η Ευρώπη πρέπει να επαγρυπνά και να διασφαλίζει ότι η Κίνα δεν παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ και άλλους διεθνείς κανόνες για τις επιδοτήσεις,» ανέφερε ο Burghardt.

Ο Nitzschke συμφώνησε. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή επιτροπή οφείλουν να αφυπνιστούν,» τόνισε.

«Οι ΗΠΑ ήδη έχουν αφυπνιστεί και φαίνονται προσεκτικοί, και αυτή είναι η αιτία που ξεκινήσαμε αυτήν την εμπορική υπόθεση στις ΗΠΑ. Εξετάζουμε κάθε εναλλακτική λύση εδώ. Πρέπει να δράσουμε με παρόμοιο τρόπο στην ΕΕ.»

http://www.ecofinder.gr/news/ΕΝΕΡΓΕΙΑ/1/Οι_κινεζικές_επιχορηγήσεις_πλήττουν_το_διεθνές_εμπόριο

No comments: