Monday 31 October 2011

Φωτοβολταϊκό παρκο θα τροφοδοτεί κέντρο δεδομένων της Apple

Όπως φαίνεται, η Apple ετοιμάζεται να αναγείρει φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα, σε μικρή απόσταση από το τεράστιο κέντρο δεδομένων της, προκειμένου να καλύψει τμήμα των διευρυμένων ενεργειακών αναγκών του.

Όπως αναφέρει ο τοπικός Τύπος, η εταιρία πήρε την έγκριση από της αρχές της πολιτείας, για να αξιοποιήσει μία έκταση 700 περίπου στρεμμάτων, την οποία ήδη έχει στην κατοχή της, αλλά προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει εκμετάλλευση της έκτασης, ενώ από την επίσημη Apple δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση για τα παραπάνω. Πάντως, φαίνεται ότι ο όμιλος δεν έχει καταθέσει ακόμα αίτηση για ανέγερση.

Τα έγγραφα αναφέρουν ότι το έργο θα ονομάζεται «Επέκταση Ηλιακού Πάρκου Α για το Project Dolphin», το οποίο "Project Dolphin" είναι η κωδική ονομασία του κέντρου δεδομένων στη Βόρεια Καρολίνα.

Η αντίδραση της Greenpeace

Το κέντρο δεδομένων της Apple στοίχισε 1 δισ. δολάρια και εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει το iTunes και τη νέα υπηρεσία αποθήκευσης iCloud, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία για ανέγερση και δεύτερου κέντρου δεδομένων, δίπλα στο πρώτο.

Πάντως, οι εν λόγω ενέργειες της Apple, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Greenpeace, η οποία την περασμένη άνοιξη κατηγόρησε την Apple «ότι επαφίεται στη ''βρώμικη'' ενέργεια για να τροφοδοτήσει το κέντρο δεδομένων της». Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Apple επέλεξε την πολιτεία με τα πιο «βρώμικα» δίκτυα ηλεκτροδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες για την κατασκευή.

Η «πράσινη» απάντηση

Πάντως, η Apple υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις της λειτουργούν με βιώσιμη ενέργεια και ότι μόλις το 2% του ενεργειακού της αποτυπώματος οφείλεται στα κέντρα δεδομένων. Την ίδια στιγμή, αρκετές εγκαταστάσεις της σε όλον τον κόσμο λειτουργούν με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Apple πρόσφατα εξασφάλισε πατέντα για σύστημα που χρησιμοποιεί ηλιακό συλλέκτη για τη φόρτιση φορητών συσκευών.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/fotoboltaika/fotoboltaiko-parko-tha-trofodotei-kentro-dedomenon-tis-Apple.html

No comments: