Tuesday, 25 October 2011

Κύπρος: Επαφές της υπουργού Ενέργειας με QEnegrgy και Qatar Petroleum

Συζήτηση με την υπουργού Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας της Κύπρου κ. Πραξούλα Αντωνιάδου είχαν εκπρόσωποι της QEnergy και Qatar Petroleum. Η υπουργός ενημέρωσε ότι κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα προχωρούν οι εργασίες στη γεώτρηση στο Οικόπεδο 12, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σήμερα η γεώτρηση, από την αμερικανική εταιρεία Noble, βρίσκεται στα 3.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας ενώ για να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις θα πρέπει να προχωρήσει στα 4.000 ή και 4.500 μέτρα. Ταυτόχρονα η Noble πραγματοποιεί εργασίες θωράκισης του βάθους, στο οποίο έχει φτάσει μέχρι τώρα η γεώτρηση, πριν προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Φαίνεται ότι όλες οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με βάση το βασικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ όπως όλοι υποστηρίζουν η πιθανότητα ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων είναι πολύ μεγάλη.

Η υπουργός ενημέρωσε για το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί και για τις επενδύσεις στην εξόρυξη και μεταφορά του φυσικού αερίου που θα πρέπει να γίνουν. Επίσης, υπογράμμισε, ότι σε περίπτωση που υπάρχουν υδρογονάνθρακες θα πρέπει πρώτα να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, που σήμερα είναι αρκετά μεγάλες, και στη συνέχεια να αρχίσει σχεδιασμός για εξαγωγές.

Σύμφωνα με την αρχική τοποθέτηση σχεδιάζεται η δημιουργία τριών εξαγωγικών εργοστασίων (LNG Trains), μετατροπής του φυσικού αερίου σε υγρή μορφή και στη συνέχεια εξαγωγές αρχικά στην Ευρώπη. Το προβλεπόμενο μέγεθος για το καθένα θα είναι από 4,5 έως 5,6 τόνοι ετησίως. Κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή προσπαθούν να διαδραματίσουν οι εταιρείες μεταφοράς και τροφοδοσίας ενέργειας φυσικού και υγροποιημένου αερίου. Άμεσα, η Κυπριακή Κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην δημιουργία σώματος τεχνοκρατών για τον συντονισμό και ανάπτυξη του συνολικού σχεδίου ενεργειακής πολιτικής στο νησί αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία εξόρυξης και στη συνέχεια μεταφοράς και διάθεσης.

Όπως είναι γνωστό το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο με μερίδιο που ξεπερνά το 60%, εξάγοντας περισσότερους από 86 τόνους σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία καλύπτοντας όλη την αλυσίδα του LNG, από την εξόρυξη, την υγροποίηση, την μεταφορά έως την αεριοποίηση και διάθεση.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης των οικοπέδων που δίδεται σύντομα στη δημοσιότητα, ίσως και πριν το τέλος του 2011.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/c183060b-722f-4ffc-b4c8-ce0009e66d2e

No comments: