Monday 31 October 2011

Κ. Μίχαλος: Αναξιοποίητες οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην ενέργεια

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί στον κλάδο της ενέργειας, αλλά τις δυνατότητες αυτές τις αφήνει αναξιοποίητες επειδή υπάρχουν δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, στο πρώτο στρατηγικό συνέδριογια τον κλάδο της ενέργειας με θέμα: "Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Ακόμη, τόνισε ότι η ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας και η επένδυση στο θέμα των διασυνοριακών ενεργειακών συνδέσεων στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο είναι ορισμένες από τις ενέργειες πουπρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.

Ειδικότερα,ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτικήμε συγκεκριμένους και ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοιθα τηρούνται αυστηρά από όλους. Μια πολιτική, η οποία θα δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα, και κυρίως θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις του Κ. Μίχαλου έχουν ως εξής:

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη σημερινή ημερίδα, με θέμα τις Επενδύσεις στην Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Μια εκδήλωση που προσεγγίζει τις κρίσιμες στρατηγικές προκλήσεις, τα εμπόδια, αλλάκαι τις ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κλάδος.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΝΕ, μόνο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 240 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Η Ελλάδα μας είχε και έχει τα φυσικά πλεονεκτήματα, ώστε να διεκδικήσει μια θέση – κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Είχε και έχει τις δυνατότητες να μετατρέψει το συγκεκριμένο τομέα σε ατμομηχανή για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Να αναπτύξει μια δυναμική αγορά ενέργειας, να αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει και να καθιερωθεί ως επενδυτικός προορισμός.

Τα τελευταία χρόνια, πράγματι υπήρξαν στη χώρα μας αρκετές πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά όσον αφορά τον κλάδο των ΑΠΕ. Ωστόσο, οι δυνατότητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Και γι’ αυτό δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και μια σειρά από χρόνιες αδυναμίες, λάθη και καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δώδεκα χρόνια, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίεςπου εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεξάρτητων παραγωγών και προμηθευτών.

Επίσης: είδαμε πριν λίγους μήνες την ίδια την Κυβέρνηση να ακυρώνει τη δυναμική διείσδυσης του φυσικού αερίου στη χώρα, με την επιβολή του ειδικού τέλους κατανάλωσης. Μια κίνηση παράλογη, η οποία ουσιαστικά τιμωρεί τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες που επέλεξαν να επενδύσουν στο φυσικό αέριο.

Οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και τηςΔΕΗ, βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο εξαγγελιών, με το τοπίο να παραμένει νεφελώδες και τους σοβαρούς επενδυτές να απομακρύνονται.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές, εκατοντάδες μεσαία και μεγάλα έργα παραμένουν σε στασιμότητα, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των αστοχιών εκ μέρους της πολιτείας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το καθεστώς αδειοδότησης για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που αναθεωρείται, παγώνει και επανέρχεται κάθε λίγους μήνες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χάνονται επενδύσεις και η χώρα μαςνα στερείται σημαντικά οφέλη για την ενεργειακή της επάρκεια, για την οικονομία, για το περιβάλλον και για την απασχόληση.

Όσο για τις επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία», έχουν πέσει δυστυχώς θύμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Το πάγωμα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, η έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, η παρατεταμένη ύφεση και τα αλλεπάλληλα φορολογικά μέτρα, καθιστούν τις συνθήκες για την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών σχεδόν απαγορευτικές.

Σίγουρα, πολλά θα εξαρτηθούν στο επόμενο διάστημα από τις εξελίξεις στο θέμα του χρέους. Το ύψος του κουρέματος και η μορφή της στήριξης που θα παρασχεθεί στο τραπεζικό σύστημα, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα και τις δυνατότητες νέων επενδύσεων, σε όλους τους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Μια πολιτική με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι θα τηρούνται αυστηρά από όλους. Μια πολιτική, η οποία θα δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα, και κυρίως θα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Μια πολιτική με σαφείς προτεραιότητες, όπως:

- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς καθυστερήσεις, στρεβλώσεις και τις συνήθεις ελληνικές «πατέντες»
- Η διαμόρφωση πραγματικών συνθηκών ανταγωνισμού. Με σταθερό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο, με σαφείς και ίσους κανόνες για όλους.
- Η αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ με κριτήρια αναπτυξιακά και όχι εισπρακτικά.
- Η συγκρότηση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, χωρίς αυξημένα τέλη που επιβαρύνουν δυσανάλογα την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
- Εφαρμογή ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη υποδομών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης των επενδύσεων, ιδίως σε επίπεδο πολεοδομίας και ΟΤΑ.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των διασυνοριακών ενεργειακών συνδέσεων στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Εξ όσων γνωρίζουμε, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 200 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη, εφόσον όμως διασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά την αδειοδότηση και την προώθηση των επενδύσεων.

Αντίστοιχα, απαιτείται η ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας στην πράξη κι όχι στα λόγια.

- Με την αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να στηριχθούν νέα επενδυτικά σχέδια.
- Με τη διασφάλιση ενός θεσμικού περιβάλλοντος το οποίο θα ευνοεί και δε θα πνίγει τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων σε μία θάλασσα ασάφειας και γραφειοκρατίας».

Σε μια εποχή που η οικονομία μας χρειάζεται οξυγόνο, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ο τομέας της ενέργειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, αλλά και με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις και χαμένες ευκαιρίες».

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=51331

No comments: