Monday 31 October 2011

Ειδικός φόρος στις αγοραπωλησίες αδειών ΑΠΕ

Σοβαρά εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προοπτική επιβολής φόρου στη μεταβίβαση αδειών ΑΠΕ, την οποία πρότεινε προ ημερών η ΡΑΕ, ανάμεσα σε άλλα μέτρα για την κάλυψη της «τρύπας» του ΔΕΣΜΗΕ.

Ο λόγος μάλιστα για τον οποίο τοποθετείται το συγκεκριμένο μέτρο «πάνω στο τραπέζι» από τους επιτελείς του ΥΠΕΑ δεν είναι μόνον η ανάγκη κάλυψης των ελλειμμάτων του ΔΕΣΜΗΕ. Είναι επίσης το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνουν τώρα τα αρμόδια στελέχη, πραγματοποιείται μια τεράστια διακίνηση κεφαλαίων για τις αγοραπωλησίες αδειών (κυρίως στα φωτοβολταϊκά) χωρίς να δηλώνονται πουθενά οι χρηματοοικονομικές αυτές ροές.

Το θέμα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς είναι χιλιάδες πλέον οι κάτοχοι «συμβολαίων» με το ΔΕΣΜΗΕ για την πώληση φωτοβολταϊκού ρεύματος σε εγγυημένες τιμές, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους, αφού οι χρηματοδοτικές «κάνουλες» των τραπεζών έχουν στερέψει.

Χαρακτηριστικό πρέπει να θεωρείται το στοιχείο που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο ΔΕΣΜΗΕ. Τον Ιανουάριο είχαν συμβολαιοποιηθεί 701 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών και είχαν εγκατασταθεί 162,5 Μεγαβάτ. Τον Σεπτέμβριο (μετά από 9 μήνες δηλαδή) τα συμβόλαια ανέβηκαν στα 1795 Μεγαβάτ, ενώ τα εγκατεστημένα Μεγαβάτ περιορίστηκαν στα 326,58. Υπάρχουν με λίγα λόγια σήμερα περίπου 1500 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έχουν σύμβαση με το ΔΕΣΜΗΕ αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν καταφέρει να τα υλοποιήσουν.

Με δεδομένο λοιπόν ότι για πολλούς το 18μηνο (η προθεσμία για την υλοποίηση της επένδυσης μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ) πλησιάζει απειλητικά, οι κάτοχοι των συμβολαίων προτιμούν να πάρουν τα χρήματα που δίνει η αγορά για τις «άδειες» αυτές. Αγοραστές είναι, είτε μεγάλες εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα δανεισμού είτε ιδιώτες που έχουν ρευστό (πολλές φορές «μαύρα» από άλλες δραστηριότητες) και συνεπώς τη δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι τιμές στις οποίες γίνονται οι αγοραπωλησίες εξαρτώνται από τη δυναμικότητα της «άδειας», τη θέση του οικοπέδου και κυρίως από την τιμή που έχει «κλειδώσει» η σύμβαση με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Εκείνο που εξετάζεται από το ΥΠΕΚΑ είναι να οριστεί ένα πάγιο τέλος (υψηλό, ίσως και δεκάδες χιλιάδες ευρώ) για κάθε τροποποίηση στο εταιρικό σχήμα των επενδύσεων ΑΠΕ. Για τους αγρότες που έχουν πάρει όρους σύνδεσης ή έχουν υπογράψει συμβάσεις με το ΔΕΣΜΗΕ δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς θα συνεχίζει να απαγορεύεται κάθε μεταβίβαση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η ΡΑΕ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ στη χώρα μας και την κάλυψη του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ, ανέφερε επί λέξει για το θέμα τα εξής:

«Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την επιβολή τέλους (φόρου) μεταβίβασης αδειών ΑΠΕ, το σύνολο των εσόδων του οποίου θα αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠ

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/793dc3a1-c077-4498-8214-185a829cdf8f

No comments: