Tuesday, 25 October 2011

5 Tεχνολογικές εξελίξεις για καλύτερη παραγωγή στις ανεμογεννήτριες

Σήμερα, η δίψα του πλανήτη για ενέργεια έχει οδηγήσει σε μία νέα ενεργειακή κρίση, η οποία απειλεί την υγεία και το περιβάλλον μας.

Ο φόβος για την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι ανησυχίες για την τρύπα του όζοντος και τη ρύπανση, έχουν κατακλύσει και τις αναπτυγμένες αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η αλλαγή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί την αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια για ηλεκτρισμό, άρδευση, άλεση και πολλά άλλα. Οι ανεμογεννήτριες έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε αριθμό, σε μέγεθος αλλά και σε παραγωγή, από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά.

Σήμερα, είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ να δημιουργηθούν νέα, εξελιγμένα σχέδια και τεχνικές για να βελτιστοποιηθεί η παραγωγή των υπαρχουσών ανεμογεννητριών. Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, έχουν εργαστεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό και έχουν καταλήξει σε μερικές πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις. Για του λόγου το αληθές:


Wind Energizer


Leviathan Energy

Η εταιρεία Leviathan Energy βρήκε τον ιδανικό τρόπο για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα μιας ανεμογεννήτριας χωρίς να είναι απαραίτητο να αυξηθεί και το μέγεθος αυτής. Η συγκεκριμένη πρωτοποριακή ανακάλυψη, ήταν μία έμπνευση του Daniel Farb, CEO της εταιρείας Leviathan Energy. Η ανακάλυψή του ονομάζεται «Wind Energizer» και έχει τη δυνατότητα να αυξάνει την παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά 30%. Η αρχική ιδέα ήταν να μετατρέψει το όλο περιβάλλον γύρω από την ανεμογεννήτρια για να σιγουρευτεί ότι χτυπούν τους έλικες, άνεμοι υψηλότερης ταχύτητας, παρά για να αυξήσει το μέγεθος της ίδιας της ανεμογεννήτριας. Έτσι, σχεδίασε μία μορφή σε σχήμα donut, αντίστοιχη της υψηλότατης ταχύτητας που χτυπάει τους έλικες.

Advance Turbine System (ATS)


Tower height
 
Η Advance Turbine System (ATS) έχει λανσάρει μία πρωτοποριακή τεχνική για την αύξηση της παραγωγής μιας ανεμογεννήτριας, αυξάνοντας το ύψος της. Παραδοσιακά, οι μηχανικοί συνήθιζαν να μεγαλώνουν το μέγεθος της ανεμογεννήτριας για να αυξηθεί αντίστοιχα η αποτελεσματικότητα της,, κάτι που αποδείχθηκε να είναι μία μάλλον μια ακριβή επιλογή, που «κατανάλωνε» πολύ χώρο. Ωστόσο, με το Advance Turbine System, η απόδοση ανεμογεννητριών μπορούν να «εκτοξευτούν» κατά 20%. Σίγουρα πρόκειται για μια πολύ οικονομική μέθοδο, η οποία θα συνεχίσει να προσφέρει τα πλεονεκτήματά της για μεγάλη χρονική περίοδο, χωρίς να απαιτεί πολλά χρήματα.

(NREL) - “Catch the Wind

Vindicator laser system
 
To Αμερικανικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) σε συνεργασία με την οργάνωση "Catch the Wind" με έδρα στη Βιρτζίνια, έχουν από κοινού καταλήξει σε ένα σύστημα λέιζερ που αυξάνει την απόδοση μιας ανεμογεννήτριας. Αυτό το σύστημα διαθέτει αισθητήρες που παρακολουθούν την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου, ώστε να προσαρμόζει αυτόματα τη θέση των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να παράγεται περισσότερη ενέργεια. Το συγκεκριμένο σύστημα λέιζερ διευκολύνει επίσης στη βέλτιστη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας. Με αυτή την εγκατάσταση αυτής της οπτικής ίνας λέιζερ οι ανεμογεννήτριες, σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 30 τοις εκατό.
 
Pentalum Technologies


SpiDAR system
 
Η εταιρεία Pentalum Technologies έχει αναπτύξει μια χαμηλού κόστους συσκευή που μετράει την ταχύτητα καθώς και την κατεύθυνση του ανέμου δευτερόλεπτα μόλις πριν φτάσει στους έλικες της ανεμογεννήτριας . Η συσκευή ονομάζεται SpiDAR και μπορεί να λαμβάνει μετρήσεις μέχρι και 200 μέτρων ύψους. Όλα τα στοιχεία συλλέγονται με τη βοήθεια αισθητήρων ανέμου στο κεντρικό σύστημα της συσκευής και εν συνεχεία οι επιστήμονες αναλύουν την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου για να ορίσουν μια συγκεκριμένη θέση στους έλικες της ανεμογεννήτριας, και συνεπώς, να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση αυτής. Έχει υπολογιστεί ότι το σύστημα SpiDAR μπορεί να βελτιστοποιήσει κατά 15 τοις εκατό την απόδοση μιας ανεμογεννήτριας, συγκρινόμενο με άλλα αντίστοιχης λειτουργίας συστήματα που διατίθενται στην αγορά. Το SpiDAR έχει εισαχθεί στην αγορά ως μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος LIDAR και άλλων συναφών συστημάτων.

FloDesign Wind Turbine


Jet-inspired

Η FloDesign Wind Turbine εισήγαγε ένα πρωτοποριακό, σχέδιο ανεμογεννήτριας που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια στο ήμισυ του κόστους, απ’ ότι μια συμβατική ανεμογεννήτρια. Αντλώντας έμπνευση από τους κινητήρες τζετ, αυτό το σχέδιο έχει δημιουργηθεί για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες του αέρα. Σε μια συμβατική ανεμογεννήτρια, το μισό ποσοστό της αιολικής ενέργειας δαπανάται για την περιστροφή των πτερυγίων, ενώ το άλλο μισό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό αυξάνεται αποτελεσματικά η ταχύτητα του ανέμου από τη στιγμή που φεύγει από τον έλικα της ανεμογεννήτριας έχοντας ως συνέπεια, την αυξημένη παραγωγή ενέργειας. Το καινοτόμο αυτό σχέδιο μπορεί να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μια ανεμογεννήτρια του μισού μέγεθος.

Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα εγκατάστασης περισσοτέρων ανεμογεννητριών ανά στρέμμα γης, με αποτέλεσμα, την αύξηση της αποδοτικότητας τους. Το φίλτρο που χρησιμοποιείται στο παραπάνω σχέδιο διευκολύνει την μεγαλύτερη απορρόφηση αέρα, γεγονός που επιφέρει αύξηση της ισχύος εξόδου του από αυτό.

http://www.neaenergia.gr/index.php/eidiseis/aiolika/5-Texnologikes-Ekselikseis-gia-Kaliteri-paragogi-stis-anemogennitries.html

No comments: