Wednesday 6 June 2012

Επιστολές απέστειλε η ΡΑΕ προς τους τρεις διαχειριστές για την κατάσταση στην αγορά

Επιστολές στους τρεις Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ) έστειλε χθες η ΡΑΕ, με τις οποίες ζητεί να καταγραφεί η κατάσταση της αγοράς, η διαθεσιμότητα των μονάδων, καθώς και της Ρεβυθούσας. Από την εικόνα που θα μεταδοθεί θα αποφασισθεί από το Ρυθμιστή σύσκεψη, κατά πάσα πιθανότητα, με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν άμεσα προβλήματα. Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ορισθεί ημερομηνία για τη σύσκεψη, η οποία, δεν αποκλείεται, ανάλογα με την εκτίμηση για την κρισιμότητα της κατάστασης, να πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδος.

Πηγές που μίλησαν στο energia εκτιμούν ότι δεν υφίσταται, τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα, κίνδυνος φυσικού μπλακ άουτ. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, τα φορτία παραμένουν χαμηλά, λόγω της οικονομικής κρίσης, η υδραυλικότητα είναι ικανοποιητική και οι διασυνδέσεις δουλεύουν καλά. Επομένως, τόνισαν, υπάρχει διαθέσιμη ισχύς για να ανταποκριθεί στην υφιστάμενη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του energia, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δανειοδότηση του ΛΑΓΗΕ με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση του δημοσίου. Αν και οι διαδικασίες κινούνται με ταχείς ρυθμούς, άγνωστο παραμένει πότε θα εκταμιευθεί το συγκεκριμένο δάνειο. Πάντως, αν τελικά εισρεύσει στο ταμείο του ΛΑΓΗΕ το ποσό αυτό εκτιμάται ότι η αγορά θα πάρει σημαντική ανάσα και θα δοθεί χρόνος ώστε να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για τα προβλήματα ρευστότητας της.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνέβαλε αποφασιστικά και η εκταμίευση του δανείου της ΕΤΕΠ προς τη ΔΕΗ. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά στο energia παράγοντας της αγοράς, «θα πρέπει η ΕΤΕΠ να μην φροντίζει μόνον για το δικό ΑΑΑ, όταν χώρες της Ε.Ε. χάνουν το δικό τους ΑΑΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, και η ΔΕΠΑ πρόκειται να εισπράξει ένα μέρος των οφειλών από ηλεκτροπαραγωγούς στις επόμενες ημέρες, οπότε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και δεν θα αναγκασθεί να προχωρήσει στην κατάπτωση εγγυήσεων και διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε πελάτες που δεν έχουν εξοφλήσει.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από τους θεσμικούς φορείς της αγοράς να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μεταδοθεί ένα κλίμα ψυχραιμίας, μετά τα τελευταία γεγονότα, που προκλήθηκαν από τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=58539

No comments: